Ognjičev vazelin

Ognjič poznamo pod različnimi imeni in sicer kot babji prstanec, ringelca, kalendula, meseček, neven in še mnogo drugih. 

Uporabljali so ga že stari Egipčani in Rimljani, saj so verjeli, da ima ognjič pomlajevalni učinek. Ognjič ima namreč mnogo zdravilnih učinkov, saj ga uporabljajo za celjenje manjših ran in odrgnin, pomaga pri lajšanju oteklin in bolečin pri opeklinah. Blaži krčne žile, akne ter različne izpuščaje.

Da ima ognjič zdravilne učinke prispevajo flavonoidi (protivnetni učinek), eterično olje (protikrčni učinek) in triterpeni. Slednji uničujejo bakterije, viruse, celo nekatere glivice. Delujejo protivirusno ter večajo odpornost organizma proti okužbam.

Ker je ognjič precej nevtralen, ne draži kože in je zelo primeren za nego občutljive in na alergije dovzetne kože. Vsi pripravki iz ognjiča tako delujejo antiseptično, protibakterijsko, protivirusno in protivnetno. Več o ognjiču in njegovih pripravkih si lahko preberete tudi na tej strani.

Pri nas ga imamo poln vrt, cveti pa od zgodnjega poletja in vse tja do pozne jeseni. Ognjičevo cvetje se obira od junija do oktobra, še najboljše je, če ga obiramo ob nekajdnevnem močnem soncu, saj je takrat njegov učinek največji. Obiramo le cvetove in sicer je najboljše, če iz cveta odtrgamo oranžne oziroma rumene dele, zeleni del pa odstranimo. Ognjič lahko posušimo ali zamrznemo.


Kar se tiče pripravkov iz ognjiča, je mojstrica moja mama, saj kreme iz ognjiča izdeluje že vrsto let. Letos pa je na mojo pobudo izdelala tudi ognjičev vazelin, ki ne vsebuje mleka za telo in je tako, vsaj po mojem mnenju, še bolj primeren za moje in potrebe Gurmančka Gala.

In sicer ognjičev vazelin koristim za zaščito kože Gurmančka Gala pred mrazom, z njim mu mažem ritko, seveda pa ga uporabljam tudi sama. Odličen je za mazanje ustnic, da jih zaščitimo pred mrazom, za nego skuhe kože na komolcih, petah in rokah. lahko ga pa uporabite tudi za mazanje manjših ran, odrgnin in opeklin.

Za približno 250g ognjičevega vazelina potrebujete:

  • 250g vazelina
  • 150g ognjičevih cvetov
  • gazo
  • posodice za shranjevanje vazelina
Postopek:
1.Vazelin raztopimo in vanj vmešamo ognjičeve cvetove.

2. Ognjičevo zmes grejemo toliko časa, da skoraj zavre, nato lonec odstavite.
3. Zmes pustite počivati 24h, da vazelin dodobra vpije ognjičeve učinkovine
4. Pripravite vodno kopel. V lonec vlijte vodo, nad njo postavite lončev, v katerega boste odcedili ognjičev vazelin, na ta lonček pa postavite gazo.
5. Po 24 urah, vazelin z ognjičevimi cvetovi še enkrat zavrite.
6. Zmes prelijte v gazo, jo zavozlajte in počasi stiskajte, da se vazelin izcedi skozi gazo. Lahko si pomagate s kleščami za obračanje zrezkov. PREVIDNO! Vazelin je vroč, zato je previdnost nujna, da se ne boste pri delu opekli.
7. Odcejen vazelin natočite v posodice z zamaškom. Najboljše so tiste posodice od krem, ki ste jih porabili, očistili in shranili.
8. 'Bulo' iz gaze z ognjičevimi cvetovi lahko uporabite za nego suhe kože na podplatih, komolcih...
9. Posodice z vazelinom pustite odkrite toliko časa, da se vazelin ohladi in strdi. Najbolje čez noč.

 Letos namesto pelargonij, begonij in podobnih cvetlic, v cvetlična korita na balkonih zasadite ognjič. Poleg prelepega cvetja, boste poskrbeli tudi za zalogo ognjičevi krem in vazelinov ;)


Grški jogurt s kakijem

Gurmančku Galu sem grški jogurt že ponudila in sicer s toplo brusnično omako, tokrat pa sem se odločila, da grški jogurt kombiniram s kakijem.

Verjetno že veste, da je grški jogurt zaradi svoje priprave izjemno bogat z beljakovinami, a ima ravno zaradi tega nizko vsebnost ogljikovih hidratov. Je lažje prebavljiv od navadnega jogurta, vsebuje dvakrat več proteinov in je primeren tudi za osebe z laktozno netoleranco. Kaki pa je vir vitamina C, A ter vitamini iz skupine B. Prav tako je kaki bogat vir mineralov in sicer železa, fosforja in kalcija.

Za 250g obroka potrebujete:
  • 1 manjši kaki (100
  • 1 lonček pravega grškega jogurta (150g)
Kaki olupite in ga spasirajte. Kakijevo kašico vmešajte v grški jogurt in postrezite.
Pa dober tek!