Kaša s suhimi slivami

Recept kar tako ali za pospešitev prebave pri zaprtih malčkih


Velikokrat mamice potožijo, da njihove malčke muči zaprtje in kako jim pri tem pomagati. Več o tem bo kmalu objavljeno v tej rubriki (klik). Danes pa sem se odločila, da spišem recept, ki preizkušeno pospeši prebavo.

Zakaj?

Zato, ker vsebuje tri sestavine, ki so več kot uspešne v boju z zaprtjem in ki skrbijo za zdravo črevesno floro. Seveda, v kolikor jih pripravimo pravilno.

In to so prosena kaša, suhe slive in laneno seme.

V okviru on-line šole za starše Podsrcem.si, sem že tretjič tako sledila predavanju Mojce Vozel, ki velik poudarek daje na namakanju žit. Le z namakanjem naj bi tako poskrbeli, da telo iz žita absorbira vse potrebne hranilne snovi. Poleg tega z namakanjem psokrbimo za večjo hranilno vrednost živila ter povečamo vsebnost C vitamina. Kar pa je še najpomembnejše, tako pripravljena žita izboljšujejo zdravje črevesne flore (več tukaj).

Proseno kašo namakajte vsaj 24 ur do dveh dni in med tem redno spirajte. Mogoče se vam zdi na prvo žogo to zamuden postopek, a pravzaprav boste na ta način bistveno skrajšali čas kuhanja in razen občasnega splakovanja žita nimate nobenega dodatnega dela. Prosena kaša je odlična za spodbujanje prebave, saj vsebuje nenasičene maščobne kisline, vitamine (E, B1, niacin in provitamin A) in minerale (magnezij, kalij, železo, fosfor, silicij).

Tudi laneno seme je odlično za zdravo črevesno floro in ga v manjših količinah ni potrebno namakati, v kolikor uporabimo sveže zmletega. Laneno seme namreč spada med vlaknine in deluje kot blago, naravno odvajalo.

Slive so že v osnovi zelo zdravo sadje, polno antioksidantov in drugih telesu koristnih snovi. Z razliko od svežih pa so suhe slive še bogatejše z vitamini, zaradi vsebnosti pektina, ki mehča blato in pomaga pri odvajanju, pa že tradicionalno veljajo za naravno zdravilo proti zaprtju. Pri nakupu bodite pozorni, da so slive nežveplane in nesladkane.

Za 1 malčkov obrok (cca 200g) potrebujete:
  • 2 jedilni žlici dmBio prosene kaše
  • 5 dmBio suhih sliv
  • 1 kavna žlička lanenih semen
  • ščepec dmBio vanilije v prahu
Kakor sem že omenila, proseno kašo v vodi namakajte 24-48h in vmes večkrat splaknite ter zamenjajte vodo.

Ko se prosena kaša zmehča, jo v 1,5dl vode, ki ste ji dodali ščepec vanilije, kuhajte 5 minut.

Nasekljane suhe slive zalijte z 1dl vode in pustite čez noč, da se namočijo. Nato soku s suhimi slivami dodajte ohlajeno in odcejeno proseno kašo ter sveže zmleta lanena semen. Dobro premešajte in postrezite primerno ohlajeno.

Pa dober tek!

NASVET!

  1. Vanilija se odlično dopolnjuje s sladkimi jedmi, zato jo velikokrat vključujem v prehrano Gurmančka Gala. Več o vaniliji in drugih začimbah v prehrani malčkov pa v tej objavi.
  2. Suho sadje tudi brez dodanega sladkorja odlično poskrbi za sladek okus vseh obrokov naših malčkov. Pri izbiri le teh bodite pozorni, da je nežveplano in brez dodanega sladkorja. Odlična izbira so tako dmBio izdelki, ki ne vsebujejo konzervansov, ojačevalcev okusa, barvil in gensko spremenjenih organizmov.
  3. Laneno seme lahko dodate tudi v domač navadni jogurt (po 9.mesecu), pazite le, da ga zmeljete tik pred uporabo, sicer rado postane žarko. 

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u.