Jajčni mafini

Za tokratni recept januarskega BLW izziva sem uporabila vsakdanje superživilo, ki sem ga hitro in enostavno pripravila v obliki mafinov. 


Da so jajca pravo superživilo drži, ker so vir kvalitetnih beljakovin in maščob. In sicer je v jajcih idealno razmerje  omega tri in omega 6 maščobnih kislin. Seveda pa naj bodo jajca, če je le možno, iz eko pašne perutnine.  Pri hlevski ali baterijski reji jajc je namreč prisotna tudi uporaba raznoraznih antibiotikov in pesticidov, poleg tega pa imajo jajca industrijsko rejenih živali občutno manj vsebnosti vitamina D3 in maščobnih kislin omega 3.

Tokratni recept je primeren že od šestega meseca naprej, saj beljak lahko po novih smernicah uvedemo istočasno z rumenjakom. Izbiro zelenjave pa lahko prilagodite vašemu malčku in stopnji uvajanja goste hrane, na kateri ste zdaj. Torej, v jajčne mafine dodajte tisto zelenjavo, ki ste jo že uvedli.

Za 2 jajčna mafina potrebujete:
  • 1 jajce
  • 3 čajne žlice poljubne zelenjave
    • Za Gurmančka Gala sem tokrat v jajčne mafine dodala po 1 čajno žlico kuhanega graha, 1 čajno žlico nasekljanih bučk in 1 čajno žlico češnjevega paradižnika, ki sem ga našla v zamrzovalniku.
  • ščepec timijana.
Pečico segrejte na 180°C


V posodici zmešajte poljubno narezano zelenjavo in z njo do sredine napolnite dva modelčka za mafine. Če boste uporabili korenasto zelenjavo (korenje, pastinak, kolerabo, zeleno...) ali stročnice (koruzo, grah, fižol...), le to prej pokuhajte. Zelenjavo, ki pa je mehkejša oz. hitro kuhana (cvetača, brokoli, paprika, koromač, jajčevci...) pa preprosto narežite in kar surovo dodajte v modelčke.

Če so modelčki kovinski, jih predtem premažite z olivnim oljem, da se mafini ne bodo sprijeli. Pri silikonskih modelčkih tega ni potrebno narediti.

Čez zelenjavo polijte stepeno jajce in po vrhu potresite timijan. Slednji je zelo aromatičen, poleg tega pa bo poskrbel za  dodaten vnos železa.

Jajčna mafina v pečici pecite 30 minut. Če sta pečena, preverite z zobotrebcem, ki ga pred koncem pečenja potisnite v jajčni mafin. Če je ostal suh, sta mafina pečena.

Jajčne mafine postrezite primerno ohlajene poleg poljubne priloge ali kot samostojni obrok.

Pa dober tek!


Recept za jajčne mafine je že peti po vrsti v januarskem gurmančkovem izzivu. Več o BLW izzivu  in pretekle recepte, si poglejte v tej objavi, Gurmančku Galu pa lahko sledite tudi na FB strani in Instagram-u.

Naslednji recept pa že v torek 16.1.

2 komentarja:

  1. Kaj naj rečem...hiter in enostaven recept. Hvala...moji malčici je bil mafin zelo všeč. Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za ta feedback. Sem vesela, da so šli jajcni mafini mali gurmanki v slast ❤

      Izbriši