Ohrovtova juha z jajčkom

Ohrovtova juha z jajčkom je preposta jed, ki jo malčku lahko pripravite za čas kosila. zanjo potrebujete (250g)

  • 1 manjši krompir (50g)
  • 1 pest listov ohrovtove glave (150g)
  • 1 manjše kokošje jajce (50g)
  • ščepec mlete kumine
  • 250 ml vode
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja









Olupljen in narezan krompir skupaj z listi ohrovta in ščepcem mlete kumine kuhajte 20 min v 250ml vode. Ko je krompir kuhan, ga skupaj z ohrovtom pretlačite oziroma spasirajte s paličnim mešalnikom. Ta čas v drugi posodi skuhajte jajce in sicer ga pustite, da vre 10 minut. Jajce olupite in ga narežite oziroma pretlačite. Pretlačeno jajce vmešajte v ohrovtovo juho in dodajte čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja.


Pa dober tek!



NASVET!
  1. Če se bojite, da bi ohrovt vašega malčka napenjal, vam svetujem, da ohrovta s krompirjem ne kuhate v soparniku ali na sopari. Boljša izbira je kuhanje v vodi in sicer, ko zelenjava zavre, vodo odlijete in ponovno zalijete z 'novo' vodo ter kuhate naprej. S tem zagotovo preprečite, da bi vašega malčka mučili vetrovi. 
  2. Morebitno napenjane pa prepreči tudi uporaba kumine, ki se jo lahko v prehrano malčkov vključi že zelo zgodaj. Več o njej pa v tej objavi.
  3. Glede uvajanja jajc je več različnih nasvetov. Nekateri predlagajo počasno uvajanje rumenjaka, drugi predlagajo, da malčku ob uvedbi takoj ponudimo cel rumenjak. Različna so mnenja tudi glede uvedbe beljaka in sicer, da se ga uvaja šele po prvem letu starosti oziroma da se ga lahko kmalu ponudi, če je malček rumenjak sprejel brez kakršnekoli reakcije. Jaz sem se po posvetu s pediatrinjo odločila, da mu najprej ponudim rumenjak in če ne bo reakcije, čez 5 dni še beljak. Ker je Gal rumenjak že lepo sprejel (recept si lahko preberete tu), prav tako tudi beljak (poglej recept), sedaj v kašice dodajam kar celo jajce.
  4. Svetujem vam, da če je le možno, uporabljate jajca iz eko pašne perutnine. Slednja namreč vsebujejo idealno razmerje omega tri in omega 6 maščobnih kislin. Pri hlevski ali baterijski reji jajc je namreč prisotna tudi uporaba raznoraznih antibiotikov in pesticidov, poleg tega pa imajo jajca industrijsko rejenih živali občutno manj vsebnosti vitamina D3 in maščobnih kislin omega 3. Pri tovrstni reji jajc je tudi večja možnost okužbe s salmonelo. Sama kupujem jajca pri bližnjem kmetu.
  5. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  6. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v brezmesne jedi dodali vitamin C. Jajce namreč spada v takoimenovane nehemske vire železa, zato je smiselno, da dodamo vir C vitamina.Več o tem v tej objavi . Jaz sem zato Galu danes ponudila olupljene krhlje domačega, surovega jabolka. Gre za takoimenovano BLW metodo, ki nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu.
Kaj pa ostali družinski člani?
Ohrovtovo juho lahko pripravite za vse člane družine, saj je okusen in zdrav obrok, ki je še posebej dobrodošel v teh mrzlih dneh. Za tri osebe, vključno z Gurmančkom Galom, sem skuhala 5 krompirjev (300g) in 3 pesti ohrovtovih listov (350g). Zelenjavo sem zalila s 750ml vode, ko je le ta zavrela, sem vodo odlila (da bi preprečila morebitno napenjanje) ter ponovno zalila s 750ml vode. Dodala sem še ščepec kumine in kuhala 20 minut. Ko je bil krompir kuhan, sem zelenjavo s paličnim mešalnikom spasirala v gladko, kremasto juho. Za Gurmančka Gala sem iz lonca vzela 1 večjo zajemalko juhe (200g), dodala jajce in olje ter mu postregla. Za naju s partnerjem pa sem juho začinila še s ščepcem soli in popra ter zraven zakuhala 2 hrenovki.