Zelenjavni trio kaš

Rižota. Okusna tako z mesom kot tudi z gobicami ali drugo zelenjavo. Pa ste kdaj pomislili, da bi riž zamenjali z drugim žitom in popestrili vsakdanjo jed?

Sama sem sicer že enkrat naredila tako imenovano kvinoto, ki je požela pravo navdušenje s strani obeh moških članov družine. Tokrat pa sem se odločila, da kvinoji dodam še  proseno in ajdovo kašo. In nastala je zelo okusna in zdrava jed, bogata z vitamini in minerali, poleg tega pa primerna tudi za malčke, ki so občutjivi na gluten.

Za 180g obroka potrebujete:
  •  1 pest (50g) mešane zelenjave (por, bučka, korenček, paprika)
  •  1 jedilno žlico nasekljane čebule
  • 1 čajno žlico kvinoje
  • 1 čajno žlico prosene kaše
  • 1 čajno žlico ajdove kaše
  • 1 ščepec Kotanyi kurkume
  • 1 lovorjev list
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
  • 250ml vode
Na kvalitetnem olju prepražte čebulo, da postekleni. Za segrevanje je najboljša izbira olivno ali kokosovo olje, lahko pa uporabite tudi ghee maslo. Čebuli nato dodajte zelenjavo ter na majhnem ognju dušite še 5 minut. Zelenjavi dodajte kvinojo, ajdovo ter proseno kašo in lovorjev list ter potresite s kurkumo. Zalijte s 250ml vode in dušite 15 minut. Nato pustite pokrito še 5minut,da se žita dobro napojijo tekočine. Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!

NASVET!
  1. Ajdo priporočajo za boljši krvni obtok in boj proti raku. Je hranilno zelo bogato žito, saj vsebuje veliko flavonoidov, ki delujejo protivnetno in probiotično. Ajda pozitivno vpliva na imunski sistem, je antioksidant, bogat z tiaminom, riboflavinom ter drugimi vitamini skupine B. Poleg tega vsebuje železo, cink, magnezij, fosfor in selen.
  2. Kvinoja je bogata z beljakovinami ter rudninami. Vsebuje ogromno kalcija, fosforja in železa. Ker ne vsebuje glutena je primerna tudi za osebe s celiakijo.
  3. Prosena kaša je brez glutena in jo lahko ravno iz tega razloga v malčkovo prehrano uvedete že med prvimi žiti. Poleg tega prosena kaša vsebuje veliko fosforja, magnezija, kalija, železa, kalcija in vitamine skupine B.
  4. Začimbe so reden del prehrane Gurmančka Gala. Tokrat sem v njegov obrok vključila lovor, peteršilj in kurkumo. Sploh slednja je zelo zdravilna, saj deluje kot naravni antiseptik, pomaga pri razstrupljanju jeter, zmanjša tveganje za pojav levkemije pri otrocih, je naravni anagletik,...Več o začimbah pa na tej strani.