Pirina polenta z marelicami in hruško

Suho sadje lahko v malčkovo prehrano uvedete že z dopolnjenim šestim mesecem starosti. Le pri nakupu bodite pozorni, da sadje nima dodanega sladkorja (kar je popolnoma nepotrebno, saj je sadje že samo po sebi dovolj sladko). Pri suhih marelicah pa je potrebna še dodatna pozornost in sicer, da so marelice brez dodanega žveplovega dioksida. Slednji marelice ohranja lepe, živo oranžne barve, za naše zdravje pa zagotovo ni potreben. Kako prepoznati suhe marelice, ki so brez dodanega žveplovega dioksida? Slednje niso živo oranžne barve, ampak imajo barvo, ki je podobna rozinam, torej rjavo. Katere in kje, lahko preverite v shrambi Gurmančka Gala.

Za 220g obroka potrebujete:
  • 2 suhi marelici
  • 1 srednje veliko hruško (100g)
  • 2 jedilni žlici pirinega zdroba
  • 180ml vode
  • ščepec cimeta
Vodo skupaj z marelicama pustite vreti 5 minut. Nato vse skupaj spasirajte s paličnim mešalnikom. Ko ponovno zavre, vmešajte pirin zdrob in med mešanjem kuhajte še 3 minute. Primerno ohlajeni kašici dodajte hruško, ki ste jo ukašili na steklenem strgalu ter potresite s cimetom.
Pa dober tek!

NASVET!
  1. Cimet je del prehrane Gurmančka Gala že od njegovega petega meseca starosti. Več o cimetu in drugih začimbah v prehrani malčkov pa v tej objavi.
  2. S tem, ko v kašico dodamo sveže ukašeno hruško, poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa. Železo je namreč ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v jedi vključili živila z vitaminom C. Več o tem v tej objavi .

Mlada govedina s hokaido bučo in krompirjem

Ideja za tokratno kosilo je nastala v manj kot 5 minutah. V našo novo (pravkar kupljeno) hiško smo šli prazniti nepotrebne stvari in ker sem vedela, da bo zagotovo trajalo cel dan, sem morala tako pripraviti tudi sestavine za Galove obroke. 

Po navadi se poslužujem domačih baby kašic, tokrat pa sem mu (ker sem vedela, da imam na voljo štedilnik) želela skuhati en res nasiten obrok.

Rabila sem torej nekaj, da je hitro skuhano in da lahko pretlačim z navadno vilico. Ker v novi hiški ni bilo lonca za kuhanje na sopari, sem se znašla po svoje. Krompir sem skuhala v vodi, meso z bučo pa sem dala v cedilo, ki sem ga postavila na vrh lonca s krompirjem. Še pokrovka pa sem imela učinkovit soparnik 😉 

In nastalo je to okusno kosilo, s katerim je bil Gurmanček Gal nadvse zadovoljen. 

Za 250g obroka potrebujete
  • 1 pest hokaido buče (100g)
  • 1 srednje velik krompir (100g)
  • 1 zvrhana jedilna žlica mlete mlade govedine (50g)
  • 1 čajna žlica 100%, hladno stiskanega olja
  • 30ml adaptiranega mleka
Krompir olupite in narežite na manjše koščke ter ga na sopari ali v vodi kuhajte 20 minut. Narezano hokaido bučo skupaj z mleto govedino kuhajte na sopari ali v soparniku 20 minut, nato pa z vilico grobo pretlačite. Kuhanemu krompirju dodajte čajno žlico kvalitetnega olja in 30ml adaptiranega mleka. Vse skupaj pretlačite v kremast pire.
Meso s hokaido bučo postrezite poleg pire krompirja. 
Pa dober tek!
NASVET!
  1. Adaptirano mleko lahko nadomestite z materinim.
  2. Mlada govedina je med prvimi vrstami mesa, ki jih je okusil Gurmanček Gal. Namreč poleg tega, da je mlado goveje meso pusto, je tudi mehko in sočno.
  3. Hokaido buča postaja vedno bolj prisotna tudi v slovenski kulinariki. Hokaido buča je bogat vir lutaina – betakarotena, vlaknin, vitaminov (vitamin C) in mineralov (kalij). Poleg tega deluje kot diuretik, saj pospešuje izločanje urina in ureja prebavo (če ima malček drisko, mu ponudite nastrgano ali pečeno bučo). 
  4. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.