Zdrob z marelico in hruško

Zdrob z marelico in hruško lahko pripravite za zajtrk, malico ali kot večerni obrok. Zanj (250g) potrebujete:

  • 1 suho marelico
  • 1 srednje veliko hruško (100g)
  • 2 jedilni žlici pirinega zdroba
  • 200ml riževega mleka z okusom kokosa
V 200ml riževega mleka narežite 1 suho marelico in pustite, da vre 5 minut. mleko in marelico spasirajte s paličnim mešalnikom. Nato vmešajte 2 jedilni žlici pirinega zdroba in med mešanjem kuhajte še 3 minute. Medtem, ko se zdrob ohlaja, na steklenem strgalu ukašite olupljeno hruško. Kašico vmešajte med kuhan zdrob. Postrezite primerno ohlajeno.

Pa dober tek!

NASVET!

  1. Med kupovanjem suhim marelic, bodite pozorni, da so brez dodanega sladkorja in žveplovega dioksida.
  2. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina. V tem primeru sem ravno s tem razlogom v kašico vmešala ukašeno surovo hruško. Več o tem v tej objavi .
  3. Riževo mleko z okusom kokosa lahko zamenjate z drugim raslinskim mlekom (ovseno, pirino, sojino...), lahko pa zdrob preprosto skuhate v navadni vodi.
  4. Namesto pririnega zdroba, lahko uporabite zdrob kateregakoli žita (ajda, pšenica, kamut...)

Kaj pa ostali družinski člani?
Zdrob z marelico in hruško je lahko hitro pripravljen obrok za vse člane družine, poleg tega pa je tudi okusen in nasiten. Količino sestavin prilagodite številu obrokov. 

Kašica trojni P

Za današnje kosilo sem Gurmančku Galu pripravila kašico trojni P, katere sladkoba je še mene presenetila. Pastinak se je namreč prvič pojavil v naši kuhinji. Okus surovega pastinaka se ne razlikuje dosti od okusa korenja, kuhan pastinak pa je neverjetno sladek, zato ni čudno, da je šlo Gurmančku Galu tokratno kosilo v slast. Za kašico trojni P (250g) potrebujete:
  • 1 srednje velik pastinak (100g)
  • manjši kos piščančjih prsi (50g)
  • 1 jedilno žlico pire
  • 250ml vode
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja

Jedilno žlico pirinih zrn kuhajte v 250ml vode 20 minut, nato dodajte olupljen in narezan pastinak ter piščančja prsa. Kuhajte na blagem ognju še 20 minut, nato pa vse sestavine spasirajte s paličnim mešalnikom. Primerno ohlajeni kašici dodajte še čajno žličko kvalitetnega olja.


NASVET!
  1. Zrna pire najprej namočite v vodi, saj s tem povečate vsebnost vitaminov.
  2. Namesto piščančjih prsi lahko uporabite tudi drugo vrsto mesa, bodite pa pozorni, da je meso pusto. Lahko izberete žrebičkovino, kunčevino, govedino, teletino...
  3. Če vaš malček že dobro sprejema koščke, lahko sestavine le narežete na manjše koščke in jih ponudite vašemu otroku.
  4. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.

Ajdovi kosmiči s hruško

Tudi danes sem Gurmančku Galu za zajtrk pripravila ajdove kosmiče, le da tokrat niso bili z banano ampak s hruško. Za približno 200g obroka potrebujete:
  • 1 pest ajdovih kosmičev (50g)
  • 100 ml vode
  • 1 srednje veliko hruško (100g)

Vodo zavrite in jo prelijte čez nadrobljene ajdove kosmiče. Kosmiče pustite namakati 5 minut, nato jih zmečkajte z vilico. H kosmičem vmešajte hruško, ki ste jo ukašili na steklenem strgalu.

Pa dober tek!

NASVET!

  1. Kadar kupujete ajdove ali katere druge kosmiče, bodite pozorni, da so le ti brez dodanega sladkorja in soli.
  2. Ajdove kosmiče lahko uporabite s katerimkoli sadjem, odlična izbira pa so tudi zaradi hitre priprave. Gurmanček Gal jih je do sedaj jedel v kombinaciji z banano in jabolkom ter cimetom.
  3. Če boste v kašico vmešali surovo ukašeno hruško, boste poskrbeli za dnevni vnos  vitamina C ter s tem tudi za boljšo absorpcijo železa iz malčkove prehrane.. Več o tem v tej objavi .







Amarant z domačo sadno-zelenjavno baby kašico

Kakor sem že večkrat pisala v mojih objavah, je shramba Gurmančka Gala poleg svežih sestavin in žitaric bogata tudi s številnimi domačimi baby kašicami, ki so idealna rešitev za Gurmančkova popotovanja. Kadar gremo na izlet ali pa le po opravkih in vem, da bomo za čas kosila ali malice zdoma, s seboj vedno vzamem kozarček, dva domače baby kašice. Za obrok kosila tako pripravim kašico iz zelenjave, za malico pa Gal dobi kombinacijo sadja. O pripravi domačih baby kašic si lahko preberete v tej objavi.

Tokrat sem s seboj spakirala kašico iz kombinacije zelena bučka in jabolko ter jabolko-hruška. Slednjo sem postregla za malico, za kosilo pa sem se odločila, da bom danes pripravila amarant s kašico iz jabolka in bučke.

Za 250g kašice potrebujete:
  • 1 jedilno žlico amaranta
  • domačo baby kašico z okusom zelene bučke in jabolka (2dl)
  • 100ml vode
Amarant sem v vodi kuhala 30 minut ter ga še vročega (skupaj z vodo v kateri se je kuhalo žito) shranila v termo posodo, ki sem jo prej 5 minut namakala v vreli vodi (s tem podaljšamo čas ohranjanja toplote). V času do kosila se je amarant še dodatno namočil in zmehčal. Ko je bil čas kosila, sem preprosto vmešala domačo baby kašico in jed postregla našemu malemu popotniku.

Pa dober tek!


NASVET!

  1. Amarant ali ščir je bogat z beljakovinami ter z maščobnimi kislinami omega 6. Vsebuje pa tudi vitamine A, C, E ter vitamine skupine B, cink in kalij.


Vanilijeva kašica 3 žita

Za današnji recept (250g), ki je okusna izbira za večerni mlečni obrok, potrebujete:

  • 1 jedilno žlico riževih kosmičev
  • 1 jedilno žlico pšeničnega zdroba
  • 1 jedilno žlico pirinega zdroba
  • 240ml vode
  • 5 meric adaptiranega mleka
  • za noževo konico semen stroka prave vanilije
  • 1/2 hruške 
Vodi dodajte semena prave vanilije in jo zavrite. Nato vmešajte riževe kosmiče, pšenični in pirin zdrob ter med mešanjem kuhajte še 3 minute. Kašico pustite, da se ohladi na vsaj 50°C in ji nato vmešajte 5 meric adaptiranega mleka ter polovico hruške, ki ste jo ukašili na steklenem strgalu.

Pa dober tek!

NASVET!

  1. Če boste v kašico vmešali surovo ukašeno hruško, boste poskrbeli za dnevni vnos  vitamina C ter s tem tudi za boljšo absorpcijo železa iz malčkove prehrane.. Več o tem v tej objavi .
  2. Vanilija se odlično dopolnjuje z mlečnimi jedmi, zato jo velikokrat vključujem v prehrano Gurmančka Gala. Več o vaniliji in drugih začimbah v prehrani malčkov pa v tej objavi.

Zeljno-korenčkova juha s piščančkom

Priprava zeljno-korenčkove juhe s piščančkom je enostavna in hitra. Za približno 300g obroka potrebujete:
  • 1 manjši krompir (50g)
  • 1 pest mladega zelja (70g)
  • 1 srednje velik korenček (70g)
  • manjši kos piščančka (40g)
  • 250ml vode
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
  • ščepec kumine v zrnju.
Krompir olupite in narežite na manjše kose. zeljne liste in korenček operite in prav tako narežite na manjše koščke. Vse skupaj prelijte z 250ml vode, dodajte ščepec kumine in kuhajte 10 minut. Nato k zelenjavi dodajte piščanca ter kuhajte še 10 minut. Zelenjavo spasirajte s paličnim mešalnikom, piščančka pa narežite in vmešajte h kašici. Primerno ohlajeni juhi dodajte še čajno žlico kvalitetnega olja (jaz sem izbrala olivno) ter postrezite.
Pa dober tek!


NASVET
  1. Mlado zelje se lahko uporabi že v prvih mesecih uvajanja goste hrane. Da pa bi preprečili morebitno napenjanje, vam svetujem, da zelje in preostalo zelenjavo ne kuhate v soparniku ali na sopari. Boljša izbira je kuhanje v vodi, saj lahko kasneje, ko je zelenjava kuhana, vodo odlijete. S tem zagotovo preprečite, da bi malčka mučili vetrovi. 
  2. Morebitno napenjane pa prepreči tudi uporaba kumine, ki se jo lahko v prehrano malčkov vključi že zelo zgodaj. Več o njej pa v tej objavi.
  3. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  4. Če vaš malček ne mara koščkov, vam predlagam da tako zelenjavbo kot tudi piščančka spasirate skupaj s paličnim mešalnikom.
Kaj pa ostali družinski člani?
Zeljno-korenčkovo juhico lahko z malo sprememb pripravite za vse družinske člane. Danes sem tako za 6 obrokov juhe v pol litra vode skuhala 3 srednje velike krompirje (200g), 2 pesti mladega zelja (150g), 2 korenčka (150g). Ko je bila zelenjava kuhana, sem jo s paličnim mešalnikom spasirala, dodala liter vode in začimbe (sol, poper, kumina) ter vanjo zakuhala jušne testenine. 

Galovi ajdovi keksi

Ker se s svetlobno hitrostjo bliža veseli december, ki s seboj prinese mize prepolne raznoraznih dobrot, sem se odločila, da naredim kekse, v katerih bo lahko užival tudi Gurmanček Gal.

Ker pa so Galovi ajdovi keksi brez glutena, jih lahko uživajo tudi osebe s celiakijo. Ima pa ajdova moka zelo specifičen okus in če vam okus le-te ni všeč, vam predlagam, da ajdovo moko nadomestite z moko drugega žita. Lahko uporabite navadno belo, pirino, ovseno ali drugo moko.

Galove ajdove kekse lahko malčku ponudite že na začetku uvajanja goste prehrane, saj boste s tem poskrbeli, da bo malček  hrano raziskoval sam, jo samostojno okušal, spoznaval vonj, obliko in teksturo hrane. Poleg tega so keksi idealni za obdobje izraščanja zob, saj je struktura keksov bolj trda in si bodo s keksom lahko masirali dlesni. 


Za približno 50 keksov potrebujete:
  • 100g riževih kosmičev
  • 100g prosenih kosmičev
  • 350g ajdove moke
  • 1 jedilno žlico rozin
  • 1 čajno žlico cimeta
  • 500ml jabolčnega mošta
  • 50g ajdove moke za posipanje
K prosenim in riževim kosmičem vmešajte jabolčni mošt. Jaz sem uporabila domač jabolčni mošt, ki je brez dodanega sladkorja. Če le tega nimate na voljo, lahko ukašite 4 jabolka in v jabolčno kašico dodajte toliko vode, da bo naneslo 500ml skupne tekočine. Nato dodajte jedilno žlico rozin in čajno žlico cimeta. Vse sestavine skupaj premešajte.

K zmesi nato počasi dodajajte ajdovo moko , da nastane kepa, podobna testu za kruh. Sama zmes je sicer bolj lepljiva, ker je zelo sočna, ampak če boste dodali dovolj moke, se ta kepa testa ne bo sprijemala rok.
Testo nato razdelite na manjše kose in ga z valjarjem zvaljajte v približno pol centimetra debel kvadrat Med valjanjem uporabljajte moko, sicer se bo testo sprijemalo podlage. Nato z nožem narežite pravokotnike v velikosti približno 10x3cm.

Kekse pecite v predhodno ogreti pečici na 180°C 25 minut oziroma toliko časa, da robovi keksov postanejo rjave, zapečene barve. Ohlajene Galove ajdove kekse shranite v zaprti posodi.







Kvinojini kosmiči z bučko in žrebičkovino

Kot sem že povedala v prejšnji objavi, kjer sem tudi uporabila žrebičkovino, je konjsko meso med najbolj zdravimi vrstami mesa. Žrebičkovina ima namreč nizko vsebnost maščob, je bogata z beljakovinami, ki so ključnega pomena pri razvoju mišic in organov. Poleg tega je konjsko meso odličen vir železa ter vitaminov B3, B6 in B12. 

Prav tako je zelo zdravo živilo kvinoja, saj je bogata z beljakovinami ter rudninami. Vsebuje ogromno kalcija, fosforja in železa. Ker ne vsebuje glutena je primerna tudi za osebe s celiakijo. 

Za približno 250g obroka potrebujete:

  • 1 jedilno žlico kvinojinih kosmičev
  • 1 manjši zrezek žrebičkovine (50g)
  • 1 manjšo bučko (100g)
  • 1/4 čebuule (50g)
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
  • 200ml vode
  • ščepec majarona
Čebulo, bučko in žrebičkovino kuhajte v 200ml vode 15 minut. Nato odstranite žrebičkovino in jo z nožem nasekljajte na drobne koščke. Čebulo in bučko skupaj s tekočino pretlačite ali spasirajte s paličnim mešalnikom. Vmešajte jedilno žlico kvinojinih kosmičev in jih kuhajte še 4 minute. V kašico nato dodajte še narezano žrebičkovino in čajno žlico kvalitetnega olja.
Pa dober tek!


NASVET!

  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. V kašico sem danes vmešala le dobro polovico mesa, ostalo pa sem Galu ponudila po BLW metodi. BLW metoda nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 
  3. Majaron je začimba, ki se zelo lepo poda v mesne jedi. Lahko uporabite svež ali suh majaron. Kdaj in kje se lahko majaron vključi v malčkovo prehrano pa si lahko preberete v tej objavi.

Zeleni pire in file kovača

Kovač je riba, ki je zaradi kvalitetnega in okusnega mesa med najbolj cenjenimi belimi ribami in je prepoznavna po črni piki na boku. Med belimi ribami je kovač najboljša izbira, saj vsebuje veliko vitaminov skupine B, je bogat s kalijem in omega 3 maščobnimi kislinami. Poleg tega pa je meso bele ribe lažje prebavljivo.

Za tokratno kosilo sem pripravila file kovača s prilogo iz krompirja in brokolija. Za 200g potrebujete:

  • 1 majhen file kovača (50g)
  • 1 manjši krompir (100g)
  • 1 pest brokolija (100g)
  • 30ml adaptiranega mleka
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
Krompir olupite in narežite na majhne koščke ter ga na sopari kuhajte 15 minut. Nato h krompirju dodajte brokoli in file kovača ter kuhajte še nadaljnih 10 minut. Ko je krompir kuhan, ga skupaj z brokolijem pretlačite v pire. Dodajte še 30ml adaptiranega mleka in čajno žlico kvalitetnega olja ter zmešajte, da nastane mehka, kremasta zmes. File kovača pa pretlačite z vilico. 
Pa dober tek!  


NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Namesto adaptiranega mleka, lahko uporabite materino mleko.
  3. Če vaš malček še ne sprejema koščkov, lahko vse tri sestavine skupaj spasirate v enotno kašico. Sama sem mu kovača ponudila posebej, saj sem želela, da le-tega poje več. In res je z veseljem okušal ribo in tako zmazal kar cel file. 

Ajdova kaša s hruško

Za tokratni zajtrk sem Gurmančku Galu pripravila ajdovo kašo s hruško. In sicer za 200g obroka potrebujete:
  • 2 jedilni žlici ajdove kaše 
  • 250ml vode
  • 1 srednje velika hruška (150g)
  • ščepec kardamoma
Ajdovo kašo kuhajte v vodi toliko časa, da voda izhlapi (približno 15-20 minut) in kaša postane mehka. Ta čas na steklenem strgalu ukašite olupljeno hruško. Kašici iz hruške nato vmešajte kuhano ajdovo kašo ter dodajte ščepec kardamoma.

NASVET!
  1. Kardamom je začimba, ki jo lahko v malčkovo prehrano vključimo že kmalu na začetku uvajanja. Več o tej aromatični začimbi si lahko preberete v tej objavi.
  2. Izberite bolj sladko sorto hrušk, saj bo tako obrok malčku slajši. Sama sem izbrala hruško sorte Abate. 
  3. Če so vašemu malčku koščki kaše preveliki, lahko hruško in kašo spasirate s paličnim mešalnikom.