Baby 'Šara'

Ne bojte se, za Gurmančka Gala nisem danes skuhala šare kot take, ampak sem mu pripravila baby verzijo slovenske ljudske jedi. Šara je pravzaprav juha iz krompirja, repe, korenja, rumene kolerabe, svetlega prežganja, sladke paprike, peteršilja in soli. Namreč, danes sem mu prvič uvedla repo in takoimenovana šara se mi je zdela odlična izbira.

Za 250g obroka potrebujete:
  • 1 majhno svežo repo (50g)
  • 1 manjši korenček (50g)
  • 1 manjšo kolerabo (50g)
  • 1 srednje velik krompir (100g)
  • 450ml vode
  • ščepec mlete kumine ali kumine v zrnju
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
Repo, kolerabo in krompir olupite ter vso zelenjavo, vključno s korenčkom, narežite na majhne kocke. Zalijte s 150ml vode, ko voda zavre, jo zlijte stran. Zelenjavi dodajte 300ml sveže vode, ščepec kumine in kuhajte 30 minut, da vsa voda izhlapi. Ko je koleraba kuhana, vse sestavine pretlačite ali spasirajte s paličnim mešalnikom. Primerno ohlajeni kašici dodajte čajno žlico kvalitetnega olja.  
Pa dober tek!


NASVET!
  1. Da bi preprečili morebitno napenjanje, vam svetujem, da repo in preostalo zelenjavo ne kuhate v soparniku ali na sopari. Boljša izbira je kuhanje v vodi, saj lahko kasneje, ko je zelenjava kuhana, vodo odlijete. S tem zagotovo preprečite, da bi malčka mučili vetrovi. 
  2. Morebitno napenjane pa prepreči tudi uporaba kumine, ki se jo lahko v prehrano malčkov vključi že zelo zgodaj. Več o njej pa v tej objavi.
  3. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  4. Korenje vsebuje veliko alfa in beta karotena ter luteina. Prav tako je korenje bogat vir vitamina C, kakor tudi koleraba in repa. Repa tudi vsebuje veliko balastnih snovi, je znana kot antikancerogen in deluje protibakterijsko. Koleraba pa je vir fitokemikalij, železa in kalija. Poleg tega uživanje kolerabe zmanjšuje stres, daje energijo in izboljšuje razpoloženje. 
  5. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v brezmesne jedi dodali vitamin C. Več o tem v tej objavi . Jaz sem zato Galu danes ponudila jabolko, ki sem ga olupila in narezala na priročne palčke. Gre za takoimenovano BLW metodo, ki nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 

Dobrote izpod Slavnika

Zanimanje za pridelke iz ekološkega kmetijstva iz leta v leto narašča, saj ekološko kmetovanje zagotavlja pridelavo visoko kakovostne in varne hrane. Kar pa pomeni tudi nabor pridelkov z bogato prehransko vrednostjo, ki vsebujejo visok delež vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pridelki iz ekološkega kmetijstva so zelo transparentni, saj je pot 'iz njive na krožnik' razvidna in brez dodanih mineralnih gnojil, pesticidov, gensko spremenjenih organizmov, regulatorjev rasti ipd.

Zato ni čudno, da sem bila nad eko košarico za Gurmančka Gala več kot navdušena. Domač krompir, podzemna koleraba, repa, čebula, kutine, muškatne buče in še mnogo drugih dobrot, ki sem jih pripeljala iz male vasice pod Slavnikom - Podgorja.

Tam živi družina Rojc, ki se že več kot 30 let ukvarja s kmetijstvom. Na začetku s ciljem samooskrbe, ki pa je z leti zrasel v kmetijo s certifikatom ekološke kmetije.
V ponudbi imajo tako govedino, jagnjetino in meso kozličkov, ki spada v najvišjo kategorijo, saj imajo certifikat reje senenega mesa.

Pri njih lahko danes gajbico napolnete z domačim eko:
  • krompirjem
  • rdečo peso 
  • podzemno kolerabo
  • korenjem
  • repo
Lahko si naredite tudi zalogo govejega (mlada govedina, teletina), ovčjega (jagnjetina) in kozjega mesa (meso kozličkov), poleg tega pa prodajajo tudi med, ekstra deviško olivno olje in jajca iz proste reje (certifikat dobijo z letom 2017).

V naslednjem letu pa bodo njihovo ponudbo razširili še z eko sojo, čičeriko in drugo sezonsko zelenjavo.

V kolikor si želite jedilnike vaših malčkov popsteriti z izdelki in pridelki kmetije Rojc-Korisnik, se obrnite na gospodarja Simona (041 225 126) ali Jožeta (031 625 158).