Prosena kaša z jesenskim sadjem in medom

Prosena kaša je del družinske prehrane že več kot eno leto in zasluge zagotovo grejo mojemu malemu Gurmančku Galu.
Prosena kaša je odlična za kombiniranje z različnimi sestavinami, lahko jo pripravimo za kosilo, zajtrk ali kot mlečen obrok za večerjo. Več idej za uporabo prosene kaše lahko najdete tu.
Danes sem jo pripravila z jesenskim sadjem, cimetom in domačim gozdnim medom. Če je vaš malček mlajši od enega leta, med izpustite ;)


Pripravo zajtrka sem si olajšala tako, da sem že včeraj zvečer 2 jedilni žlici prosene kaše zalila z 1dl vode in jo pustila namakati čez noč. Čas kuhanja prosene kaše se je na ta način skrajšal. Poleg tega pa sem že včeraj skuhala kompot, da ga je 'ta velik' gurman imel čez noč za žejo, midva z Gurmančkom Galom pa kuhano sadje navsezgodaj zjutraj. Gurmanček Gal se namreč zjutraj zbudi lačen kot volk, zato je pomembno, da je njegov zajtrk hitro pripravljen.

Za kompot sem uporabila 1 hruško, 1 jabolko, 3 slive (zamrznjene, domače), 2 mandarini, 1 janeževo zvezdo in 1 liter vode. Ko je zavrelo, sem kuhala še 5 minut.

Zjutraj sem proseno kašo odcedila, zalila z 2 dl vode in kuhala 10 minut. Nato sem ji dodala malo sadja iz kompota, potresla s cimetom in prelila z 1 čajno žličko domačega meda.

Lahko pa proseno kašo z jesenskim sadjem in medom pripravite svežo. In sicer za 200g obroka potrebujete:

  • 2 slivi
  • 1/2 jabolka
  • 2 jedilni žlici prosene kaše
  • 200ml vode
  • ščepec cimet
  • 1 čajna žlička domačega medu
Narezani slivi in jabolku dodajte proseno kašo ter vodo. Na majhnem ognju kuhajte 10 minut in nato pustite pokrito še dodatnih 10 minut, da se prosena kaša dodobro zmehča. Ko se sadje in kaša malo ohladita, posujte s s cimetom in domačim medom.
Pa dober tek!