Zajček z zelenjavo

Zajček z zelenjavo je okusno in zdravo kosilo, za katerega potrebujete:
  • meso domačega zajčka (30 g)
  • 2 večja cvetova cvetače (120 g)
  • 1 pest olupljenega in sladkega krompirja (50 g)
  • vejica peteršilja
  • 1 čajna žlička 100%, hladno stiskanega olja
  • 200 ml vode
V vodi najprej 10 minut kuhajte meso zajčka in vejico petršilja. Nato dodajte še cvetačo in sladki krompir. Kuhajte še 15 minut. Ko so sestavine kuhane, jih odcedite, tekočino pa prihranite za redčenje kašice. Peteršilj odstranite, ostale sestavine pa pretlačite ali spasirajte ter zalijte s tekočino do želene gostote. Ko se kašica malo ohladi, ji dodajte 1 čajno žličko kakovostnega 100%, hladno stiskanega olja. Jaz sem izbrala repično. 

Pa dober tek!



NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.  
  2. Poleg kašice sem Galu ponudila še čaj iz domačega janeža. 200 ml vode zavrite ter ji dodajte čajno žličko domačega janeža. Janež bo tako poleg dodatne tekočine, poskrbel tudi za hitrejšo prebavo ter lajšal morebitne krčke. 
  3. Tudi danes sem, kakor prejšnjič, našemu Gurmančku Galu del obroka ponudila po BLW metodi. In sicer sem mu v kašico pretlačila polovico sestavin, ostale pa sem mu nepretlačene dala na krožniček. BLW metoda nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 

Jabolčni kosmiči

Za pripravo jabolčnih kosmičev (200 g) potrebujete:
  • 1 srednje veliko jabolko ali 100 ml domače baby jabolčne kašice
  • 1 jedilno žlico ovsenih kosmičev
  • 180 ml vode ali rastlinskega mleka (ovseno, riževo, pirino...)
Jabolčne kosmiče lahko pripravite na več načinov:
  1. s surovim jabolkom, ki ga olupljenega ukašite s pomočjo steklenega strgala, 
  2. s sveže pokuhanim jabolkom, ki ga kuhajte 5 min in ga nato pretlačite ali spasirajte. Lahko pa jabolko pokuhate skupaj z ovsenimi kosmiči ter nato pretlačite,
  3. s 100 ml domače baby jabolčne kašice. Recept si lahko preberete v tej objavi.
Jaz sem izbrala slednje, ker sem imela v hladilniku še pol kozarčka, ki sem ga želela porabiti, preden se pokvari. In sicer sem ovsene kosmiče 5 min namakala v 180 ml vode in jih nato malo pokuhala. Toliko, da so postali topli. Ovsene kosmiče sem nato vmešala v  domačo baby jabolčno kašico ter po vrhu potresla malo cimeta.

Pa dober tek!


NASVET!
  1. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v brezmesne jedi dodali vitamin C. Več o tem v tej objavi