Triminutni brezglutenski kruhek

Kadar nastopi nepričakovana lakota, so pri malčkih včasih potrebne ekspresne rešitve. In ta brezglutenski kruhek, pripravljen v zgolj 3 minutah, je eden izmed teh.

Triminutni brezglutenski kruhek je odlična rešitev, kadar potrebujemo vmesni prigrizek ali prilogo k "sladkim" oziroma "slanim" jedem. Z dodajanjem začimb lahko tako preprosto jed prilagodimo glede na naš oziroma malčkov okus in želje.

Za osnovo triminutnega brezglutenskega kruha potrebujemo:
  • 1 jajce
  • 3 jedilne žlice kisle smetane
  • 1 čajno žlico dmBio vinskega kamna
  • 2 jedilni žlici dmBio mandljeve moke
  • 1 jedilno žlico dmBio lanenih semen
Kislo smetano in jajce zmiksajte v homogeno, tekočo zmes. Nato postopoma vmešajte še mandljevo moko in vinski kamen. Ko so vse sestavine zmešane (v zmesi ne sme biti grudic), dodajte 1 jedilno žlico dmBio lanenih semen ter jih vmešajte kar z žlico.

Zmes vlijte v skodelico, primerno za mikrovalovno pečico. Na klasični stopnji zmes v mikrovalovni pečici pecite 3 minute.

Ko zmes naraste in zakrne, jo prevrnite iz skodelice in narežite na poljubno velike koščke. Tako se bo triminutni kruhek hitreje ohladil in potešil malčkovo lakoto.

Za popestritev triminutnega brezglutenskega kruhka, lahko pred pečenjem v zmes dodate tudi druga semena (sezam, sončnična in bučna semena) ter začimbe (vanilija, cimet, kardamom, kumina, mlet suh česen, suha rdeča paprika, timijan, origano, baziliko...). Poleg tega lahko pečen kruhek uporabite kot osnovo za brezglutensko pizzo. Preprosto obložite pečen in narezan triminutni brezglutenski kruhek z izbranimi dodatki in ga v pečici pecite 10 minut na 180°C. Možnosti je ogromno, na vas pa je, da izkoristite domišljijo in preizkusite različne kombinacije. 

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Ker triminutni brezglutenski kruhek zahteva kislo smetano, ga priporočam po dopolnjenem devetem mesecu starosti. Zakaj z uvajanjem mlečnih izdelkov počakajte do te starosti, si preberite v tej objavi.
  2. Linija dmBio ponuja izdelke, ki so brez dodanih konzervansov, barvil, ojačevalcev okusa in gensko spremenjenih organizmov. Izdelke dmBio najdete v vseh dm prodajalnah po Sloveniji.

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u