Pastinakov pire

Pastinak se je v moji kuhinji znašel šele z uvajanjem Gurmančka Gala v svet goste prehrane. In seveda ga Gal obožuje. kaj ga ne bo, ko je pa kuhan tako zelo sladkega okusa. :)

Tokrat sem mu pastinak pripravila v kombinaciji s krompirjam in nastal je okusen, kremast pastinakov pire. Za 210 g obroka potrebujete: 

  • 1 srednje velik pastinak (100g)
  • 1 srednje velik krompir (100g)
  • 60ml adaptiranega ali materinega mleka
  • čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
Krompir in pastinak olupite, narežite na majhne koščke ter 15 minut kuhajte na sopari ali v soparniku. Kuhanje na sopari bo ohranilo kar največ sestavin, poleg tega pa se zelenjava ne bo po nepotrebnem napojila vode. Ko je zelenjava kuhana, jo pretlačite ali spasirajte s paličnim mešalnikom. Vmes po malo dodajajte 60ml adaptiranega oziroma materinega mleka, da nastane gosta, kremasta zmes. Primerno ohlajenemu pastinakovemu pireju dodajte še čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja.
Pa dober tek!



NASVET!

  1. Pastinak je odličen vir prehranskih vlaknin, ki pomagajo pri uravnavanju prebave, polegv tega vsebuje vitamina C, E in veliko vitaminov skupine B. Bogat je s folno kislino in rudninami, predvsem magnezija, kalija, bakra, silicija, klora in fosforja.
  2. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  3. Ker sem želela v obroku poskrbeti za vitamin C, ki pomaga pri absorpciji železa, sem v pastinakov pire dodala še četrtino jabolka, ki sem ga ukašila na steklenem strgalu (30g oziroma 1 jedilna žlica). Več o tem v tej objavi . Poleg tega pa sem Gurmančku Galu poleg ukašenega jabolka ponudila še 3 krhlje jabolke, saj s tem omogočimo, da otrok hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Gre za BLW medoto, o kateri si lahko več preberete  Facebook-u ali tu.