Baby mesni smukavec

Za okusno in hranljivo kašico (cca 200g) potrebujete:

  • 1 večji krompir oz. 2 manjša (100g)
  • 1 pest narezanih listov mladega zelja (50-70g)
  • 1 jedilno žlico mlete mlade govedine (50g)
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja (olivno, repično, orehovo...)
  • vodo

Krompir olupite, narežite na manjše koščke in skupaj z mladim zeljem kuhajte na sopari ali v soparniku približno 10 min. Ta čas v lonec dajte mleto meso mlade govedine. Dodajte toliko vode, da je meso pokrito. Kuhajte 10 min.  Ko je krompir kuhan, ga skupaj z zeljem spasirajte v gladko maso. Nato vmešajte še meso in čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja. Jaz sem izbrala olivno olje.

Pa dober tek!

NASVET!

  1. Namesto mlade govedine lahko izberete drugo vrsto mesa (piščančje, puranje, teletino, kunčevino...). O izbiri mesa, glede na otrokovo starost, si lahko preberete v objavi o smernicah uvajanja goste prehrane
  2. Svetujem vam, da v mesnici mesarja prosite, da vam izbrani kos mesa zmelje. Tako boste pred morebitnim shranjevanjem lažje pripravili ravnopravšnje porcije za posamezen malčkov obrok. Prav tako pa grobo mleto meso malčku omogoči počasno uvajanje v nepasirano hrano. Jaz sem v baby smukavec dodala grobo mleto govedino. V kolikor vaš malček težje požira večje kose mesa, vam svetujem, da zelje, krompir in meso skupaj zmiksate v gladko kašico. 
  3. Mlado zelje se lahko uporabi že v prvih mesecih uvajanja goste hrane. Da pa bi preprečili morebitno napenjanje, vam svetujem, da zelje s krompirjem ne kuhate v soparniku ali na sopari. Boljša izbira je kuhanje v vodi, saj lahko kasneje, ko je zelenjava kuhana, vodo odlijete. S tem zagotovo preprečite, da bi našega malčka mučili vetrovi. Zmiksan krompir in zelje pa nato do želene gostote zalijte z vodo, v kateri se je kuhalo meso.

Kaj pa ostali družinski člani?
Smukavec je odlična enolončnica za vso družino. Za tričlansko družino  v loncu skuhajte 7 krompirjev (olupljenih) in glavo srednje velikega mladega zelja. Ko je krompir kuhan, vzemite stran za 1 zajemalko krompirja in zelja. To uporabite za malčkov baby mesni smukavec. Preostanek pretlačite in dodajte 4 sesekljane stroke česna. Zraven se priležejo pečenice, klobase ali dimljeno meso.

Brusnični puding

Da lahko tudi vi skuhate brusnični puding (cca 180g), potrebujete:

  • 200 ml vode ali rastlinskega mleka
  • 1 čajno žlico suhih brusnic
  • 2 zvrhani jedilni žlici riževe moke

V 200 ml vode dodajte 1 čajno žlico suhih brusnic in pustite vreti 5 minut, nato pa brusnice skupaj s tekočino zmiksajte s paličnim mešalnikom. V zmes, ki je nastala, vmešajte 2 jedilni žlici riževe moke in med mešanjem kuhajte še 3-5 minut oziroma toliko časa, da se puding zgosti. Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!
  


NASVET!
  • Če boste namesto vode izbrali rastlinsko mleko (ovseno, sojino, riževo), bo puding še boljši.
  • Brusnični puding lahko popestrite s ščepcem cimeta ali prave vanilije.
  • Med dodajanjem riževe moke ne pozabite na mešanje, saj se sicer hitro naredijo grudice. Povem iz izkušenj, saj sem tudi sama prvič premalo mešala in je nastala grudasta zmes. V drugo pa mi je uspelo.
  • Namesto suhih brusnic lahko izberete katerokoli suho sadje.


KAJ PA OSTALI DRUŽINSKI ČLANI?
Brusnični puding je odlična izbira za zajtrk vseh družinskih članov, lahko pa ga pripravite tudi kot sladico po kosilu. Sestavine prilagodite glede na število družinskih članov oziroma obrokov. Če ste bolj sladke narave, si puding posladkajte s kakavom ali vanilijevim sladkorjem. V kolikor pa imate doma malinov sirup, predlagam, da čez puding polijete 1 jedilno žlico sirupa in jed vas bo popeljala v leta, ko ste še žulili šolske klopi ;)