Metuljčki z orehovo omako

Ste za sladke metuljčke z gosto, kremasto orehovo omako?

Kakor sem omenila že v receptu za gluhe štruklje z borovničevo omako, ni nujno, da je omaka le slana, kot priloga k mesu, krompirju, rižu in drugim jedem. Omake so tako lahko tudi sladke, z dodatkom sadja, oreščkov in drugih začimb.

Moja nona je tako velikokrat naredila makarone (tisti debeli špageti, z luknjo v sredi) na mleku ali pa jih posula z drobtinami, pečenimi na maslu in sladkorjem.

Sama pa sem se tokrat odločila, da naredim podobno jed, le, da bom namesto mleka uporabila dmBio ovseno kremo, polnozrnate metuljčke pa bom posula z mletimi orehi in rozinami. Ker recept  ne vsebuje mleka in mlečnih izdelkov, je primeren že od osmega meseca naprej in tudi za malčke, ki so na mlečne izdelke občutljivi.

Za 1 malčkov obrok potrebujete:

  • 1 pest dmBio polnozrnatih metuljčkov (4-5dag)
  • 50ml dmBio ovsene kreme
  • 1 jedilno žlico dmBio rozin
  • 1 jedilno žlico mletih ali nasekljanih orehov
  • ščepec dmBio vanilije
  • 0,5l vode
  • pol čajne čajne žličke dmBio kokosovega masla

Vodo zavrite in ji dodajte dmBio polnozrnate metuljčke. Kuhajte po navodilih na embalaži, sama podaljšam čas kuhanja za kakšno minuto ali dve.

V ponvi segrejte maslo, dodajte mlete orehe, rozine in vanilijo. Zalijte z ovseno kremo in na šibkem ognju kuhajte 5  minut. V orehovo omako dodajte kuhane testenine, dobro premešajte in postrezite primerno ohlajeno. Če želite, lahko po vrhu potresete še malo grobo nasekljanih orehov.

Pa dober tek!
NASVET!
  1. Vanilija se odlično dopolnjuje s sladkimi jedmi, zato jo velikokrat vključujem v prehrano Gurmančka Gala. Več o vaniliji in drugih začimbah v prehrani malčkov pa v tej objavi.
  2. Z oreščki ni potrebno odlašati dodopolnjenega prvega leta starosti, saj zgodnje uvajanje le teh zmanjšuje možnost za razvoj alergije. Predlagam pa, da oreščke prej namočite in da začnete z tistimi, ki jih najdete v lokalnem okolju - npr. lešniki in orehi.
  3. Rozine oziroma suho sadje nasploh tudi brez dodanega sladkorja odlično poskrbi za sladek okus vseh obrokov naših malčkov. Pri izbiri le teh bodite pozorni, da je nežveplano in brez dodanega sladkorja. Odlična izbira so tako dmBio izdelki, ki ne vsebujejo konzervansov, ojačevalcev okusa, barvil in gensko spremenjenih organizmov.

Metuljčki z orehovo omako so tako zaključili februarski Gurmančkov izziv, ki je bil namenjen receptom za omake. Vse recepte tega izziva, si lahko pogledate tukaj, Gurmančku Galu pa lahko sledite tudi na FB strani in Instagram-u.