Čebulna 'pajtička'

Za tretji recept Gurmančkovega BLW izziva sem izbrala našo lokalno jed, ki predstavlja eno izmed sedmih reprezentativnih jedi idrijsko-cerkljanske regije. Seveda sem jo prilagodila, da je primerna tudi za naše najmlajše gurmančke in gurmančice. 


Slana čebulna potica ali cerkljanska 'pajtička' je po mnenju Andreja Goljata ena izmed posebnih potic, nadev pa je sestavljen iz čebule in orehov. Vam je ta kombinacija nepričakovana, neznana? Zagotavljam vam, da je zelo okusna in se še posebej prileže zraven enolončnic. Za recept 'ta prave' čebulne potice poglejte na to povezavo, jaz pa vam bom v nadaljevanju povedala, kako naredite Gurmančkove čebulne 'pajtičke', ki so primerne za malčke po dopolnjenem devetem mesecu starosti. V kolikor pa kravje mleko nadomestite z vodo pa lahko te okusne BLW potičke ponudite malčkom že pri osmih mesecih.

Za približno 12 čebulnih 'pajtičk' potrebujete:

  • 300 g bele pšenične moke
  • 1/4 kvasa (10g)
  • 3 čajne žlice olivnega olja
  • za noževo konico sladkorja (sladkor je potreben, da kvas vzhaja)
  • 220ml kravjega mleka (ali vode)
  • 1 jajce
  • 1/4 čebule
  • 50g mletih orehov (cca 4 jedilne žlice)
  • moka za posipanje
  1. Pripravite kvasec. Mleko ogrejte na telesno temperaturo, vanjo dodajte sladkor, ščepec moke (da kvasovke začnejo delovati) in nadrobite kvas. Pustite 15 minut, da vzhaja.
  2. Stepite jajce, 1 jedilno žlico stepenega jajca pustite za konec, da boste pred pečenjem z njim namazali potičke.
  3. Zamesite testo. Moko presejte skozi sito, naredite jamico, vanjo dajte stepeno jajce, čajno žlico olivnega olja in med mešanjem počasi vmešajte kvasec. Po prvem gnetenju pride testo bolj lepljivo, a boste to po drugem gnetenju 'popravili'. 
  4. Testo pustite pokrito pol ure, da počasi vzhaja. Bodite pazljivi, da je prostor topel in da ni prepiha. 
  5. Medtem, ko testo vzhaja, pripravite nadev. Čebulo nasekljajte in jo na olivnem olju prepražite, da postekleni. Nato počasi vmešajte mlete orehe in ponev odstavite z ognja.
  6. Ko testo dvojno narase, ga ponovno pregnetite na delovni površini, ki ste jo predtem pomokali. Testo mesite z občutkom, vzemite si čas. Če je testo dobro vzhajalo, boste med gnetenjem čutili, da v testu pokajo mehurčki zraka. V kolikor se vam testo lepi za prste, dodajte še malo moke, jaz sem jo porabila še približno 1 pest. 
  7. Nato testo zvaljajte. Pri dobro ugnetenem testu, boste med valjanjem opazili v testu mehurčke.  Testo zvaljajte z valjarjem na približno 1 prst debelo ploskev. Pomembno je, da naredite dolg, ozek pravokotnik, da boste na koncu dobili ozki kači podobno potico. 
  8. Zvaljano testo enakomerno premažite z nadevom in testo počasi in enakomerno zvijte v potico.
  9. Ko je potica narejena, oster nož pomokajte in potico narežite na kolobarje v razdalji treh prstov.  
  10. Mini potičke postavite na pomokan pekač in jih premažite s preostankom stepenega jajca.
  11. Potičke na toplem vzhajajte še 20 minut. Ta čas pripravite pečico. 
  12. Pečico ogrejte na 180°C in čebulne 'pajtičke' pecite 30 minut. Ko so pečene, jih položite v pleteno košaro in jih pokrijte s čisto, neodišavljeno krpo, da se počasi ohladijo, skorjica pa tako ostane mehka.
Pa dober tek!

Več o Gurmančkovem BLW izzivu, si lahko preberete v tej objavi, Gurmančku Galu pa lahko sledite tudi na FB strani in Instagramu. Vesela bom vaše podpore.  

Naslednji recept v sklopu BLW izziva sledi že v torek 9.1.