Sončna kašica

Za okusno sončno kašico (240 g) potrebujete:
  • 1 manjše kokošje jajce 
  • 1 pest muškatne buče (150 g)
  • ščepec majarona
  • 200 ml vode
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
  • 1 manjše jabolko (50 g)

Muškatno bučo olupite in narežite na manjše koščke. Bučo skupaj s ščepcem majarona kuhajte v 200 ml vode 20 minut oziroma toliko časa, da buča postane mehka. Nato jo s paličnim mešalnikom spasirajte v gladko kašico.

Jajce dajte kuhat v mrzlo vodo in pustite vreti 7-10 minut. Trdo kuhano jajce nato nadrobite s pomočjo vilic ali pa uporabite palični mešalnik.

Jabolko olupite in ga s pomočjo steklenega stgala ukašite. Jabolčno kašico vmešajte v kašico iz muškatne buče.

V kašico iz muškatne buče in jabolka dodajte še nadrobljeno jajce in čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja. Jaz sem izbrala repično.

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v brezmesne jedi dodali vitamin C. Jajce namreč spada v takoimenovane nehemske vire železa, zato je smiselno, da dodamo vir C vitamina.Več o tem v tej objavi . Jaz sem zato v Sončno kašico dodala svežo jabolčno kašico.
  3. Majaron je začimba, ki je nepogrešljiva v bučnih juhah. Več o njem in njegovi uporabi pa si lahko preberete v tej objavi.
  4. Glede uvajanja jajc je več različnih nasvetov. Nekateri predlagajo počasno uvajanje rumenjaka, drugi predlagajo, da malčku ob uvedbi takoj ponudimo cel rumenjak. Različna so mnenja tudi glede uvedbe beljaka in sicer, da se ga uvaja šele po prvem letu starosti oziroma da se ga lahko kmalu ponudi, če je malček rumenjak sprejel brez kakršnekoli reakcije. Jaz sem se po posvetu s pediatrinjo odločila, da mu najprej ponudim rumenjak in če ne bo reakcije, čez 5 dni še beljak. Ker je Gal že prejšnji teden lepo sprejel rumenjak (recept si lahko preberete tu), sem se odločila, da mu danes v kašico vmešam celo jajce.  
  5. Svetujem vam, da če je le možno, uporabljate jajca iz eko pašne perutnine. Slednja namreč vsebujejo idealno razmerje omega tri in omega 6 maščobnih kislin. Pri hlevski ali baterijski reji jajc je namreč prisotna tudi uporaba raznoraznih antibiotikov in pesticidov, poleg tega pa imajo jajca industrijsko rejenih živali občutno manj vsebnosti vitamina D3 in maščobnih kislina omega 3. Pri tovrstni reji jajc je tudi večja možnost okužbe s salmonelo. Sama kupujem jajca pri bližnjem kmetu.
Kaj pa ostali družinski člani?
Tovrstna sončna kašica je primerna za vse člane družine, le priprava je malo drugačna. Za 4 obroke v 1 liter vode skuhajte 500g muškatne buče. Ne pozabite dodati majaron. Ko je buča skuhana, jo s paličnim  mešalnikom spasirajte v gladko kašico. V posodici stepite surovo, celo jajce in ga med mešanjem vmešajte v bučno juho. Za vašega malčka odstranite toliko kašice, kolikor jo po navadi zaužije. Preostanek bučne juhe solite in poprajte ter postrezite.

Pirina mlečna kašica

Pirina mlečna kašica (200 g) je okusna izbira za večerni mlečni obrok. Za tokratni recept boste potrebovali:
  • 210 ml vode
  • 2 jedilni žlici pirinega zdroba
  • 4 meric adaptiranega mleka
  • ščepec vanilije


210 ml vode zavrite, dodajte ščepec prave vanilije, vmešajte 2 jedilni žlici pirinega zdroba in med mešanjem kuhajte še 3 minute. Ko se zdrob ohladi, mu vmešajte 4 merice adaptiranega mleka.

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v brezmesne jedi dodali vitamin C. Industrijske mlečne kašice že vsebujejo dovolj C vitamina, kadar pa mlečni obrok pripravljamo sami, moramo vanj dodati še hruško ali jabolko. Več o tem v tej objavi  Jaz sem zato v pirino mlečno kašico vmešala četrino hruške, ki sem jo predhodno ukašila na steklenem strgalu.