Skutini cmoki z borovničevim polnilom

Malo drugačna in zelo okusna različica slivovih cmokov iz krompirjevega testa. Brezglutenski cmoki iz skute in brezglutenske moke, polnjeni z gozdnimi borovnicami ter preliti z mandljevo zabelo.

Verjetno ste že opazili, da zadnje čase objavljam predvsem brezglutenske recepte. To pa zato, ker smo doma precej omejili porabo izdelkov z glutenom. No, vsaj jaz, ki se že skoraj pol leta prehranjujem po LCHF načelih. Zato vedno bolj stremim k ustvarjanju receptov, ki ne vsebujejo glutena, so zdravi in seveda okusni.

Slivovi cmoki so bili meni zelo ljuba jed oziroma sladica, ki jo je mama po navadi pripravila poleg zelenjavne mineštrice.  Iz krompirjevega testa je naredila res ogromne krogle (poudarek na KROGLE, haha), vanje skrila eno veliko domačo slivo, ki jo je potresla z obilo sladkorja, skuhala in seveda postregla z zabelo iz drobtin in ogromno sladkorja. Sladka in zelo nasitna jed.

Tokrat pa vam v preizkušanje ponujam drugačno verzijo klasične jedi. Skutini cmoki z borovničevim polnilom so ravno tako mehki in sladki, meni osebno še mnogo boljši od "navadnih", saj se ne "usedejo na želodec". Lahko jih napolnite s katerimkoli nadevom, v testo skrijete slivo, jagode, marelice,...

Za 9 cmokov potrebujete:
  • 250g skute
  • 1 jajce
  • 2  jedilni žlici dmBio mandljeve moke
  • 2 jedilni žlici dmBio kokosoove moke
  • 1 zvrhano jedilno žlico indijskega trpotca
  • gozdne borovnice
  • 1 pest dmBio mandljev
  • 1 čajna žlica masla
Skuto in jajce dobro premešajte, da se sestavini med seboj povežeta. Nato z  roko počasi in postopoma vmešajte moke (indijskega trpotca, kokosa in mandljev). Dobili boste krompirjevemu testu podobno zmes, ki jo pustite počivati 10 minut.
Nato z jedilno žlico zajemajte testo, ga oblikujte v kroglico, ki jo nato med rokami sploščite v okroglo ploskev. V sredino te ploskve dodajte 1 čajno žlico gozdnih borovnic. Previdno ploskev testa stisnite skupaj in ponovno oblikujte v kroglo. Če vam testo poka, zmočite dlani z vodo in kroglico testa zgladite.
Cmoke nežno položite v vodo, ki močno vre. Ko cmoki priplavajo na vrh, jih kuhajte še 4 minute. S penovko kuhane cmoke poberite na krožnik in prelijte z mandljevo zabelo.
Mandljevo zabelo pripravite tako, da maslo stopite v ponvi in mu dodate grobo mlete dmBio mandlje. Pečete toliko časa, da mandlji dobijo rahlo zlatorjavo barvo in da zadišijo.
Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!
NASVET!
  1. Ker cmoki vsebujejo skuto, ta recept priporočam po dopolnjenem devetem mesecu starosti. Zakaj z uvajanjem mlečnih izdelkov počakajte do te starosti, si preberite v tej objavi.
  2. V kolikor je malček občutljiv na jajca in mlečne izdelke, priporočam naslednje: Njoke naredite po tem receptu (klik, klik), torej s krompirjem namesto skute. Jajce nadomestite z 1 zvrhano jedilno žlico indijskega trpotca, pirino moko pa z dmBio mandljevo in kokosovo moko.
  3. Linija dmBio ponuja izdelke, ki so brez dodanih konzervansov, barvil, ojačevalcev okusa in gensko spremenjenih organizmov. Izdelke dmBio najdete v vseh dm prodajalnah po Sloveniji.

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u