Polži z italijansko omako

Preprosta, a tako zelo okusna avtentična italijanska omaka s polži 32.


Sem že povedala, da je Gurmanček Gal navdušen nad testeninami? Da bi jih lahko jedel za zajtrk, kosilo, večerjo in še vmes?

Njegovo strast do testenin na 1001 način sem spoznala pri njegovih 9 mesecih, ko je z mojega krožnika pograbil celo pest špagetov in si jih stlačil v usta. Brez težav je zmazal polovico moje porcije in prvič sem Gala res videla kot pravega Gurmančka. Slišalo se je samo njegovo cmokanje in "ammmm, ammm..."-anje. In še danes so testenine tiste, pri katerih z največjo hitrostjo sede za mizo in si makarončke začne z obema rokama tlačiti v usta enega za drugim ter ob tem veselo mljaska in cmoka.

Današnji recept je tako zagotovo eden izmed Gurmančku Galu najljubših. Poleg tega, da je enostaven, saj ne zahteva veliko sestavin, pa malčku omogoča tudi, da se hrani sam. Verjetno veste, da poznamo ogromno vrst testenin, špagete, fuže, farfalle, zvezdice, vretena...Ampak polži 32 so tisti, ki jih malček brez težav prime z roko, saj rahlo zaviti omogočajo, da se ovijejo okoli prstkov in kljub omaki ne spolzijo iz rok. Zato je ta recept eden izmed tistih, pri katerih bo malček lahko jedel popolnoma samostojno. Prepustite mu priložnost, da se hrani sam, pa čeprav bo od glave do pet namazan s to sočno, rdečo omako.

Za obrok tričlanske družine potrebujete:

  • 25 dag polžov 32
  • 1 dl pasiranih vloženih pelatov ali paradižnikove mezge (v času sezone paradižnikov, uporabite domač paradižnik.  In sicer paradižnik prelijte z vrelo vodo. Ko se voda ohladi, paradižnik olupite in spasirajte s paličnim mešalnikom)
  • 3 stroke česna
  • 1 kavno žličko origana
  • 1 kavno žličko bazilike
  • 1 dl in 2,5l vode
  • 2 jedilni žlici in 1 čajno žlico olivnega olja
Česen nasekljajte in na toplem olivnem olju popecite toliko časa, da česen zadiši. Zalijte z 1 dl paradižnikove omake (pasirani vloženi pelati ali paradižnikova mezga) in 1 dl vode. Dodajte začimbe, origano in baziliko. Na šibkem ognju kuhajte 15 minut. 

Polže 32 skuhajte po navodilih na embalaži. Ne pozabite. Na 10dag testenine gre 1 liter vode. Torej predvideno količino testenin skuhajte v 2,5 litra vode, ki ste ji dodali čajno žličko olivnega olja.

Ko so polži kuhani, jih odcedimo ter prelijemo z omako. Če je malček že dopolnil 9 mesecev, lahko po vrhu potresemo malo naribanega parmezana ali čez testenine nadrobimo mocarelo.

Ponudimo primerno ohlajeno. Pa dober tek!

NASVET!

  1. Italijansko omako si lahko pripravite na zalogo. Moj mali vrtiček mi je namreč v lanskem letu zagotovil obilo domačih, okusnih paradižnikov, ki sem jih shranila v obliki omake. Pravilno pripravljena in konzervirana italijanska omaka, lahko v shrambi zdrži tudi eno leto. Lahko jo uporabite za testenine, pizze in druge jedi. Tako imate pri roki okusno omako, ki jo preprosto polijete čez želene testenine, ko se vam mudi za kosilo. Ravno prejšnji teden sem porabila zadnjo, zato sem za tokratni recept uporabila vložene pelate.

Tokratni recept je že tretji v vrsti receptov Gurmančkovega izziva omak, ki poteka v mesecu februarju. Več o izzivu in receptih, si preberite v tej objavi, vesela pa bom tudi vaše podpore, ki jo lahko izkažete z všečkom FB strani in Instagram-a.


Naslednji recept za okusno in sočno omako, vas bo na blogu pričakal že v nedeljo 11.2.2018. Ne zamudite! ;)