Zvezdni napitek

Rastlinski napitki so vedno bolj priljubljeni v kulinariki, saj v zmerni uporabi odlično nadomeščajo mleka živalskega izvora.
Poznamo pirin, rižev, prosen, mandljev (in še bi lahko naštevala) napitek, večino njih pa lahko hitro in enostavno pripravimo tudi v domači kuhinji.
Za Gurmančka Gala sem tako že naredila pirin napitek z okusom vanilije, tokrat pa sem se lotila priprave riževega napitka, ki pa sem mu dodala prav posebno začimbo.

Za 1 liter riževega napitka potrebujete:
  • 100g dmBio dolgozrnatega riža
  • 1,5 vode
  • 1 janeževo zvezdo
V 2,5dl vode čez noč namočite riž.

Naslednji dan riž odcedite in mu dodajte preostanek vode (1,25l) ter 1 janeževo zvezdo. Pokrito kuhajte 10 minut.

Ko se riž skuha, odstranite janeževo zvezdo in vodo z rižem dobro zmiksajte s paličnim mešalnikom.

Zmes nato precedite skozi gosto cedilo ali gazo, da ločite tekočino od riža.

Napitek nalijte v steklenico. Če želite redkejši napitek, dodajte prekuhano vodo do željene gostote.
Zvezdni napitek hranite v hladilniku in porabite v 4 dneh.

Ostanek zmiksanega riža lahko porabite za obrok vašega malčka.