Baby chia puding

Vedno bolj postajajo chia semena popularna v kulinariki. Seveda, ko pa so prava energetska bomba, bogata z minerali in vitamini.

Primerjava njenih vrednosti na tej spletni strani me je presenetila, saj naj bi chia semena vsebovala toliko omega 3 nenasičenih maščobnih kislin kot kilogram lososa. 100g chia semen vsebuje toliko kalcija kot pol litra mleka, toliko kalija kot dve banani, toliko železa kot tričetrt kilograma špinače in toliko vlaknin kot 350g otrobov. Največji učinek pa chia semena dosežejo netoplotno obdelana in sicer so odlična za uravnavanje prebave, krvnega sladkorja, holesterola in še in še.
Je pa potrebno opozoriti, da čeprav so chia kar se vsebnosti mineralov in vitaminov tiče, zelo bogata, pa malčki še nimajo razvitega prebavnega sistema, ki bi znal in zmogel absorbirati vse telesu koristne snovi iz chia semen. Dejansko malčki chia semena pojedo in na drugi strani izločijo. Ne bo pa uživanje chia semen imelo kakršnekoli negativne posledice, lahko jih uporabljamo kot nadomestek jajc za malčke, ki so alergični na jajca. Pre dopolnjenim prvim letom, imajo malčki največji izkoristek od chia semen preko dojenja, če jih uživa mama.

Ko pa malčki enkrat preidejo na družinsko prehrano, to je okoli 15-18ga meseca pa lahko v njihovo prehrano vključimo tudi chia semena, količino le teh pa postopoma povečujemo.

Zato tokrat v pokušino ponujam recept za baby chia puding.

Sestavine za 150g obroka:
  • 200 ml dmBio kokosovega mleka
  • 2 jedilni žlici dmBio chia semen
  • 1 jedilna žlica kokosove moke
  • 1 ščepec cimeta
  • 2 jedilni žlici semen granatnega jabolka (če je malček mlajši od 11 mesecev, semena usočite, precedite in sok vmešajte v puding)
Kokosovo mleko, kokosovo moko, cimet in chia semena skupaj zmešamo v eni posodi in jo postavimo v hladilnik vsaj za eno uro, da se chia semena namočijo in želirajo. Najboljše je, da jih pustimo v hladilniku čez noč.
Zmesi nato dodamo semena granatnega jabolka in puding naložimo v kozarček. Po vrhu potresemo še nekaj semen granatnega jabolka, cimet ter postrežemo.

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Granatno jabolko je zelo zdrav sadež, saj so semena bogata z vitamin in minerali in veljajo za naraven antioksidant. V prehrano malčkov ga sicer lahko uvedemo že kmalu na začetku uvajanja sadja, a ga je potrebno takrat usočit, saj malčki še ne zmorejo prežvečiti trdnih semen granatnega jabolka. Kasneje, okoli enajstega meseca oziroma, ko malčki osvojijo tehniko žvečenja in koordinacijo roke-usta pa jim lahko ponudimo tudi semena.
  2. Chia semena in kokosovo mleko s certifikatom bio, ki zagotavlja, da sta izdelka 100% organska in iz ekološke pridelave, dobite v vseh dm prodajalnah po Sloveniji.