Kokosovi kosmiči

Hitro, enostavno, brez glutena in najpomembnejše, zdravo.

Do vsaj devetega meseca (še bolje do prvega leta) starosti naj bo osnova za kosmiče, kaše in podobno jušna, zelenjavna ali sadna osnova. Za popestritev pa lahko občasno izberemo rastlinske napitke, odličen primer je tako tudi kokosovo mleko.

Kokos je izjemni sadež, bogat z vitamini in minerali. Še posebej je potrebno poudariti vsebnost lavrinske kisline, ki je učinkovita v boju z virusi, bakterijami, vnetji in zobni gnilobi. Kokosova maščoba spodbuja presnovo in delovanje ščitnice, uravnava krvni tlak in holesterol. Verjeli ali ne, na Tajskem je mlad kokos prvo živilo, ki ga otrokom ponudijo za uvajanje goste hrane.

Zato sem se tokrat odločila, da kokosovo mleko uporabim kot osnovo za obrok, ki je brez glutena, brez živalskih izdelkov, a kljub temu zelo zdrav primer polnovrednega obroka, bogatega z vitamini in minerali.

Priprava je zelo enostavna in hitra. Potrebujete le dve sestavini in sicer za 220g obroka:

  • 200ml dmBio kokosovega mleka
  • 3 jedilne žlice dmBio koruznih kosmičev (nesoljenih in nesladkanih)
Koruzne kosmiče preprosto prelijte s kokosovim mlekom in pustite 15-20 minut, da se dobro namočijo in zmehčajo. Če se vam mudi, kokosovo mleko preprosto malo segrejte in nato prelijte čez kosmiče. Toplo kokosovo mleko bo poskrbelo, da se bodo kosmiči hitreje napojili in zmehčali.
Enoletnikom lahko za še slajši okus čez kosmiče prelijete čajno žličko domačega medu ali pa posujete s ščepcem pravega kakava, maljšim pa za polnejši okus dodate ščepec cimeta, kardamoma ali vanilije.

Pa dober tek!