Pošrekanci s piščancem v smetanovi omaki

Široki rezanci s kremno omako iz smetane in piščanca.


Ljubezen gre skozi želodec, kajne? To zagotovo že veste in čeprav sem največkrat jaz tista, ki oba fanta razvajam s takšnimi in drugačnimi dobrotami, pa me tu in tam s kakšnim odličnim receptom preseneti tudi Bojan. In ravno po njegovi zaslugi že dolgo časa poznam to okusno jed, ki jo bom predstavila v naslednjih vrsticah.

Ker je februar namenjen omakam, ki jih bom v desetih zaporednih objavah uporabila v Gurmančkovem izzivu omak, sem se odločila, da za prvi recept izkoristim tole Bojanovo mojstrovino. Recept je prilagojen za tričlansko družino, katere malček šteje najmanj 9 mesecev starosti, saj vključuje smetano.

Potrebujete:
  • 25dag piščančjega ali puranjega mesa
  • 20dag širokih rezancev (odlična je kombinacija klasičnih pšeničnih in špinačnih rezancev)
  • 1dl smetane za kuhanje
  • 2dl jušne osnove
  • 1 čajna žlica suhega majarona
  • 1 lovorjev list
  • 1 manjša čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
Piščančje ali puranje meso narežite na debelejše kose, iz predvidene količine boste dobili cca 5 kosov. Tako boste zagotovili, da bo meso po kuhanju ostalo mehko in da ga bo malček brez težav prijel z roko in si ga nesel k ustom.

Čebulo in česen drobno nasekljajte.

Na olivnem olju na hitro popecite meso, nato ga odstavite. Na isti maščobi, ki je ostala od pečenja mesa, popecite čebulo in česen, da posteklenita. Dodajte majaron in lovor ter zalijte z jušno osnovo ter smetano. V omako dajte prej pečeno meso in na šibkem ognju ter pokrito, kuhajte pol ure.

Ta čas po navodilih na embalaži skuhajte testenine.

Ko so testenine kuhane, jih odcedite. Kuhane široke rezance (ali pošrekance, kakor jih imenujemo pri nas) dajte v omako k mesu ter dobro premešajte. Pokrito pustite 5 minut, da se testenine napojijo omake. Postrezite primerno ohlajeno.


Pa dober tek!

NASVET!

  1. Kot jušna osnova je mišljena čista tekočina od zelenjavne, kokošje, goveje ali druge juhe, seveda nesoljene. Sama največkrat skuham večjo količino juhe, ki jo potem nekaj sporcioniram v 2dl plastične kozarčke ter zamrznem. Tako imam pri roki jušno osnovo za omake, enolončnice ter hiter obrok za Gurmančka Gala. Če nas preseneti lakota ali zmanjka časa, kozarček juhe hitro odmrznem in zakuham vanjo ribano kašo, jušne testenine, jajček, kar je pri roki. Na tej povezavi najdete recept za domačo kokošjo juho.
Naslednji recept Gurmančkovega izziva omak vas bo na blogu pričakal že ta torek 6.2.2018 ;) 

Gurmančku Galu lahko sledite tudi na FB strani in Instagram-u.