Zelenjavna 'kvinota' z umešanim jajčkom

Kvinota je pravzaprav rižota iz kvinoje, ki sem jo pripravila v kombinaciji z mešano zelenjavo. In sicer z rdečo papriko, korenčkom, brokolijem in cvetačo. Namesto mesne priloge pa sem se odločila, da kvinoto postrežem poleg umešanega jajca.

Za 200g obroka potrebujete:

  • 1 sveže kokošje jajce (po možnosti iz proste reje)
  • 1 jedilno žlico kvinoje 
  • 1 pest mešane zelenjave - rdeča paprika, brokoli, cvetača, korenček (70g)
  • 1 čajno žličko 100%, hladno stiskanega olja
  • 100ml vode
Kvinojo v cedilu dobro sperite. Narezano zelenjavo v ponvi, ki ne zahteva maščobe, na hitro popecite (30s). Lahko pa uporabite tudi olivno ali kokosovo olje, ki je najbolj odporno na segrevanje in se s tem ne tvorijo trans maščobe. Ko zelenjava zadiši, ji dodajte kvinojo ter prelijte s 100ml vode. Pokrito kuhajte 20 minut. Ta čas v vročo ponev razbijte jajce in ga z vilico med pečenjem dobro ražvrkljajte. Z vilico umešano jajce na drobno nastrgajte in ga pecite toliko časa, da jajce ni več tekoče. Umešano jajce postrezite poleg zelenjavne kvinote, ki ste ji dodali žličko kvalitetnega olja. 
Pa dober tek!



NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Glede uvajanja jajc je več različnih nasvetov. Nekateri predlagajo počasno uvajanje rumenjaka, drugi predlagajo, da malčku ob uvedbi takoj ponudimo cel rumenjak. Različna so mnenja tudi glede uvedbe beljaka in sicer, da se ga uvaja šele po prvem letu starosti oziroma da se ga lahko kmalu ponudi, če je malček rumenjak sprejel brez kakršnekoli reakcije. Jaz sem se po posvetu s pediatrinjo odločila, da mu najprej ponudim rumenjak in če ne bo reakcije, čez 5 dni še beljak. Ker je Gal sprejel rumenjak brez težav, prav tako beljak, mu sedaj dajem celo jajce.
  3. Svetujem vam, da če je le možno, uporabljate jajca iz eko pašne perutnine. Slednja namreč vsebujejo idealno razmerje omega tri in omega 6 maščobnih kislin. Pri hlevski ali baterijski reji jajc je namreč prisotna tudi uporaba raznoraznih antibiotikov in pesticidov, poleg tega pa imajo jajca industrijsko rejenih živali občutno manj vsebnosti vitamina D3 in maščobnih kislina omega 3. Pri tovrstni reji jajc je tudi večja možnost okužbe s salmonelo. Sama kupujem jajca pri bližnjem kmetu.
  4. Ker jajce spada v nehemske vire železa, je pomembno, da v jed dodamo vir C vitamina.Več o tem v tej objavi . A, ker je rdeča paprika znana po izredno visoki vsebnosti C vitamina,  ni potrebe po dodajanju drugega vira C vitamina, saj že s papriko poskrbimo za njegov vnos in s tem tudi za uspešno absorpcijo železa. paprika je poleg vitamina C bogata še z vlakninami in likopenom, ki telo varuje pred rakavimi obolenji. Paprika vsebuje kalij, vitamin B6, folno kislino, vitamin E in K ter betakaroten, ki ga telo pretvori v vitamin A, slednji pa je ključen za dober vid. Papriko izpustite ali jo nadomestite z drugo zelenjavo, če je vaš otroček mlajši od 7 mesecev.
  5. Korenje pa poleg C vitamina vsebuje še alfa in beta karotene in lutein. Tudi brokoli je izjemen vir hranilnih snovi, saj vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate in vlaknine ter ima nizko energijsko vrednost. Je vir vitaminov (vitamin A, vitamini B1, B2, B3, B6 in vitamin C) in mineralov (kalcij, magnezij, kalij, železo, cink, fosfor). Pozitivne učinke na telo pa ima tudi cvetača, saj vsebuje žveplove spojine, ki ubijajo rakave celice. Cvetača je antioksidant, ki deluje protivnetno, spodbuja delovanje možganov in pomaga pri prebavi. Je vir beljakovin in vitaminov B, K, C, tiamina, riboflavina, niacina, vsebuje pa tudi magnezij, fosfor, vlaknine, vitamin B6, folate, pantotensko kislino, kalij in mangan.
  6. Kvinoja je bogata z beljakovinami in minerali ter je primerna tudi za malčke, ki so občutljivi na gluten oziroma za malčke, pri katerih žitaric z glutenom še niste uvedli. 
Kaj pa ostali družinski člani?
Zelenjavno kvinoto z umešanim jajčkom lahko pripravite za vse člane družine. 
Za tri osebe (z malčkom na čelu) potrebujete:
  • 2 pesti mešane zelenjave (150g) - rdeča paprika, brokoli, korenček, cvetača
  • 6 žlic kvinoje
  • 4 kokošja jajca (1-2 jajci na osebo, odvisno kakšni jedci ste v družini)
  • 500ml vode
Postopek priprave je isti. Jajc nisem solila. Sem pa porcijo zelenjavne kvinote za Gurmančka Gala, ko je bila kuhana, vzela stran, preostanek pa začinila s ščepcem popra in soli.

Sadni semafor

Kakor sem že v prejšnjem receptu povedala, lahko pri osmih mesecih uvedemo kivi. Tokrat sem ga pripravila v kombinaciji s kakijem in koruznimi kosmiči.

Za 200g obroka potrebujete:
  • 1 pest koruznih kosmičev (nesladkanih in nesoljenih)
  • 1/2 kakija (50g)
  • 3 manjše kivije (100g)
  • 100ml vode
Vodo zavrite in jo prelijte čez koruzne kosmiče, da se namočijo in zmehčajo. Ta čas olupite kivije in kaki ter sadje spasirajte s paličnim mešalnikom. Sadno kašo vmešajte h koruznim kosmičem.
Pa dober tek!

NASVET!
  1. Kivi je vir C vitamina in sicer ga je celo dvakrat več kot pa v limoni ali pomaranči. Kivi je antioksidant, ki vsebuje poleg C vitamina tudi vitamin E, folno kislino ter kalij.
  2.  Kaki je jesensko sadje, ki je bogato z vitaminom C, A ter vitamini iz skupine B. Prav tako je kaki bogat vir mineralov in sicer železa, fosforja in kalcija.
  3. Z uporabo svežega sadja poskrbite tudi za dnevni vnos vitamina C in s tem tudi za absorpcijo železa. Več o tem v tej objavi.