Zelenjavno-pirina polenta

Za pripravo (cca 200g) zelenjavno-pirine polente potrebujete:
  • 2 jedilni žlici pirinega zdroba
  • 1 korenček (50g)
  • 3 cvetovi cvetače (30g)
  • 2 cvetova brokolija (20g)
  • 1/4 manjšega jabolka (20g)
  • 150 ml vode
  • 1 čajno žličko 100%, hladno stiskanega olja
Korenček, cvetačo, brokoli in jabolko narežite na manjše koščke in  kuhajte v vodi 20 minut oziroma toliko časa, dokler se korenček popolnoma ne zmehča. Nato v zelenjavo vmešajte 2 jedilni žlici pirinega zdroba. Med mešanjem kuhajte še 3 minute. Spasirajte. Na koncu jedi dodajte še 1 čajno žličko olja. Sama sem izbrala 100%, hladno stiskano repično olje.

Pa dober tek!


NASVET!
  1. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v brezmesne jedi dodali vitamin C. Več o tem v tej objavi 
  2. Namesto pirinega zdroba lahko izberete tudi zdrob iz kakšnega drugega žita, na primer iz pšenice, ajde, koruze...
  3. Jed ima zaradi korenčka in jabolka sladko noto, kar je zagotovo dobrodošlo za naše malčke. Gal je tako prvič, odkar uvajava gosto hrano,  pojedel 150g in pred popoldanskim počitkom zavrnil mleko.  
  4. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
KAJ PA OSTALI DRUŽINSKI ČLANI?
Zelenjavno-pirino polento lahko pripravite za celotno družino. In sicer predlagam, da polento pripravite kot prilogo k na primer golažu iz lisičk, piščancu v smetanovi omaki, govejim zrezkom v naravni omaki...Izbira je vaša! :) 

Ajdovi kosmiči z jabolkom in cimetom

Za pripravo tokratnega zajtrka (cca 150g) potrebujete:
  • 1 večje jabolko
  • 1 pest ajdovih kosmičev (nesladkanih in nesoljenih)
  • ščepec cimeta
  • 100ml vode
V 100 ml vode zakuhajte na majhne koščke narezano jabolko. Jabolka pustite vreti približno 5 minut. Ko se koščki jabolka zmehčajo, jih prelijte čez ajdove kosmiče. Pustite nekaj časa, da se ajdovi kosmiči dobro namočijo in razpustijo. Če so koščki preveliki za vašega malčka, jih malo pretlačite z vilico ali s paličnim mešalnikom. Sama sem, ker je bil Gal že nestrpen, kar na hitro spasirala. Jed zaključite s ščepcem cimeta, ki bo zajtrku zaradi svoje arome dal piko na i. 

Pa dober tek! 


NASVET!
  1. Izberite bolj sladko sorto jabolk (npr. jonagold, gala, melrose, zlati delišes), saj bo zajtrk malčku tako bolj okusen. Katera jabolka so bolj sladka, si lahko pogledate na spletno stran http://www.malus.si/jablane/
  2. Ajdove kosmiče lahko nadomestite s koruznimi (corn flakes), prosenimi, amarantovimi in drugimi kosmiči. Bodite le pozorni, da so brez dodanega sladkorja in soli. 
  3. Za izboljšanje jedi lahko vodo nadomestite z rastlinskom mlekom, na primer riževim z okusom kokosa. 
  4. Če je jed preredka, ji dodajte jedilno žlico riževih kosmičev, ki bodo kašico lepo zgostili.
  5. Pri uvajanju goste hrane, moramo biti pozorni, da malčki iz prehrane dobijo dovolj C vitamina, ki poskrbi za absorpcijo železa. Več o tem v tej objavi. 

Hruška s proseno kašo in riževimi kosmiči

Za sladek začetek dneva potrebujete (cca 200g)
  • 1 hruško (jaz sem izbrala sladko viljamovko)
  • 1 jedilno žlico riževih kosmičev
  • 1 jedilno žlico prosene kaše
  • 150 ml vode
Hruško olupite in narežite na majhne kocke ter jo skupaj s proseno kašo kuhajte približno 15-20 min oziroma toliko časa, da kaša postane mehka. Na koncu vmešajte še riževe kosmiče.

Pa dober tek!



NASVET!
  1. Predlagam, da izberete sladko vrsto hrušk in da je le-ta bolj zrela. Tako se bo med kuhanjem kar sama ukašila in vam ne bo treba pasirat. Jaz sem izbrala domačo viljamovko, ki je zelo sladka in jo je Gal prav z veseljem pojedel za zajtrk.
  2. Riževe kosmiče lahko kupite v vseh večjih in bolje založenih trgovinah in drogerijah. Sama kupujem riževe kosmiče znamke Milupa, ki so brez dodanega adaptiranega mleka.
  3. V kolikor bo kašica preredka, dodajte več riževih kosmičev, ki se super obnesejo za zgoščevanje jedi - ne le sadnih, tudi zelenjavnih, mesno-zelenjavnih idr.
  4. Namesto prosene kaše, lahko uporabite katerokoli kašo (ajdova, ipd.).
  5. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina. Več o tem v tej objavi