Gurmančkov BLW izziv

Poznate Baby-led weaning? Ste se morda pri uvajanju goste hrane odločili ravno za to metodo? Kakšne so vaše izkušnje?

Začetnica BLW metode je Gill Rapley, babica, medicinska sestra in svetovalka za dojenje ter avtorica več knjig na temo hranjenja otrok.

Pri tej metodi, ki je popolnoma naravna, varna in preprosta oblika uvajanja goste hrane, moramo kot starši odstopiti od položaja vodje in na to mesto postaviti otroka. V ospredje tako pride pomen zaupanja v sposobnost in neodvisnost otroka, da je zmožen samostojnega hranjenja s trdo hrano. Gre za uvajanje goste hrane na željo otroka, kjer otroku prepustimo popoln nadzor nad procesom uvajanja goste hrane, on s svojo željo in sposobnostmi določa tempo, odloča, kdaj se bo uvajanje oziroma hranjenje začelo in kdaj končalo.

Kaj pa če otrok nima zobkov?

Zobki niso pogoj za to, da malček prežveči hrano, saj sekalci oziroma zadnji zobje s katerimi malčki dejansko prežvečijo hrano, zrastejo kasneje. Na začetku tako hrano malčki žvečijo z dlesnimi, ki so res zelo močne, kar dokazujejo tudi malčki, ki se že od samega začetka prehranjujejo po BLW metodi.

Sama sem sicer Galu ponujala predvsem kašice, vmes pa sem mu vedno ponudila nekaj, kar je lahko glodal - skorjo kruha, krhelj jabolka ali drugega sadja. Palačinke, kuhano zelenjavo narezano na palčke, košček sira. Toliko, da se je spoznal tudi s hrano drugačne teksture. Kdo ve, mogoče bom nekoč (pri drugem otroku, nekje v daljni, daljni prihodnosti :P) v celoti gosto hrano uvajala po BLW metodi.

Kar pa mi je pri tej metodi najbolj všeč in čemur sledim že od začetka pa je dejstvo, da otroka že takoj vključimo v ritual hranjenja. Gala sem tako od prvega dne uvajanja posedla k mizi (najprej v naročju, nato v trip trapu), da nas je lahko pri obedu opazoval. Na ta način nisem poskrbela le za lažje uvajanje koščkov, ampak otroka že na samem začetku vpeljala v družinsko rutino. Obroke sem poskušala sestavljati tako, da je jedel isto kot mi, seveda z njemu prilagojenimi sestavinami in začimbami. Če sva uvajala določeno zelenjavo, sem jo pripravila za vse, nama z Bojanom pa dodala začimbe in druge priloge. Na ta način sem želela, da se Gal čuti vključenega v naš obred kosila/večerje/zajtrka. Poleg tega pa sem si na ta način tudi sebi olajšala delo, saj mi ni bilo potrebno kuhati treh različnih menijev.

Se pa vedno več mamic pri uvajanju goste hrane odloča za metodo hranjenja na željo otroka,  ki nas vabi k temu, da otroku že od samega začetka uvajanja, hrano ponujamo v koščkih oziroma v obliki 'finger food'. Za več nasvetov o BLW metodi uvajanja goste hrane si preberite knjigo Naj otrok izbira pot, katere avtorica je tudi prej omenjena Gill Rapley.

In ker je je pred nami novo leto, kar pomeni leto novih izzivov, izkušenj in dogodivščin, sem se odločila, da bo januar namenjen prav posebnemu izzivu.

In sicer je pred nami mesec BLW receptov. Mafini, žepki, kolački, keksi, palačinke, zavitki in še bi lahko naštevala ideje za BLW grizljajčke malih nadebudnežev.

Januar bo tako mesec BLW receptov. Zato sledite blogu in FB strani Gurmanček Gal, kjer bom ta mesec objavila kar 12 idej za uvajanje trde hrane na željo otroka.

Hkrati pa vabim v ta Gurmančkov januarski izziv tudi vas, da delite svoje ideje, izkušnje in recepte, povezane z uvajanjem hrane po metodi Baby-led weaning.

Naj se izziv začne! :)

Prvi recept bo tako na spletni strani https://gurmancekgal.blogspot.com že 2.1.2018