Bučna rižota z jajcem

Brez jajčka lahko ta recept za vašega gurmančka ali gurmančico pripravite že na samem začetku uvajanja. Buča je namreč na prvih žličkah, ki jih ponudimo našim malčkom. Riž pa prav tako uvedemo v prvem mesecu uvajanja.
Za 200g obroka potrebujete
  • 1 pest muškatne buče (100g)
  • 1 jedilno žlico riža
  • 1 jajce
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
  • 150ml vode
Jajce skuhajte v vodi in sicer naj vre 10 minut. Narezano bučo skupaj z rižem kuhajte v 150ml vode 20-25 minut oziroma toliko časa, da voda povre in riž postane mehak. Bučo in riž z vilico pretlačite ravno toliko, da buča 'razpade' in nastane rižota. Bučni rižoti dodajte žličko kvalitetnega olja in jajce, ki ga lahko nasekljate ali nadrobite. 
Pa dober tek!

NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v brezmesne jedi dodali vitamin C. Jajce namreč spada v takoimenovane nehemske vire železa, zato je smiselno, da dodamo vir C vitamina.Več o tem v tej objavi . Jaz sem zato Galu danes ponudila olupljene krhlje domačega, surovega jabolka. Gre za takoimenovano BLW metodo, ki nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 
  3. Glede uvajanja jajc je več različnih nasvetov. Nekateri predlagajo počasno uvajanje rumenjaka, drugi predlagajo, da malčku ob uvedbi takoj ponudimo cel rumenjak. Različna so mnenja tudi glede uvedbe beljaka in sicer, da se ga uvaja šele po prvem letu starosti oziroma da se ga lahko kmalu ponudi, če je malček rumenjak sprejel brez kakršnekoli reakcije. Jaz sem se po posvetu s pediatrinjo odločila, da mu najprej ponudim rumenjak in če ne bo reakcije, čez 5 dni še beljak. Ker je Gal sprejel rumenjak brez težav, prav tako beljak, mu sedaj dajem celo jajce.
  4. Svetujem vam, da če je le možno, uporabljate jajca iz eko pašne perutnine. Slednja namreč vsebujejo idealno razmerje omega tri in omega 6 maščobnih kislin. Pri hlevski ali baterijski reji jajc je namreč prisotna tudi uporaba raznoraznih antibiotikov in pesticidov, poleg tega pa imajo jajca industrijsko rejenih živali občutno manj vsebnosti vitamina D3 in maščobnih kislina omega 3. Pri tovrstni reji jajc je tudi večja možnost okužbe s salmonelo. Sama kupujem jajca pri bližnjem kmetu.