Ovsena kaša s hruško in rozinami

Današnji zajtrk je bil sestavljen iz ovsenih kosmičev, ki so bogati z beljakovinami, vlakninami, vitamini in minerali. Od mineralov tako z ovsenimi kosmiči poskrbimo za vnos fosforja, kalija, selena, mangana in železa. Ovsena kašica pa poskrbi tudi za dnevni delež vitamina A in vitaminov skupine B (B1, B2, B3, B6).
Rozine lahko v prehrano vključimo skozi celo leto in so dobrodošla izbira, ko želimo v obrok vnesti malo zdravega sladkorja. Rozine imajo zelo visok delež antioksidantov, so bogate z borom, ki igra pomembno vlogo pri zdravju kosti. Rozine tudi krepijo imunski sistem in spodbujajo prebavo. Kakor rozine tudi hruške delujejo diuretično, zato je ta kombinacija še posebej dobrodošla za malčke, ki imajo težave z zaprtjem. 
Za približno 200g obroka potrebujete:
  • 1 manjšo hruško (150g)
  • 1 čajno žlico rozin
  • 2 zvrhani jedilni žlici ovsenih kosmičev
  • 150ml vode
Rozine dodajte vodi in zavrite. Ko zavre, spasirajte s paličnim mešalnikom in vmešajte ovsene kosmiče. Malo jih pokuhajte (3 minute), da se dodobra zmehčajo. Kašici vmešajte hruško, ki ste jo ukašili na steklenem strgalu. Lahko pa hruško tudi skuhate skupaj z rozinami in nato spasirate s paličnim mešalnikom ter vmešate ovsene kosmiče.
Pa dober tek!
NASVET!
  1. Če boste v že pripravljeno ovseno kašo dodali svežo, surovo hruško, boste poskrbeli za vnos C vitamina, ki je pomemben za absorpcijo železa. Več o tem v tej objavi.

Sladka grahova juha

Ne vem zakaj, ampak grah se na jedilniku Gurmančka Gala pojavlja premalokrat. Mogoče zato, ker sama nisem ravno ljubiteljica graha ali pa zaradi strahu, da bi ga grah (ker spada med stročnice) napenjal. Pa čeprav ga je prvič sprejel brez kakršnihkoli težav. 

K odločitvi, da ga danes pripravim za mojega malega gurmančka, me je spodbudil tudi včerajšnji klepet z mamico, ki živi v Kaliforniji. Ste vedeli, da je v ZDA grah med prvimi živili, ki jih malčki poskusijo, ko vstopijo v svet goste prehrane? Tudi jaz ne. Prav tako zelo hitro uvedejo jajce in sicer že pri petih mesecih. Uvajanje jajca pa poteka na precej podoben način, ki mi ga je svetovala tudi moja pediatrinja. Torej, prvič cel rumenjak, čez par dni (če malček rumenjak sprejme brez težav) pa celo jajce. 

Smernice v Sloveniji, ki veljajo glede uvajanja goste prehrane si zelo nasprotujejo, verjamem pa, da bomo kmalu sledili novodobnim smernicam. Me pa veseli, da tudi drugje velja pravilo, da sta sol in sladkor popolnoma nepotrebna (vsaj) v prvem letu otrokovega življenja.

Predlagam vam, da tokratni recept izkoristite in ga uporabite za pripravo obroka za celo družino, saj je juhica nasitna in zelo okusna. Gurmančku Galu je bila celo tako zelo dobra, da je zmazal 250g in če bi bilo juhice še, bi zagotovo zmazal vsaj še par žlic.

Sladka grahova juha vsebuje sladki krompir, ki je izredno zdravo živilo, saj vsebuje ogromno prehranskih vlaknin, veliko antioksidantov ter je bogat vir ogljikovih hidratov. V njem pa najdemo tudi vitamine B6, C, D, ter karotenoide in minerale (železo, magnezij, kalij). Tudi zelena je bogat vir vitaminov A, B, C in E. Poleg tega vsebuje magnezij, kalij, natrij in kalcij. Zelena deluje kot blag diuretik ter ščiti, čisti in razstruplja naše telo, skrbi za zdrav krvni tlak ter znižuje raven holesterola. Zagotovo pa v tej jedi kraljuje grah, ki ima najvišji delež beljakovin. Vsebuje veliko vlaknin, vitamin A ter vse vitamine skupine B. Poleg tega je bogat vir vitamina C in mineralov - cinka, fosforja, kalija, magnezija in železa. 

Za 250g obroka potrebujete:

  • 1 jedilno žlico zelene (30g)
  • 2 pesti graha (100g)
  • 1 pest sladkega krompirja (100g)
  • 150ml vode
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
  • 2 jedilni žlici stepenega jajca
  • ščepec origana
  • ščepec majarona
Zeleno in krompir olupite ter narežite na manjše koščke. Grahu, zeleni in krompirju dodajte ščepec origana in majarona ter vse sestavine v vodi kuhajte 25 minut oziroma toliko časa, da se zelena zmehča. Nato vse sestavine spasirajte s paličnim mešalnikom. Jaz sem juho precedila čez gostejše cedilo, da sem se znebila trdega olupka graha. Juho še enkrat zavrite, nato pa ji med mešanjem dodajte 2 jedilni žlici jajca, ki ste ga prej stepli. Primerno ohlajeni juhi dodajte še žličko kvalitetnega olja. 
Pa dober tek!

NASVET!

  1. Če želite, da bi bila juha gostejša za vašega malčka ali malčico, ji lahko vmešate jedilno žlico riževih kosmičev.
  2. Majaron in origano sta začimbi, ki se odlično podata k jedem iz graha in krompirja. Več o začimbah v malčkovi prehrani pa si lahko preberete v tej objavi.
  3. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  4. Ker jajce spada v nehemske vire železa, je pomembno, da v jed dodamo vir C vitamina.Več o tem v tej objavi . Jaz sem zato Galu danes pri kosilu ponudila doma pripravljen jabolčnik. Jabolko sem olupila, ga ukašila ter mu dodala 50ml prekuhane vode.
  5. Glede uvajanja jajc je več različnih nasvetov. Nekateri predlagajo počasno uvajanje rumenjaka, drugi predlagajo, da malčku ob uvedbi takoj ponudimo cel rumenjak. Različna so mnenja tudi glede uvedbe beljaka in sicer, da se ga uvaja šele po prvem letu starosti oziroma da se ga lahko kmalu ponudi, če je malček rumenjak sprejel brez kakršnekoli reakcije. Jaz sem se po posvetu s pediatrinjo odločila, da mu najprej ponudim rumenjak in če ne bo reakcije, čez 5 dni še beljak. Ker je Gal sprejel rumenjak brez težav, prav tako beljak, mu sedaj dajem celo jajce.
  6. Svetujem vam, da če je le možno, uporabljate jajca iz eko pašne perutnine. Slednja namreč vsebujejo idealno razmerje omega tri in omega 6 maščobnih kislin. Pri hlevski ali baterijski reji jajc je namreč prisotna tudi uporaba raznoraznih antibiotikov in pesticidov, poleg tega pa imajo jajca industrijsko rejenih živali občutno manj vsebnosti vitamina D3 in maščobnih kislina omega 3. Pri tovrstni reji jajc je tudi večja možnost okužbe s salmonelo. Sama kupujem jajca pri bližnjem kmetu.
Kaj pa ostali družinski člani?

Sladka grahova juha je primerna za vse družinske člane, saj je okusna in nasitna. Za 5 obrokov (vključno z malčkom) potrebujete 200g graha, 50g zelene, 1 srednje velik sladki krompir (200g), 1 liter vode, ščepec majarona in origana, 1 jajce, žlico 100%, hladno stiskanega olja. Grah, zeleno in krompir zalijte z litrom vode, dodajte majaron in origano ter kuhajte 25 minut. Ko se zelena zmehča, vse sestavine spasirajte in precedite skozi gosto cedilo. Juho zavrite ter ji med mešanjem vmešajte stepeno jajce. Za malčka vzemite približno 2 zajemalki juhe, preostanek juhe pa solite in poprajte po okusu.

Kaki s kvinojo

V prejšnji objavi sem pripravila kaki s kvinojinimi kosmiči, tokrat pa sem kaki kombinirala prav s kvinojo. Slednje mi je namreč ostalo še od prejšnjega dne, ko sem Gurmančku Galu pripravila kosilo za na pot (domačo baby kašico z okusom hokaido buča-jabolko-koromač s kvinojo).

Kaki je jesensko sadje, ki je bogato z vitaminom C, A ter vitamini iz skupine B. Prav tako je kaki bogat vir mineralov in sicer železa, fosforja in kalcija.

Kvinoja pa je žitarica, ki je primerna tudi za malčke, ki so občutljivi na gluten oziroma za malčke, pri katerih žitaric z glutenom še niste uvedli. Kvinoja je bogata z beljakovinami in minerali.

Za 250g obroka potrebujete:

  • 1 manjši kaki vanilija (150g) - jaz sem uporabila le polovico kakija, saj je bil res ogromen
  • 1 jedilno žlico kvinoje (100g) - jaz sem uporabila 3 jedilne žlice že kuhane kvinoje
  • 1 noževo konico prave vanilije 
  • 100ml vode
Kvinojo operite pod vodo in jo nato v vodi, ki ste ji dodali za noževo konico vanilije, kuhajte 15 minut. Ta čas olupljen kaki ukašite s pomočjo steklenega strgala ali paličnega mešalnika. kuhano kvinojo vmešajte v kakijevo kašico. 
Pa dober tek! 

NASVET!

  1. S tem, ko v kašico dodamo surov, ukašen kaki poskrbimo za vnos vitamina C in s tem tudi za absorpcijo železa. Več o tem v tej objavi.
  2. Vanilija se odlično dopolnjuje z jedmi, ki vključujejo kaki. Več o vaniliji in drugih začimbah v prehrani malčkov pa v tej objavi.

Prosena kaša s kakijem

Ta teden sem v obroke Gurmančka Gala velikokrat vključila kaki, saj je slednji sezonsko sadje in se mi zdi prav, da kolikor je le mogoče, v prehrano naših malčkov vključujemo sezonsko sadje in zelenjavo.

Za tokratni zajtrk sem kaki kombinirala s proseno kašo. Slednja je kakor kvinoja (ki sem jo prejšnji dan pripravila za gurmančka Gala) prav tako brez glutena in primerna že na samem začetku uvajanja goste prehrane. Proso blagodejno vpliva na prebavo, ureja črevesno floro in pospešuje odvajanje odvečne vode in strupov iz telesa.. Poleg tega zaradi vsebnosti silicijeve kisline, pripomore k lepšemu izgledu naše kože ter pomaga, da so naši lasje, zobje in nohti močnejši.

Za 250g obroka potrebujete:

  • 1 manjši kaki (150g)
  • 1 jedilno žlico prosene kaše
  • 150ml vode
V vodi proseno kašo kuhajte 15 minut in jo nato pokrito pustite še 5 minut. Kaki olupite in ga ukašite na steklenem strgalu, lahko pa si pomagate tudi s paličnim mešalnikom. Kakijevi kašici vmešajte proseno kašo ter postrezite.
Pa dober tek!
 NASVET!

  1. S tem, ko v kašico dodamo surov, ukašen kaki poskrbimo za vnos vitamina C in s tem tudi za absorpcijo železa. Več o tem v tej objavi.
  2. Proseno kašo s kakijem lahko pripravite za zajtrk ali malico.