Puran s sladkim rdečim zeljem in pečenim krompirjem

Tokratno kosilo sem v večji meri ponudila po takoimenovani Baby Led Weaning metodi. Pri tej metodi malčku ponudimo živilo v velikosti pomfrija in mu tako omogočimo, da se hrani sam. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 

Za približno 200g obroka potrebujete:
  • 1 manjši file purana (50g)
  • 1 srednje velik krompir (100g)
  • 2 pesti narezanega rdečega zelja (100g)
  • ščepec majarona
  • 2 čajni žlici 100%, hladno stiskanega olivnega olja
Olupljen krompir narežite na kose v velikosti pomfrija. Dajte ga v vodo in kuhajte toliko časa, da zavre. Nato vodo odlijte, krompir položite na peki papir, potresite s ščepcem majarona in prelijte s čajno žličko olivnega olja. Krompirček pecite v pečici, ogreti na 200°C 25 minut oziroma toliko časa, da dobi lepo, zlatorjavo barvo. Ta čas file purana in rdeče zelje na sopari kuhajte 20 minut. Kuhanemu rdečemu zelju dodajte čajno žličko olivnega olja in ga na grobo pretlačite z vilicami ali spasirajte s paličnim mešalnikom. Kuhan puranji file narežite na trakce in ga postrezite ob pečenem krompirčku in prilogi iz rdečega zelja.
Pa dober tek!
 
NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Če vaš malček še ne sprejema koščkov, lahko vse sestavine skuhate na sopari in krompir pretlačite skupaj z rdečim zeljem.
  3. Če se bojite napenjanja po rdečem zelju, lahko le to podušite v malo vode in zelju dodate ščepec kumine, ki bo preprečila morebitno napenjanje. Več o kumini pa v tej objavi.
  4. Majaron je nepogrešljiva začimba pečenega krompirja. Kdaj in kje ga še lahko vključimo v prehrano malčkov pa si preberite tu.
Kaj pa ostali družinski člani?
Purana s sladkim rdečim zeljem in pečenim krompirjem lahko pripravite za vse člane družine. Za 5 obrokov, z malim gurmančkom oziroma gurmančico na čelu potrebujete:
  • 500g puranjega fileja
  • 10 srednje velikih krompirjev 
  • pol glave rdečega zelja
  • začimbe (sol, poper, kumina, rdeča paprika, majaron)
  • olivno olje
Puranje fileje (razen koščka, ki je namenjen za malčka) začinite s soljo in poprom. Krompir olupite in narežite na manjše krhlje. Krompir kuhajte toliko časa, da zavre. Nato vodo odlijte in krompir razporedite na pekač, ki ste ga pokrili s peki papirjem. (Jaz sem naredila dva 'bazenčka' s peki papirja. Enega, manjšega, za Gurmančka Gala, kamor sem položila dve pesti krompirja ter ga začinila z majaronom in olivnim oljem. Preostanek krompirja pa sem razporedila na večji del peki papirja ter ga začinila s poprom, soljo, majaronom, rdečo papriko in olivnim oljem.) Krompir pecite na 200°C 25 minut oziroma toliko časa, da dobi lepo, zlatorjavo barvo. Rdeče zelje narežite na manjše koščke in ga kakor krompir kuhajte v vodi toliko časa, da voda zavre, nato vodo odlijte. V ponvi segrejte jedilno žlico olivnega olja ter vanjo stresite rdeče zelje. Začinite s ščepcem mlete kumine, zalijte z 1 zajemalko jušne osnove (ali vode) ter zelje dušite še 20 minut. Puranji file za malčka skuhajte na sopari ali v malo vode, preostale puranje fileje pa specite na olivnem olju, da dobijo zlatorjavo barvo. Pečene puranje fileje postrezite ob prilogi iz rdečega zelja in pečenega krompirja.