Melancanina omaka z rženimi rezanci

Ročno narejene testenine z okusno omako za zdravje in  boljšo prebavo. 

Ste vedeli, da imajo jajčevci vijolično barvo zaradi vsebnosti nasunina? To je izredno močan antioksidant, ki skrbi za pravo raven holesterola v krvi ter zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja. Poleg tega so jajčevci odličen vir prehranskih vlaknin, magnezija, kalija ter vitamina C. Zaradi vseh mineralov in vitaminov tako skrbijo za dobro prebavo in jih ravno z namenom ohranjanja čim več telesu koristnih sestavin, ne lupimo.

Kakor jajčevci pa tudi rž spodbuja prebavo in deluje rahlo odvajalno. Zato je kombinacija teh dveh živil odlična za tiste malčke, ki jih muči zaprtje. Poleg tega pa rž prispeva k trdnejši strukturi kosti in spodbuja krvno cirkulacijo. Omako iz jajčevcev in ržene rezance lahko ponudimo malčkom po uvedbi glutena in sicer po dopolnjenem šestem mesecu starosti.

V kolikor niste vešči priprave domačih testenin (čeprav vam zagotavljam, da to ni kakšen velik „bavbav“) pa lahko k omaki iz jajčevcev postrežete katerekoli testenine, ki so vam in vašemu malčku najljubše.

Za obrok tričlanske družine potrebujete:
  • 1 jajce
  • 100g ržene moke
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
Iz navedenih sestavin zgnetite nemastno, čvrsto testo. Nekaj napotkov najdete na tej povezavi. Testo pustite počivati pol ure, nato pa ga s strojčkom za testenine zvaljajte v kot list tenko ploskev. Ker se ržena moka obnaša malo drugače kot pšenična, se ne ustrašite, če se bo testo drobilo. Testo ponovno prepognite in spustite skozi strojček. Vajo ponovite tolikokrat, da se testo ne bo več trgalo. Tanko zvaljano testo pustite pet minut, da se rahlo posuši. Nato ga s petelinčkom ali strojčkom narežite na 1 cm široke trakove. Preostanek testenin lahko na čisti in suhi krpi sušite do naslednjega dne in jih nato shranite v posodo ter porabite v enem mesecu. Ržene rezance v kropu kuhajte 2 minuti.

Za omako potrebujete:
  • 1 manjši jajčevec (200g)
  • 3 jedilne žlice olivnega olja
  • 3 stroke česna
  • 1 dl paradižnikove mezge
  • 2 dl jušne osnove (ali vode)
  • ščepec timijana
Jajčevec narežite na majhne kocke. Jajčevci potrebujejo večjo količino maščobe, da med kuhanjem ne postanejo trdi in gumijasti. Zato na olivnem olju najprej prepražite odcejene melancane, da porjavijo z vseh strani. Nato jim dodajte na lističe narezan česen in timijan. Vse skupaj še malo dušite na šibkem ognju, nato zalijte z mešanico paradižnikove mezge in jušne osnove/vode. Počasi in med občasnim mešanjem, omako na šibkem ognju kuhajte še 10 minut.  K omaki dodajte ržene rezance, dobro premešajte in postrezite primerno ohlajeno. Če želite in v kolikor je malček že dopolnil 9 mesecev, lahko po vrhu nadrobite malo domačega, polnomastnega sira.

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Če malček ne obvlada koščkov oziroma, če ne uvajate po metodi Baby led Weaning, rezance preprosto narežite na majhne kvadratke - bleke (bodisi pred kuhanjem ali potem, ko so že kuhani) in jih postrezite vašemu malemu gurmančku. Sicer pa prepustite delo vašemu malčku, naj sam poskuša prijemati rezance v roko ter se hraniti. Masikdaj nas malčki še kako presenetijo ;)
  2. Timijan je odlična začimba, saj je izredno bogat z železom in zato prava izbira, kadar malčke muči slabokrvnost. Več o začimbah in o uporabi teh v prehrani malčkov, si lahko preberete v tej objavi.

Recept za ržene rezance v omaki iz jajčevcev je že šesti po vrsti v februarju, ki nastajajo v okviru Gurmančkovega izziva omak. Več o februarskem izzivu si lahko preberete tukaj, vaše podpore in spremljanja pa bom vesela tudi na FB strani in Instagram-u.