Brancin s krompirjem in peteršiljem

Kakor kovač tudi brancin spada med bele ribe, kar pomeni, da je meso brancina lažje prebavljivo od mesa modrih rib, ki pa vsebujejo več omega 3 nenasičenih maščob.

Brancin s krompirjem in peteršiljem je lahko pojedina za celotno družino, kako ga pripraviti pa v naslednjih vrsticah.

Za približno 200g obroka potrebujete:

  • kos brancina (50g) - jaz sem od cele ribe odrezala za dva prsta v dolžino, da sem dobila en srednje velik kos
  • 1 srednje velik krompir (150g)
  • 2 vejici peteršilja 
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
V trebuh brancina dajte vejico peteršilja in ribo zavijte v alu folijo. Brancina pecite 20 minut na 180°C. Krompir olupite in narežite na manjše koščke ter v vodi kuhajte 20 minut. Ta čas nasekljajte peteršilj. Ko je krompir kuhan, vodo odlijte in krompirju dodajte nasekljan peteršilj ter čajno žlico kvalitetnega olja. Vse sestavine dobro premešajte, pretlačite z vilico ter postrezite kot prilogo k pečenemu brancinu.
Pa dober tek!

NASVET!
  1. Brancina pred pečenjem dobro očistite. In sicer z nožem postrgajte luske, iz trebušne votline pa odstranite drobovino. Svetujem vam, da ribi ne odrežite glave, saj pri pečenju ravno barva oči pove, kdaj je riba pečena. Namreč, ko oči postanejo mlečne barve, je riba pečena.
  2. Brancin ima večje koščice in ga je zato lažje očistiti, Vam pa svetujem, da se razkoščičenja lotite, ko je brancin že pečen. Jaz sem tako odstranila kožo in največje koščice. Med hranjenjem Gurmančka Gala pa sem vsak kos ribe stisnila med prsti, da sem bila stoprocentno prepričana, da meso ribe nima več koščic.
  3. Če je krompir za vašega malčka presuh, ga lahko pripravite kot pire. In sicer krompir s peteršiljem in oljem dodobra pretlačite ter dodajte 30ml adaptiranega ali materinega mleka, da nastane kremasta zmes.
  4. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži
  5. Če vaš malček še ne sprejema koščkov, lahko vse tri sestavine skupaj spasirate v enotno kašico.

Kaj pa ostali družinski člani?
Kot sem že rekla, je lahko brancin s krompirjem in peteršiljam okusna morska pojedina za celotno družino. Če imate možnost, kupite divjega brancina, ki je še okusnejši. Ker ga ribič tokrat ni imel, sem se zadovoljila z gojenim brancinom.
Za 3 obroke (z Gurmančkom Galom na čelu), vzemite 2 srednje veliki ribi (cca 30 cm), jima odstranite drobovino in postrgajte luske. Od ene ribe odrežite manjši kos za vašega malčka, ki ga pripravite po že napisanem receptu.
Za ostale družinske člane pa v trebuh brancina naložite 3 rezine limone, 2 stroka česna in po 2 vejici peteršilja. Ribo zunaj in znotraj natrite z olivnim oljem, soljo ter zavijte v alu folijo. Ribo pecite na 180°C10 minut, nato folijo odvijte in s pečenjem nadaljujte še 10 minut, oziroma toliko časa, da oči postanejo mlečne barve,
5 srednje velikih krompirjev olupite, narežite na manjše kose in v nesoljeni vodi kuhajte 20 minut. Ko je krompir kuhan, ga potresite z nasekljanim peteršiljem in jedilno žlico olivnega olja. Vse sestavine dobro premešajte. Za malčka vzemite za 150g krompirja, preostanek pa solite in poprajte. Krompir s peteršiljem postrezite poleg pečenega brancina.