Gurmančkovi mesni kaneloni

Slastno in enostavno. Zdrav in hitro pripravljen obrok za vso družino.

Kaneloni z omako so v mojem spominu zasidrani kot tradicionalno nedeljsko kosilo, ki ga je skuhala moja mama. Na enem krožniku združena fantazija okusov in vonjev. Sočno in nasitno. Kar pa je najboljše je to, da so zvečer kaneloni še dvakrat okusnejši.

Moja mama je po navadi v kanelone zavila šunko in sir. Jaz pa sem se odločila, da jih spremenim v jed, primerno tudi za najmlajše člane družine, a kljub temu ohranim okus, ki ga poznam iz otroštva.

Gurmančkovi mesni kaneloni so primerni za malčke po dopolnjenem šestem mesecu, pri najmlajših pa sir izpustite. Kasneje, ko dopolnijo 9 mesecev pa naj na kanelonih kraljuje tudi sveže nariban sir.

Za 8 Gurmančkovih kanelonov potrebujete:

  1. PALAČINKE
    • 250ml radenske
    • 7 zvrhanih jedilnih žlic dmBio pšenične bele moke tip 550
    • 100ml kravjega mleka
    • 1 jajce
    • maščoba za pečenje
  2. OMAKA
    • 500g mletega mesa (goveje, telečje, piščančje) - priporočam goveje
    • 1 večja čebula (200g)
    • 2 jedilni žlici dmBio olivnega olja
    • 400g dmBio paradižnikovih koščkov v naravni omaki
    • 1 čajna žlička suhega majarona
    • 2 lovorjeva lista
    • 2 dl goveje jušne osnove
    • 1 strok česna
    • 1 čajna žlička suhe mlete sladke paprike
PALAČINKE:
Stepite jajce in mu med mešanjem dodajte tekočino (radensko in kravje mleko). Ko se vse dobro premeša, postopoma dodajajte jedilne žlice moke. Ko nastane homogena zmes, jo v hladilniku pustite počivati 30 minut.

Ogrejte ponev za palačinke. Jaz jo ponavadi malo namastim pred pečenjem prve palačinke. In sicer sem uporabila dmBio kokosovo maslo. V ponev nalijte 1 majhno zajemalko zmesi za palačinke in ponev obračajte toliko časa, da se zmes razporedi čez celotno ponev. Ko rob palačinke začne odstopati od dna ponve, jo obrnite in zapecite še na drugi strani. V pomoč ti je lahko ta videoposnetek --> klik, klik. 

Iz te mase boste dobili približno 8 do 10 palačink.Če vaš malček ne prenaša glutena, palačinke naredite po tem receptu. 

OMAKA
V večji posodi segrejte olivno olje in dodajte čebulo. Nato po čebuli potresite majaron in čebulo pokrito dušite toliko časa, da postekleni. Nato dodajte nasekljan česen, mleto suho papriko in meso. Pokrito in med občasnim mešanjem sestavine dušite toliko časa, da meso dobi svetlo rjavo barvo in da enakomerno razpade. Nato zalijte z jušno osnovo, ki ste jo zmešali z dmBio paradižniki v naravnem soku. Dodajte še lovorjev list. Pokrito dušite 45 minut, da se vse sestavine in začimbe med seboj povežejo. Omaka je odlična tudi za testenine in lazanjo. Lahko pa omako naredite po receptu za Paštašuto.

PRIPRAVA KANELONOV
Na palačinko razporedite približno za 2 jedilni žlici mesa iz omake in po vrhu potresite s sveže naribanim sirom (sir pri mlajših od 9 mesecev izpustite). Nato palačinke zavijte v kanelon, kot prikazuje slika. 

Kanelone postavite v pekač, eden poleg drugega. Ko je pekač poln, po vrhu polijte 2 zajemalki omake. V kolikor želite bolj sočno jed, lahko količino polivke prilagodite vašemu okusu. Nato po vrhu potresite sir in kanelone v prej ogreti pečici na 180°C pecite 30 minut.

Postrezite primerno ohlajeno.

Pa dober tek!

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u