Kokosove kocke z jagodami

Sočne, kremaste in puhaste, a brez dodanega sladkorja in brez glutena. Enostavna sladica, ki jo lahko pripravite za popoldanski posladek ali pa postrežete na raznoraznih praznovanjih.

Že nekaj časa prisegam na kokosovo in mandljevo razmaščeno moko. Obe moki sta namreč brez glutena, a se ravno tako odlična obneseta v „sladkih“ in „slanih“ jedeh. Poleg tega pa sta manj obremenjujoči za naš organizem. Nekaj receptov z mandljevo moko lahko najdete na tej povezavi, kokosovo razmaščeno moko pa sem prvič preizkusila v tej slastni kombinaciji.

Za 20 kokosovih kock potrebujete:
  • 4 jajca
  • 5 jedilnih žlic razmaščene kokosove moke (v kolikor le te nimate, lahko uporabite navadno kokosovo moko, a v maso dodajte 6 jedilnih žlic. Biskvit bo verjetno še bolj puhast, a manj kompakten).
  • 1 čajna žlička vinskega kamna
  • 1 čajna žlička prave vanilije v prahu
  • 500ml kisle smetane
  • pest jagod (cca 4 večje)

Ločite beljake in rumenjake. Beljake stepite v čvrst sneg. Rumenjakom dodajte pol čajne žličke prave vanilije, 1 čajno žličko vinskega kamna in 2 jedilni žlici kisle smetane. Dobro premešajte, da nastane homogena zmes.

V zmes postopoma in med mešanjem dodajajte kokosovo moko. Ko se vse sestavine povežejo, postopoma z metlico, počasi in narahlo vmešajte beljakov sneg. Nikakor tega ne počnite z mešalnikom, ampak ročno. Tako se bo v zmes ujelo čimveč zračnih mehurčkov in bo biksvit na koncu rahel in puhast.

Zmes vlijte v pekač, ki ste ga pokrili s peki papirjem in pekač postavite v prej ogreto pečico na 170°C za 4-5 minut.

Ta čas preostanku kisle smetane dodajte pol čajne žličke vanilije v prahu in z mešalnikom stepajte toliko časa, da se smetana utekočini.

Pekač z biskvitom po 5 minutah vzemite iz pečice. Videli boste, da se je na njem naredila skorjica. Previdno z žlico po celotni površini biskvita polijte kislo smetano. Nato po vrhu kisle smetane po celotni površini potresite narezane jagode.

Pekač z biskvitom ponovno postavite v pečico in ga na isti temperaturi pecite 45 minut. Ko je biskvit pečen, ga vzemite iz pečice in pustite, da se popolnoma ohladi.

Biskvit nato z nožem narežite na kocke poljubne velikosti.

Kokosove kocke v hladilniku zdržijo do 3 dni, seveda, če jih ne boste prej pojedli;)

Pa dober tek!

NASVET!

  1. Jagode lahko zamenjate s katerikolim jagodičevjem, super se obnesejo maline ali borovnice.
  2. Namesto kokosove moke, lahko uporabite mandljevo razmaščeno moko ali kombinacijo obeh mok. V kolikor pa ste za klasiko pa seveda lahko uporabite tudi klasične moke, kot so pirina, pšenična in moke iz drugih žit. 
  3. V kolikor je vaš malček alergičen na jajca, lahko kot nadomestek jajc uporabite banano, chia ali lanena semena. In sicer v razmerju 1:1. Ker pri nas doma teh težav nimamo, sem seveda uporabila jajca.

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u