Cimetova mlečna polenta

Cimetovo mlečno polento lahko že kmalu uvedete v malčkovo prehrano, saj koruza ne vsebuje glutena.
Za 250g obroka potrebujete:
  • 2 jedilni žlici koruznega zdroba
  • 210ml vode
  • ščepec cimeta
  • 4 merice adaptiranega mleka
Vodi dodajte cimet. Ko zavre, ji vmešajte koruzni zdrob in med mešanjem kuhajte še 3 minute. Ko je polenta kuhana in malo ohlajena, ji vmešajte 4 merice adaptiranega mleka. Kašico postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!

NASVET!

  1. Ker industrijsko pripravljene kašice že vsebujejo C vitamin, le-tega ni potrebno dodajati. Kadar pa sami pripravljamo malčkov obrok pa moramo mi poskrbeti za vnos C vitamina. Zato sem v kašico dodala 1 jedilno žlico sadne kašice, pripravljene iz jabolka, ki sem ga ukašila na steklenem strgalu. Več o pomenu C vitamina v prehrani malih gurmančkov, si lahko preberete tu.
  2. Cimet je del prehrane Gurmančka Gala že od njegovega petega meseca starosti. Več o cimetu in drugih začimbah v prehrani malčkov pa v tej objavi.

Rožičev mlečni zdrob

Rožiči so zdrava alternativa čokoladi in tudi kakavu, saj oboje zmanjšuje absorpcijo železa, prav tako pa ne vsebujejo kofeina in teobromina. Rožiči nase vežejo strupene snovi, pomagajo pri prebavnih težavah in so bogati z beljakovinami ter antioksidanti.
Za tokratno mlečno večerjo Gurmančka Gala potrebujete:
  • 240ml vode
  • 1 čajno žlico rožičeve moke
  • 3 jedilne žlice pšeničnega zdroba
  • 5 meric adaptiranega mleka
Vodi dodajte rožičevo moko in jo zavrite. Ko zavre ji dodajte pšenični zdrob in med mešanjem kuhajte še 3 minute. Ko je kašica kuhana, jo pustite, da se malo ohladi, nato pa ji vmešajte 5 meric adaptiranega mleka. 
Pa dober tek!

NASVET!

  1. Ker industrijsko pripravljene kašice že vsebujejo C vitamin, le-tega ni potrebno dodajat. Kadar pa sami pripravljamo malčkov obrok pa moramo mi poskrbeti za vnos C vitamina. Zato sem v Rožičev mlečni zdrob dodala 1 jedilno žlico sadne kašice, pripravljene iz hruške, ki sem jo ukašila na steklenem strgalu. Več o pomenu C vitamina v prehrani malih gurmančkov, si lahko preberete tu.

Puran s pirejem iz krompirja in kolerabe.

Za tokratno kosilo potrebujete zgolj 3 sestavine in sicer za 220g pripravite
  • 1 srednje velik krompir (100g)
  • 1 pest podzemne kolerabe (50g)
  • 1 manjši file purana (50g)
  • 30ml adaptiranega mleka
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
Kolerabo in krompir olupite ter narežite na majhne kocke (tako bo zelenjava hitreje kuhana). Zelenjavo na sopari oziroma v soparniku kuhajte 10 minut, nato ji dodajte še file purana ter kuhajte nadaljnih 10 minut. Ko je zelenjava kuhana, jo z dodanim adaptiranim mlekom in kvalitetnim oljem pretlačite, da nastane kremasta, pireju podobna zmes. Puranji file nato na drobno nasekljajte in postrezite zraven pireja.
Pa dober tek!

NASVET!
  1. Koleraba je bogata s C vitaminom, s fitokemikalijami, železom in kalijem. Poleg tega uživanje kolerabe zmanjšuje stres, daje energijo in izboljšuje razpoloženje. 
  2. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  3. Adaptirano mleko lahko nadomestite z materinim, rastlinskim ali drugim mlekom.