Ko lahko s krompirjevimi olupki očistimo kuhinjski odtok...

Ste vedeli, da lahko iz krompirjevega olupka, ostankov od šiljenja, kavne usedline in drugih bioloških odpadkov ustvarite kar 3 koristne gospodinjske pripomočke? 

Da lahko bananine olupke uporabite kot čistilo za odtoke? 

Ali pa z olupki mandarin k življenju ponovno obudite že dotrajano in utrujeno orhidejo?

Podjetje Skaza - Exceeding Expectations je omogočila ravno to. Kako, si preberite v nadaljevanju.


Že dolgo si želim imeti svoj kompostnik, saj bi na ta način vse biološke odpadke, ki jih pridelamo v našem gospodinjstvu ponovno uporabila in jih izkoristila za pridelavo lastnega komposta - kvalitetne zemlje za sobne in zunanje rože ter vrtiček. A od pridelave lastnega komposta me je odvrnilo to, da so mi biološki odpadki po kratkem času začeli smrdeti v kuhinjskem zbiralniku, zato sem nad to idejo hitro obupala.

Septembra pa sem dobila povabilo podjetja Plastika Skaza d.o.o, da preizkusim njihov nov izdelek. Kuhinjski kompostnik Bokashi Organko 2.

 Kaj pravzaprav je to?

Gre za lično in moderno oblikovan kuhinjski kompostnik, namenjen zbiranju bioloških odpadkov, ki v kombinaciji z Biogen posipom poskrbi, da biološki odpadki znotraj Bokashi Organko 2 kompostnika fermentirajo ter na ta način ustvarijo pravilno fermentirano osnovo za razvoj komposta. Ker je Bokashi Organko 2 oblikovan na način, da vakuumsko zapre biološke odpadke znotraj notranje posode, vonjave ne iztekajo iz kuhinjskega kompostnika. To pomeni, da iz kuhinjskega kompostnika ne smrdi po gnilih ostankih sadja in zelenjave. Poleg tega pa ta način zbiranja bioloških odpadkov preprečuje, da bi se v okolici zbirale mušice in drugi insekti, ki jih privablja gnitje sadja in zelenjave.

Zakaj me je Bokashi Organko 2 navdušil?

Ker je izdelan iz recikliranih materialov, je modernega in lepega videza.

Bokashi  Organko 2 ni kakor navaden smetnjak, izdelan iz poceni in tanke plastike. Gre za kompakten zbiralnik, ki me je očaral z nežnimi oblikami in kremasto barvo. Zaradi svojega videza paše v bolj moderne, tradicionalne ali "stare" kuhinje (kakršna je moja, ki že kliče po prenovi). Lahko ga postavimo na kuhinjski pult, saj na prvi pogled ne deluje kot smetnjak.
Sama ga imam sicer postavljenega na notranjo stran okenske police, saj imam malo delovne površine in je zato kuhinjski pult popolnoma prazen ter tako na razpolago za kulinarična ustvarjanja.

Ker je prostoren.

Bokashi Organko 2 ima 9,6 litrov prostornine, kar zadostuje za približno 10 do 14 dni uporabe. Odvisno od tega, koliko obrokov dnevno pripravljate in iz česa so sestavljeni.
Sama opažam, da čez vikende, ko sem doma, ustvarim mnogo več bioloških odpadkov, ker pripravljam vse obroke doma. Čez teden je teh odpadkov zelo malo, skoraj nič.

Ker je priročen in enostaven za uporabo.

Uporaba kuhinjskega kompostnika Bokashi Organko 2 je enostavna in priročna, saj ne zahteva posebnega znanja in truda.
Kadar kuham, si v eno posodico dajem vse ostanke sadja in zelenjave, ki nastanejo med pripravo obroka. Krompirjeve olupke, olupke čebule in odpadke paradižnika. Pa odrezki solate, semena buče, jajčne lupine. Vse kar je razgradljivo in primerno za biološke odpadke. 
Ko zaključim s pripravo obroka, vse te biološke odpadke stresem v Bokashi Organko 2 in čez posipam 20 ml Biogen Bokashi posipa.
Nato s priloženo tlačilko potlačim odpadke ter hkrati izstisnem zrak in ustvarim vakuum. Pokrijem s pokrovom in odložim do naslednjega polnjenja.

Ker je uporaben. 

Kompostiranje v novem Bokashi Organko 2 nam ne da le fermenitrane osnove za kompost, ampak se med fermentiranjem bioloških odpadkov, v spodnjem delu kompostnika nabira takoimenovana fermentacijska tekočina.
Slednja je primerna za dve različni uporabi in sicer kot naravno čistilo za odtoke in gnojilo za vse vrste rož.
In sicer neredčeno fermentacijsko tekočino preprosto zlijemo v odtok v kuhinji, kopalnici ali drugje v domu in pustimo, da začne delovati.
Redčeno fermentacijsko tekočino pa uporabimo za zalivanje rož. Redčena z vodo v razmerju 1dl fermentacijske tekočine z 10 litrov vode, lahko uporabite za občasno zalivanje rož. Redčena v razmerju 1dl na 20 litrov vode pa je primerna za vsakodnevno zalivanje vseh vrst rož.  
Kuhinjski kompostnik  pa me je pozitivno presenetil še v eni stvari in sicer vonj fermentiranih odpadkov in fermentirane tekočine je izjemno podoben vonju jabolčnega kisa oziroma mošta in je meni osebno zelo všeč. Za rahlo kiselkast, sadni vonj poskrbi mešanica Bokashi Biogen posipa, ki je sestavljena iz mešanice otrobov in melase (sladkor in voda). Dodani mikroorganizmi pa poskrbijo, da biološki odpadki ne začnejo gniti, temveč sprožijo postopek fermentacije.
 
Z uporabo kuhinjskega kompostnika Bokashi Organko 2 sem bistveno prispevala k zmanjšanju bioloških odpadkov našem gospodinjstvu, po podatkih podjetja Skaza - Exceeding Expectations naj bi tako količino bioloških odpadkov z uporabo tega kompostnika zmanjšali za kar 25%.

Z novo pridobitvijo v našem gospodinjstvu sem zelo zadovoljna, saj sem z njim pridobila tri ključne gospodinjske pomočnike - fermentirano osnovo za kompost, ki bo odličen za vrtiček in balkonske rože, biološko čistilo za odtoke in naravno gnojilo za vse moje rože.

Vseeno pa sem tekom uporabe dobila nekaj idej za izboljšave oziroma spremembe.

Cena novega kuhinjskega kompostnika Bokashi Organko 2 je bistveno previsoka glede na primerjavo s prvo izdajo kuhinjskega kompostnika Bokashi Organko, ki je večji. Modernejša oblika namreč ne odtehta dejstva, da ima Bokashi Organko 2 za več kot 6 litrov manjšo prostornino.  Mogoče bi bilo v tej smeri smiselno ceno prilagoditi večji ciljni publiki oziroma za ceno 96 eur kupcem ponuditi nekaj več ali komplet dveh Bokashi Organko 2 kuhinjskih kompostnikov.
Sama dvomim, da bi si lahko privoščila kuhinjski kompostnik Bokashi 2, še posebej, ker bi za optimalno uporabo potrebovala vsaj še enega. Fermentiranje polnega Bokashi Organko 2 namreč zahteva 14 dni, kar pomeni, da sem ta čas brez kuhinjskega kompostnika. Če bi imela še enega, bi torej lahko ciklično koristila kompostnih in skozi cel čas fermentirala biološke odpadke.
Poleg tega nakup kuhinjskega kompostnika ne zagotovi popolnega, končnega nakupa, saj je potrebno vedno skrbeti, da je na zalogi dovolj Biogen posipa, ki skrbi za pravilno fermentiranje. Kar pomeni, da so tu prisotni še dodatni stroški.
Predlagam tudi, da bi iz recikliranih materialov izdelali stekleničko in jo priložili poleg kompleta Bokashi Organko 2. Slednja bi služila za zbiranje fermentacijske tekočine, pokrovček z označeno prostornino pa bi olajšal doziranje gnojila za rože.
Kljub vsemu se mi zdi novi izdelek podjetja Plastika Skaza d.o.o. zelo uporaben in odlična izbira za vsako gospodinjstvo. Glede na to, da ljudje vedno bolj dajemo poudarek skrbi za naravo, spodbujamo k zmanjševanju odpadkov in ločevanju le teh, je Bokashi Organko 2 zagotovo odličen pripomoček in prvi korak v to smer, ker:
  • omogoči uporabo že uporabljenih stvari, 
  • omogoči, da iz odpadkov ustvarimo nov vir za Zemljo 
  • zmanjšamo količino bioloških odpadkov
  • ker zmanjšamo stroške odvoza komunalnih odpadkov.
  • ker na naraven in učinkovit način pridobimo več različnih gospodinjskih pripomočkov.
V iskanju idealnega darila ob vselitvi v nov dom ali ob prihajajočih božično-novoletnih praznikih, se mi zdi izbira novega kuhinjskega kompostnika Bokashi Organko 2 super in prava izbira. Z njim bomo novemu lastniku podarili ličen in moderen pripomoček, ki bo olajšal marsikatero gospodinjsko opravilo. In, če ravno iščete, kaj bi prijatelju, znancu ali svojcu podarili ob prihajajočih praznikih, vam lahko povem, da smo za vas pripravili prav posebno presenečenje.

Ob nakupu Bokashi Organko 2, vam s kodo GURMANCEKGAL podarijo 1kg Biogen posipa GRATIS. Zato vabljeni v njihovo spletno trgovino https://www.skaza.si/bokashi-organko-2-1 in njihovo spletno stran.  


Naj bananini in krompirjevi olupki ne romajo v navaden koš za smeti. Čas je, da jih vržete v Bokashi Organko2!