Kaj potrebujete za uvajanje goste hrane II.del

Kateri so tisti pripomočki, ki jih je Gurmanček Gal potreboval v času uvajanja goste hrane?

V prejšnji objavi o tem, kaj pravzaprav potrebujemo za uvajanje goste hrane, sem spregovorila o stolčkih za hranjenje in o smislu kupovanja 1001 knjige z recepti za najmlajše (preberi si tukaj). Tokratna objava pa bo bolj specifična. Želim vam namreč iz svoje osebne izkušnje razkriti, kaj so tisti pripomočki, ki so se nam izkazali kot zelo uporabni v obdobju uvajanja goste hrane in kateri pripomočki so pravzaprav le nabiralci prahu.

3. (nepremočljivi) SLINČKI

Pripomoček, ki ga boste zagotovo potrebovali je kvaliteten in dovolj velik slinček.

Iz moje osebne izkušnje uvajanja goste hrane, se najbolje obnesejo slinčki, ki so narejeni kot majica. Gre za slinček z rokavi, ki se ga na hrbtu zapne in ki ima po navadi spodnjo plast narejeno iz nepremočljive podlage. To pomeni, da otrok ne bo moker, v kolikor mu bo hrana padla na slinček. Sploh pri Baby-led Weaningu, kjer se otroci sami hranijo in z rokami raziskujejo hrano, je dobrodošlo, da druga oblačila zaščitimo s takim priročnim slinčkom. Super pa so tudi klasični slinčki, a spet bodite pozorni, da je spodnja plast iz nepremočljivega materiala.

Na začetku sem sicer preizkusila tudi plastične slinčke, ki so na spodnjem delu zavihani v posodico. Ker pa so zelo trdi in zato tudi neudobni, jih je Gurmanček Gal kaj hitro snel z vratu. 

4. SOPARNIK

Ne, soparnik ni življenjsko nujni pripomoček pri uvajanju goste hrane. Vsekakor boste zmogli tudi brez njega, v kolikor kolebate ali je to nujni strošek ali ne. Nikakor pa seveda ne želim omaloževati tega pripomočka. Vesela sem, če je bil komu v pomoč. Rada bi  le povedala, da se da tudi brez njega.  In da je ravno tako lahko uvajanje goste hrane preprosto, kvalitetno in zdravo. Potrebne so le kvalitetne in zdrave sestavine in naš pozitiven odnos ter seveda zaupanje vase in v otroka.

Pomislite.
Želja uvajanja goste hrane je, da otroka počasi vključimo v družinsko prehrano. In najlažje naredimo to tako, da mu pripravljamo isto hrano kot ostalim članom družine, seveda nezačinjeno in prilagojeno otrokovi starosti.
Le na ta način si boste olajšali delo. Na primer, ko kuhate juho, je ne solite in tako jo lahko uporabite za obrok cele družine. Juha z jušno zelenjavo in mesom je odličen obrok tudi za najmlajšega člana. Če pa v juho vkuhate še zakuho pa imate nasiten obrok za celo družino. Tako preprosto je lahko.

Verjamem, da imajo mamice s soparnikom dobre izkušnje, a vseeno sem mnenja, da njegova cena ne odtehta tega, kar lahko naredimo z navadnim cedilom ali mogoče mrežico za soparjenje hrane. Ki pa je vseeno  za več kot desetino cenejša od najbolj prodajanega soparnika. Cedilo preprosto postavite na vrh lonca z vodo, v cedilo dajte izbrano živilo, pokrijte s pokrovko in soparite do želene mehkobe.


Sama sem v shrambi none Mirande našla en super komplet posode, verjetno star deset let ali več. Sestavljen je iz navadnega lonca, cedila in pokrovke. Odličen je za soparjenje večje količine hrane, za kuhanje štrukljev (recept), prav tako pa je bil prve mesece vsakodevno v uporabi za pripravo gurmančkovih obrokov. Tudi Domače baby kašice sem naredila ravno s pomočjo tega piskrčka.

Sem pa na spletu opazila res bogato ponudbo mrežic za soparjenje, ki se prilegajo na vsak lonec, saj se raztegnejo v želeno velikost. Tako spletne strani kot tudi trgovine so polne ugodnih ponudb za te funkcionalne mrežice za soparjenje, ki so lahko dolga leta v uporabi v vaših kuhinjah, saj lahko v njih pripravite obrok za celo družino in v večjih količinah. V ponudbi imate tako kovinske in silikonske, nekaj ponudb pa najdete tudi na teh povezavah:
Odličen pogled na uporabo soparnika predstavi tudi ta slovenska blogerka. In priznam, da se z njenim mnenjem popolnoma strinjam. Poglej si tukaj --> Razkritje najboljšega soparnika za pripravo hrane

5. KOMPLETKI ZA UVAJANJE GOSTE HRANE 

Spet ena marketinška poteza, ki piha na dušo mamicam s srčkanimi motivi in astronomskimi cenami. Pa je to res nujni pripomoček? Seveda ne. Navaden keramični desertni krožnik iz omare, čajna žlička in pokrovček od flaške oziroma kozarček za aperitiv je vse, kar potrebujete za to, da bo vaš malček sit. Pa seveda okusen obrok, pripravljen iz kvalitetnih in zdravih sestavin.

6. ŽLIČKE

Zagotovo jih imate v kuhinji. In v kolikor ne boste uvajali po metodi Baby-led Weaning, torej po koščkih, potrebujete navadno, kovinsko čajno žličko. Mogoče tisto s podaljšanim ročajem. Zakaj kovinska? Predvsem zato, ker tudi mi odrasli ne jemo s plastičnimi žlicami in zato, ker otrok tako lažje prepozna ali je hrana vroča ali mrzla. Kovinska žlička se namreč prej navzame temperature hrane in tako otrok takoj začuti, če je le ta prevroča.

Nekateri celo priporočajo lesene žličke, ker so narejene iz naravnih, toplih materialov.

7. KROŽNIKI

Kot že omenjeno, ne potrebujete termo krožnikov, plastičnih, silikonskih, miki miška in drugih srčkanih krožnikov. Zadostoval bo čisto navaden keramičen krožnik za deserte. V kolikor boste vi hranili otroka, tako ali tako ni nevarnosti, da vam pade na tla. Če pa se bo otrok hranil sam pa je smiselno, da se navadi, da krožniki niso za preizkušanje ali tudi na krožnik deluje sila gravitacije. Če želite, da hrana ostane dlje časa topla pa preprosto krožnik postavite na vrh manjšega lonca z vročo vodo. Iz izkušnje vam povem, da se termo krožnik ne obnese tako uspešno, kot ga propagirajo.

Še ena stvar, ki je bila v času uvajanja goste hrane v moji kuhinji redno v uporabi je stekleno strgalo. Vsekakor to ni obvezna oprema, saj zadostuje navaden kovinski strgalnik. Pri steklenem je meni všeč to, da sadje z njim resnično ukašimo (ne le nastrgamo) in sadje kasneje oksidira. Pri strganju na kovinski strgalnik  zaradi stika s kovino jabolko prej porjavi in oksidira kot pri steklenem strgalu. Dobite ga v Baby centru ali Merkurju za nekaj več kot 5 eur. Jaz ga imam še od mojih dni uvajanja goste hrane, kar pomeni, da je v naši kuhinji v uporabi že skoraj 27 let.

Seveda pa ne smemo pozabiti na vsakdanje pripomočke - nož za rezanje, deska in vilica, ki pa jo tako ali tako ima prav vsaka kuhinja.
Ni potrebno, da je uvajanje goste hrane drag in stresen proces, zasičen z mnogimi predragimi pripomočki, ki bodo v uporabi le nekaj mesecev. Rajši se posvetite osnovam uvajanja goste hrane in pridobivanju znanj, o tem, kaj je zdravo uvajanje goste hrane. Z zaupanjem vase in v svojega otroka, je lahko ta mejnik v otrokovem življenju nekaj povsem spontanega in naravnega.

 Cucljalniki, kozarčki z nosniki, ne polivajoči krožniki, silikonski pladnji...vse to je nepotrebna „navlaka“, ki bo polnila vaše predale in nabirala prah. Denar, ki bi ga namenili za prej omenjene nenujne pripomočke, pa rajši namenite nakupu svežega sadja in zelenjave, domačim mesnim izdelkom in drugim živilom, s katerimi boste zagotovili pestro in uravnoteženo prehrano ter zdrav razvoj vašega otroka.