Kremna cvetačno kokosova juha

Kombinacija cvetače in kokosovega mleka? Seveda, zakaj pa ne!

Čeprav so dnevi vedno bolj topli in nas sonce vedno bolj greje, še vedno prijajo jedi na žlico. Naj si bodo raznorazne mineštrice, klasične bistre juhe ali pa kremaste, narejene iz zelenjave. Včasih sem cvetačno juho delala v paru s krompirjem. Da bi bila res kremna, sem ji vedno morala dodati malo smetane za kuhanje ali mleka. Zato sem se odločila, da tokrat preizkusim malo drugačno kombinacijo, ki bo z malo sestavinami in brez mlečnih izdelkov zagotovila kremast in poln okus.

Tokratni recept je tako veganski in brez glutena. Malčkom kremno cvetačno kokosovo juho lahko ponudite že pred dopolnjenim šestim mesecem starosti, saj so vse sestavine primerne že na samem začetku uvajanja goste hrane. Kokosovo mleko je odličen vir vitaminov, mineralov in nenasičenih maščobnih kislin, ki so ključne za zdrav ravoj možganov in vida naših malčkov. Poleg tega so dobre maščobe dobrodošle za aktivno in zdravo črevesje.

Za 200ml obroka potrebujete
  • 2 pesti narezane cvetače (150g)
  • 1 pločevinko dmBio kokosovega mleka (400ml)
  • čajno žličko 100%, hladnostiskanega olivnega olja
  • 1/2 čajne žličke mlete kumine
  • 1 jedilno žlico dmBio ekspandirane kvinoje
  • 1 jedilno žlico dmBio kokosovega čipsa
  • 1 jedilno žlico dmBio koruznih kosmičev (nesladkanih in nesoljenih)
Narezano cvetačo prelijte s kokosovim mlekom, dodajte mleto kumino in pokrito na zmernem ognju kuhajte 20 minut. Ko je cvetača kuhana (kar lahko preverite z vilico), vse sestavine spasirajte s paličnim mešalnikom.

Primerno ohlajeno juho nalijte v jušni krožnik, po vrhu pokapajte z ekstra deviškim olivnim oljem in posujte z dmBio mešanico kosmičev (ekspandirana kvinoja, koruzni kosmiči in kokosov čips).

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Pri uvajanju goste prehrane moramo biti pozorni, da v obroke dodajamo kvalitetne maščobe. Slednje poskrbijo za absorpcijo v maščobah topnih vitaminov, dvignejo energijsko vrednost obrokov, izboljšajo jedem okus in vonj ter poskrbijo za dobro prebavo in zdravo črevesno floro. Olje v obrok dodamo na koncu, ker le tako ohranimo telesu koristne minerale in vitamine.   
  2. Kumina je zelo dobrodošla začimba v prehrani najmlajših, saj preprečuje vetrove in napenjanje. Cvetača spada med kapusnice in čeprav je odlična za prebavo in presnovo, se lahko zgodi, da bo malčke po njej napenjalo. Z dodajanjem kumine v jedi, ki vključujejo cvetačo, pa te težave omilimo ali celo preprečimo. 

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u.