Baby golaž s polento

Za tokratno idejo za kosilo (200g) vašega malčka potrebujete:

 • 1 korenček (50 g)
 • 1 por (50 g)
 • 1 jedilno žlico mlete mlade govedine (50 g)
 • 1 jedilno žlico koruznega zdroba oziroma polente
 • ščepec majarona
 • 1 čajno žličko 100%, hladno stiskanega olja

Por na drobno nasekljajte, korenje naribajte na strani strgalnika, ki ima najgostejša in najmanjša rezila.
V teflonski, keramični ali drugi ponvi, ki ne zahteva maščobe za pečenje, zelo hitro popražite mleto govedino, por in korenček - 30s oziroma toliko časa, da por zadiši. Dodajte ščepec majarona in zalijte s 50 ml vode. Pokrito kuhajte 30 minut. Vmes po malo dodajajte vodo, da nastane omaka. 
Ko so vse sestavine kuhane, dodajte 100 ml vode in počakajte, da zavre. Vmešajte 1 jedilno žlico polente in med mešanjem kuhajte še 3 minute. Primerno ohlajeni kašici dodajte še čajno žličko 100%, hladno stiskanega olja. Jaz sem izbrala repično.

Pa dober tek!

NASVET!
 1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
 2. Majaron je začimba, ki se zelo lepo poda v mesne jedi. Lahko uporabite svež ali suh majaron. Kdaj in kje se lahko majaron vključi v malčkovo prehrano pa si lahko preberete v tej objavi.
 3. Tudi danes sem našemu Gurmančku Galu del obroka ponudila po BLW metodi. In sicer sem mu polovico korenčka naribala v kašico, drugo polovico pa na hitro pokuhala in mu ga ponudila v obliki 'finger food-a'. S tem malčku omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 
 4. Namesto mlade govedine lahko izberete drugo vrsto mesa (piščančje, puranje, teletino, kunčevino...). O izbiri mesa, glede na otrokovo starost, si lahko preberete v objavi o smernicah uvajanja goste prehrane.
 5. Svetujem vam, da v mesnici mesarja prosite, da vam izbrani kos mesa zmelje. Tako boste pred morebitnim shranjevanjem lažje pripravili ravnopravšnje porcije za posamezen malčkov obrok. Prav tako pa grobo mleto meso malčku omogoči počasno uvajanje v nepasirano hrano.


Ajdova kaša z domačo baby kašico

Prejšnji dan mi je teta dala kar nekaj domačih hrušk, ki pa so bile tako mehke, da so že na poti domov popolnoma popokale. Vedela sem, da mi ne bodo zdržale niti dneva, zato sem se odločila, da jih uporabim za domače baby kašice. Tako bom imela domačo kašico, ki bo odlična izbira za zajtrk ali malico. Tokrat sem jo naredila z ajdovo kašo in začimbo kardamom. Kaj potrebujete:
 • 100 ml vode
 • 1 jedilno žlico ajdove kaše
 • domačo baby kašico (hruška-jabolko)
 • ščepec začimbe kardamom

Ajdovo kašo kuhajte v 100 ml vode 15 minut. Ko je kuhana, jo pustite še 5 minut, da se namoči. Nato ajdovo kašo vmešajte v domačo baby kašico, dodajte ščepec kardamoma in postrezite. 

Pa dober tek!

NASVET!
 1. Kardamom je začimba, ki jo lahko v malčkovo prehrano vključimo že kmalu na začetku uvajanja. Več o tej aromatični začimbi si lahko preberete v tej objavi.

Kaj pa ostali družinski člani?
Sama imam doma ogromno zalogo domačih baby kašic - preko 100 kozarčkov. Nemalokrat zato, ko si zaželim kaj sladkega, odprem kozarček s kombinacijo meni najljubšega sadja in si tako dvignem raven sladkorja. Tudi vi si lahko tokratni obrok pripravite zase in za ostale člane družine.