Ječmenovi kosmiči

Že dolgo časa sem se spraševala, kdaj lahko v obroke Gurmančka Gala vključim žitne kave, saj se še zdaj včasih spomnim na vonj bele kave iz otroštva. Ni ga bilo boljšega začetka dneva kot bela kava s kruhom, ki sem jo jedla v naročju nonota oziroma none.

Ko sem videla, da lahko ječmen vključimo v prehrano malčkov pri 7 mesecih, sem pomislila, da bi lahko ječmen uvedla v obliki ječmenovega napitka, ki je pravzaprav le pražen ječmen.
Pa sem se opogumila in Gurmančku Galu za zajtrk pripravila ječmenove kosmiče. Za zajtrk pa zato, ker sem uvedla novo živilo in čeprav je bila to mlečna kašica, nisem hotela tvegati, da bi nas morebitna reakcija presenetila ponoči.

Ječmen je bogat vir beljakovin in vlaknin, vsebuje enajstkrat več kalcija kot kravje mleko in sedemkrat več vitamina C kot pomaranča. Je vir beta karotenov, folne kisline ter drugi vitaminov (B, E, K, F, P) ter mineralov (kalij, baker, magnezij, cink). Je dobrodošel antioksidant, ki pomaga tudi pri zaprtju.

Za 200g obroka potrebujete:
  • 1 čajno žličko ječmenove kave (jaz sem uporabila Kneipp)
  • 150ml vode
  • 4 merice kosmičev (ovsenih, 3 žita, 7 žit, riževih...)
  • 3 merice adaptiranega mleka
Vodi dodajte 1 čajno žličko ječmenove kave, premešajte in zavrite. Nato lonček odstavite in pustite, da se kavni nadomestek sesede. Ko se ječmenova kava ohladi na približno 50°C, ji vmešajte 3 merice adaptiranega mleka in 4 merice kosmičev. Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!



NASVET!
  1. Ječmenove kosmiče lahko pripravite tudi z materinim ali mlekom drugega vira ( kozje, kravje, rastlinsko). Če se boste odločili za to, potem kavni nadomestek zakuhajte v 60ml vode, primerno ohlajeni žitni kavi pa nato dodajte 90ml mleka in kosmiče.