Tokrat sem mu pastinak pripravila v kombinaciji s krompirjam in nastal je okusen, kremast pastinakov pire. Za 210 g obroka potrebujete:
- 1 srednje velik pastinak (100g)
- 1 srednje velik krompir (100g)
- 60ml adaptiranega ali materinega mleka
- čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
Krompir in pastinak olupite, narežite na majhne koščke ter 15 minut kuhajte na sopari ali v soparniku. Kuhanje na sopari bo ohranilo kar največ sestavin, poleg tega pa se zelenjava ne bo po nepotrebnem napojila vode. Ko je zelenjava kuhana, jo pretlačite ali spasirajte s paličnim mešalnikom. Vmes po malo dodajajte 60ml adaptiranega oziroma materinega mleka, da nastane gosta, kremasta zmes. Primerno ohlajenemu pastinakovemu pireju dodajte še čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja.
Pa dober tek!
NASVET!
- Pastinak je odličen vir prehranskih vlaknin, ki pomagajo pri uravnavanju prebave, polegv tega vsebuje vitamina C, E in veliko vitaminov skupine B. Bogat je s folno kislino in rudninami, predvsem magnezija, kalija, bakra, silicija, klora in fosforja.
- Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
- Ker sem želela v obroku poskrbeti za vitamin C, ki pomaga pri absorpciji železa, sem v pastinakov pire dodala še četrtino jabolka, ki sem ga ukašila na steklenem strgalu (30g oziroma 1 jedilna žlica). Več o tem v tej objavi . Poleg tega pa sem Gurmančku Galu poleg ukašenega jabolka ponudila še 3 krhlje jabolke, saj s tem omogočimo, da otrok hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Gre za BLW medoto, o kateri si lahko več preberete Facebook-u ali tu.