Luštrkovi polžki

Kruh pečem že več kot osem let in tudi za Gurmančka Gala sem ustvarila kar nekaj krušnih izdelkov. Na blogu tako lahko najdete recepta za pirine štručke in graham žemljice.
Sem pa želela tokratni krušni prigrizek popestriti s prav posebno začimbo, ki jo sama redno uporabljam za takoimenovano ZELŠEVKO, poletno potico, ki je značilna za idrijsko-cerkljansko okolje. In kaj je ta skrita, a izredno okusna in aromatična začimba?
Gre za LUŠTREK, ki ima poleg kulinarične uporabe mnogo zdravju koristnih učinkov. Pomaga pri odvajanju urina in čiščenju krvi, spodbuja delovanje ledvic in mehurja ter blaži migrene. Zanimivost luštreka, njegovo nemško poimenovanje pomeni poln veselja, pa je tudi ta, da velja za afrodiziak. Odlično se poveže z jedmi, ki vključujejo krompir, korenje in stročji fižol, liste luštreka pa lahko dodate tudi v solato. Poleg tega pa luštrek naredi jedi bolj slane in je zato lahko zdrav nadomestek soli, ki za malčke do 1.leta ni priporočljiva. 
Po navadi uporabim kar svež luštrek, saj sem imela do pred kratkim velik grm luštreka kar pred hišo. S selitvijo sem sicer v nov dom prinesla tudi svežo sadiko luštreka, a je ta še zelo majhen in potrebuje čas, da se dodobra razraste. Zato sem tokrat uporabila sušen, narezan luštrek podjetja Kotanyi.
Za približno 12 luštrkovih polžkov potrebujete:
 • 200 g bele pšenične moke
 • 100g pirine gladke moke 
 • 1/4 kvasa (10g)
 • 1 jedilna žlica olivnega olja
 • za noževo konico sladkorja (sladkor je potreben, da kvas vzhaja)
 • 300ml vode
 • moka za posipanje
 1. Pripravite kvasec. Vodo ogrejte na telesno temperaturo, vanjo dodajte sladkor, ščepec moke (da kvasovke začnejo delovati) in nadrobite kvas. Pustite pol ure, da vzhaja. 
 1. Zamesite testo. Obe vrsti mok presejte skozi sito, naredite jamico in med mešanjem počasi vmešajte kvasec. Po prvem gnetenju pride testo bolj lepljivo, a boste to po drugem gnetenju 'popravili'. 
 1. Testo vzhajajte. Testo pokrito pustite, da vzhaja 30 minut. Bodite pazljivi, da je prostor topel in da ni prepiha. Če imate tudi vi zelo žive nadobudneže doma, vam predlagam, da testo postavite v pečico, da vzhaja v zaprtem prostoru. Namreč, če se testo zaradi prepiha 'prehladi', ne bo vzhajalo. 
 1. Testo pregnetite. Delovno površino pomokajte z malo moke in testo še enkrat dobro, a z občutkom pregnetite. Vzemite si čas, testo ne gnetite na silo, ampak nežno toliko časa, da se testo ne lepi več na prste. Jaz sem dodatno porabila še približno 1 pest moke.
 1. Zvaljajte testo. Testo zvaljajte z valjarjem na približno 1 prst deebelo ploskev. testo premažite z jedilno žlico olivnega olja in potresite z luštrekom. Ne skoparite z njim. Naj bo testo dodobra posusto z luštrekom, sama sem porabila približno pol pesti te suhe začimbe. Če boste uporabili svež luštrek pa lahko uporabite manjšo količino, saj je sveži luštrek dosti bolj aromatičen. 
 1. Oblikujte polžke. Testo počasi in enakomerno zvijte v potico. Ko je potica narejena, oster nož pomokajte in potico narežite na kolobarje. Ti naj bodo debeli približno za 1 prst. Kolobarje postavite na pomokan pekač tako, da bo široka ploskev na pladnju. Spomnite se na habance ali polžke. 
 1. Polžke vzhajajte.
 1. Pripravite pečico. Pečico ogrejte na 180°C. Ko se lučka na pečici izklopi (po cca 10 minutah), luštrkove polžke dajte v pečico. Lahko jih premažete tudi s stepenim jajcem. Pečejo naj se 30 minut. Pečene polžke položite v pleteno košaro in jih pokrijte s čisto, neodišavljeno krpo, da se počasi ohladijo, skorjica pa tako ostane mehka.