Gurmančkov golaž in cvetačni pire

Gurmančkov goveji golaž kakor ga je delala moja nona.

Vse, kar potrebujete za odličen goveji golaž so čebula, meso ter obilna količina majarona. Vsaj tako trdi moja nona in zagotovo lahko rečem, da je njen golaž najboljši od vseh, kar sem jih kadarkoli preizkusila.

Golaž je jed, ki jo morate obvladati, saj vam lahko reši marsikatero kosilo. Lahko ga postrežete poleg klasične polente, polijete čez njoke, testenine ali pa ga preprosto pojeste s kosom polnovrednega kruha.

Kuhan v večjih količinah, je še boljšega okusa, poleg tega pa ga lahko brez skrbi zamrznete in uporabite takrat, ko vam zmanjka časa ali pa si preprosto želite kakšen dan nekuhanja :)

Za pol litra okusnega govejega golaža potrebujete:
  • 250g na kocke narezane govedine (mlada govedina, teletina...)
  • dve večji čebuli (čebule naj bo ravno toliko, kolikor je mesa, torej 250g)
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 1 jedilna žlica majarona
  • 1 lovorjev list
  • 6dl vode
V lonec dajte olivno olje. Ko se olje ogreje, v lonec vsujte nasekljano čebulo in meso, posujte z suhim majaronom in na šibkem ognju ter pokrito kuhajte pol ure. Brez skrbi, sestavine se ne bodo prijele, saj bosta čebula in meso izpustila lastni sok. Ko po približno pol ure začne zmanjkovati tekočine v loncu, dolijte 6 dl vode in dodajte lovorjev list. Pokrito kuhajte 2 uri.

Kot že omenjeno, lahko mesno omako oziroma golaž postrežete poleg katerekoli vam najljubše priloge. Recept za njoke najdete na tej povezavi, sama sem tokrat poleg golaža pripravila cvetačni pire, ki je primeren po dopolnjenem 9. mesecu starosti, saj vsebuje mlečne izdelke.

Za eno porcijo cvetačnega pireja potrebujete:
  • 2 pesti kuhane cvetače (200g) 
  • 1 čajno žlico masla
  • 50ml domačega kravjega mleka ali kisle smetane
Kuhano cvetačo pretlačite in ji dodajte maslo ter vroče mleko. Vse skupaj dobro premešajte in pretlačite, da dobite pireju podobno strukturo. Cvetačni pire postrezite poleg mesne omake.

Pa dober tek!

Recept za mesno omako je že deveti po vrsti in predzadnji, ki sem jih objavila v okviru februarskega izziva Gurmančka Gala. Gurmančkov izziv omak (več tukaj). Gurmančku Galu pa lahko sledite tudi na FB strani in Instagram-u.

Naslednji recept vas bo na blogu čakal že v sredo 28.2.2018.