Medeni gres

S selitvijo v bližnjo vas, smo poleg novega doma v neokrnjeni naravi, dobili tudi čudovite sosede in prijatelje, ki skrbijo, da je naša shramba vedno polna domačega mleka, jajc in božanskega medu naše slovenske čebele kranjske sivke. Poznate to avtohtono
čebeljo pasmo, katere domovina je Gorenjska, prepoznamo pa jo po vitkem telesu, temno rjavi barvi obročkov zadka in sivih dlačicah na zadku? Gurmanček Gal jo kliče kar „bzzz, bzzz“ :)

Z vključitvijo medu v prehrano Gurmančka Gala sem odlašala zelo dolgo, zakaj, ne vem še sama. Velja namreč 'pravilo', da naj bi se med v prehrano malčkov uvedlo po dopolnjenem prvem letu starosti, saj naj bi med povzročal botulizem. A pravzaprav naj bi bila to zmota, le ena od mnogih, o katerih lahko preberete na strani Med in mleko.

Pred ali po enem letu, uvedba medu v prehrano vašega malčka je na koncu koncev vaša izbira. Sama pa sem mnenja, da je eno leto nesladkanja z medom bore malo v primerjavi s tem, da bo po dopolnjenem prvem letu starosti lahko brezskrbno užival v njegovem sladkem okusu.

In tako sem pri skoraj šestnajstih mesecih starosti našemu Gurmančku Galu pripravila okusen medeni gres, ki ga je mali junak zmazal kot za šalo.

Za približno 200g obroka potrebujete:
  • 250 ml domačega kravjega mleka
  • 3 jedilne žlice pirinega zdroba
  • pol čajne žličke rožičeve moke
  • pol čajne žličke medu

180 mililitrom mleka dodajte rožičevo moko in segrevajte do vrenja. Nato med mešanjem počasi dodajajte pirin zdrob in kuhajte še 3 minute. Ko se zdrob zgosti, ga prelijte v krožnik in čez pokapajte med. Dodajte še preostanek hladnega mleka (70ml) in postrezite.

NASVET
  1. Namesto pirinega zdroba, lahko uporabite tudi zdrob drugih žit in sicer zdrob iz ovsa, koruze, ajde, kamuta, pšenice...
  2. Zakaj je med odličen v prehrani cele družine? Pravi, nesegret med, ki je morda že kristaliziran, je pomembno naravno zdravilo. Med je namreč močan antibiotik, odlično skrbi za črevesno floro, je naraven ranocelnik in zdravilec bakterijskih okužb.