Korenčkovo-pirin zoo z mlado govedino v naravni omaki

Kakor sem že v prejšnji objavi napisala, se prehrana Gurmančka Gala vedno bolj približuje prehrani celotne družine. Tokrat sva se mastila z mlado govedino v naravni omaki, zraven pa sem postregla pirino polento s korenčkom.
Za 200g obroka potrebujete:

  • 1 pest korenčka (50g)
  • 2 jedilni žlici pirinega zdroba
  • 1/4 manjše čebule (25g)
  • 1 strok česna
  • ščepec majarona
  • 1 lovorjev list
  • 1 file mlade govedine (50g)
  • 300ml vode
  • 2 čajni žlički 100%, hladnostiskanega olivnega olja
Čebulo nasekljamo, strok česna stremo. Na čajni žlički olivnega olja na hitro popečemo file mlade govedine. Zrezek odstranimo in na maščobi od pečenja mesa prepražimo čebulo, da postekleni. Zalijemo s 100ml vode, dodamo lovorjev list, strt strok česna in ščepec majarona. V omako dodamo še popečen zrezek mlade govedine. Pokrijemo s pokrovko in na manjšem ognju dušimo 30 minut. 
Ta čas korenček narežemo na manjše koščke in ga v 200ml vode kuhamo 20 minut oziroma toliko časa, da se zmehča. Korenje skupaj z vodo spasiramo s paličnim mešalnikom in ponovno zavremo. Ko zavre, dodamo 2 jedilni žlici pirinega zdroba in med mešanjem kuhamo še 3 minute. Korenčkovo-pirino poletno nalijemo v modelčke za muffine, ki smo jih predhodno namastili z olivnim oljem. 
Korenčkovo-pirin zoo postrežemo z zrezkom mlade govedine in prelijemo z omako, ki smo jo spasirali s paličnim mešalnikom.
Pa dober tek!

NASVET!

  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Majaron je začimba, ki se zelo lepo poda v mesne jedi. Lahko uporabite svež ali suh majaron. Kdaj in kje se lahko majaron vključi v malčkovo prehrano pa si lahko preberete v tej objavi.
  3. Namesto pirinega zdroba, lahko uporabite tudi zdrob drugega žita, na primer ajdov, pšenični, kamutov, koruzni zdrob.
  4. Današnje kosilo je sledilo metodi BLW, s katero malčku omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 
  5. Namesto mlade govedine lahko izberete drugo vrsto mesa (piščančje, puranje, teletino, kunčevino...). O izbiri mesa, glede na otrokovo starost, si lahko preberete v objavi o smernicah uvajanja goste prehrane.
Kaj pa ostali člani družine?

Korenčkovo-pirin zoo lahko pripravite za vse člane družine in sicer za 3 obroke (z malčkom na čelu) potrebujete:
  • 3 zrezke mlade govedine
  • 4 jedilne žlice pirinega zdroba
  • 2 pesti korenčka (100g)
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 1 lovorjev list
  • ščepec majarona
  • 1 čajna žlička gorčice
  • sol, poper
  • olivno olje
  • 600ml vode
Zrezke popecite na olivnem olju. Nato na maščobi, na kateri ste pekli meso, prepražite čebulo, da postekleni. Zalijte z 200ml vode, dodajte ščepec majarona, strt strok česna, lovorjev list in popečene zrezke mlade govedine. Pokrito dušite 30 minut.
Ta čas v 400ml vode narezan korenček kuhajte 20 minut. Ko je korenje kuhano, ga skupaj z vodo spasirajte s paličnim mešalnikom. Tekočino ponovno zavrite in ji med mešanjem dodajte 4 jedilne žlice pirinega zdroba. Med mešanjem kuhajte še 3 minute. Korenčkovo-pirino polento nalijte v modelčke za muffine, ki ste jih predhodno namastili z olivnim oljem. 
Omako od zrezkov spasirajte s paličnim mešalnikom (pred tem vzemite ven lovorjev list in strok česna).
Za malčka vzemite ven 1 zrezek in dva kosa korenčkovo-pirine polente, preostanek omake z zrezki vred pa solite, poprajte in dodajte čajno žličko gorčico. Kuhajte še 3 minute, da se okusi dobro povežejo.
Zrezke mlade govedine postrezite ob korenčkovo-pirini polenti iz modelčka in prelijte z naravno omako.
Pa dober tek!