Brusnični jogurt

Pravi grški jogurt je narejen v Grčiji, a se zaradi njegove priljubljenosti priprava le-tega širi tudi izven strogih meja Grčije. Kaj je tisto, zaradi česar je grški jogurt tako poseben in cenjen? Gre za mlečni proizvod, ki so ga v preteklosti pripravljali predvsem iz ovčjega mleka, sedaj pa je največkrat pripravljen iz kravjega. Zaradi posebnega postopka odcejanja ima teksturo podobno smetani oziroma siru. Namreč, kar štirje lončki mleka so potrebni za izdelavo enega samega lončka grškega jogurta. Je izjemno bogat z beljakovinami, a ima nizko vsebnost ogljikovih hidratov. Je lažje prebavljiv od navadnega jogurta, vsebuje dvakrat več proteinov in je primeren tudi za osebe z laktozno netoleranco. 

Grškemu jogurtu sem tokrat vmešala brusnično omako, za piko na i pa potresla s ščepcem cimeta.

Za 180g obroka potrebujete:
 • 1 pravi grški jogurt (150g)
 • 2 zvrhani čajni žlici suhih brusnic
 • ščepec cimeta
 • 50ml vode
Vodi dodajte brusnice in pustite, da vre 2-3 minute, da se brusnice zmehčajo. Tekočino skupaj z brusnicami spasirajte s paličnim mešalnikom. Prelijte čez grški jogurt in potresite s ščepcem cimeta.
Pa dober tek!

NASVET!
 1. Cimet je del prehrane Gurmančka Gala že od njegovega petega meseca starosti. Več o cimetu in drugih začimbah v prehrani malčkov pa v tej objavi.

Baby kavla

Bloška kavla ali trojka, kavra, koleraba, kolerada, ni da ni poimenovanj za to okusno enolončnico. Nona Gurmančka Gala in moja mama pa ji pravi kar bistrška mineštra. V naši družini je ta jed redno na meniju, tokrat pa sem jo v malo drugačni verziji pripravila za našega gurmančka.Fižol se namreč lahko v malčkovo prehrano vključi pri sedmih mesecih, zato je bil že zadnji čas, da ga pripravim tudi za Gala. Fižol vsebuje cink, železo, baker, magnezij, fosfor, kalcij, kalij, mangan in selen ter vitamine skupine B. Sama ga imam shranjenega v skrinji, saj sem si olajšala delo ter celotni pridelek fižola skuhala vnaprej in zamrznila. Seveda nesoljenega. Kuhanega sem nalila v plastične 2dl kozarčke, ko je fižol zamrznil, sem plastiko odstranila in spakirala v vrečke po 3 kom. 
Poleg fižola sem uporabila še krompir in kolerabo, ki sem ju dobila na ekološki kmetiji Rojc-Korisnik. 
Za 300g obroka potrebujete:

 • 1 srednje velik krompir (100g)
 • 1 pest kuhanega fižola (70g)
 • pol pesti podzemne kolerabe (50g)
 • pol pesti korenja (50g)
 • 1 čajno žlico plasmon testenin
 • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
 • ščepec šetraja
 • 300ml vode
Krompir in kolerabo olupite ter narežite na manjše koščke. Krompir, kolerabo in fižol kuhajte v 300ml vode, ki ste ji dodali ščepec šetraja, 25 minut. Ko je koleraba kuhana, vse sestavine spasirajte v gosto, kremno juho. Vmešajte čajno žlico plasmon testenin in kuhajte še 2 minuti.  Primerno ohlajeni kašici dodajte čajno žlico kvalitetnega olja ter postrezite.
Pa dober tek!

NASVET!

 1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
 2. Če boste uporabili surov fižol, bo čas kuhanja daljši, prav tako vam priporočam, da ko voda s fižolom zavre, prvo vodo odlijete stran. Tako boste preprečili, da bi vašega malčka mučili vetrovi.
 3. Šetraj je prava izbira za začinjanje kašic, ki vsebujejo fižol. Poleg tega pa ima isti učinek kot kumina, saj uporaba šetraja v jedeh s fižolom zmanjšuje možnost, da bi malčka napenjalo. Več o šetraju in drugih začimbah, si lahko preberete v tej objavi
 4. Namesto plasmon testenin, lahko uporabite tudi drugo znamko drobnih testenin, ki so primerne za enolončnice. Lahko pa kašico zgostite tudi s čajno žličko pšeničnega zdroba ali vanjo zakuhate riž.

Zelenjavna rižota s piščancem

Korenček in riž sta znana po tem, da rada zapirata, kar je zagotovo dobrodošlo, ko našega malčka muči trebušna viroza.
Tako sem prejšnji teden skuhala kokošjo juho, naslednji dan pa sem iz piščančje krače in jušne zelenjave pripravila okusno kosilo, nad katerim je bil Gurmanček Gal popolnoma navdušen. In sicer sem v 200ml jušne osnove s piščančjo kračo in jušno zelenjavo, zakuhala 1 jedilno žlico riža. Ko je tekočina povrela, sem riž skupaj z zelenjavo na grobo pretlačila ravno toliko, da sta korenček in cvetača razpadla. Poleg pa sem natrgala meso piščančje krače.
Če juhe ne nameravate kuhati pa lahko  Zelenjavno rižoto s piščancem pripravite takole. In sicer za 250g obroka potrebujete:
 • 1 piščančjo kračo (100g oziroma 50g brez kosti)
 • 1 jedilno žlico riža
 • 1 srednje velik korenček (100g)
 • pol pesti cvetače (30g)
 • 300ml vode
 • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
Korenček, cvetačo in piščančjo kračo v 300ml vode kuhajte 20 minut. Nato dodajte jedilno žlico riža in s kuhanjem nadaljujte še 20 minut oziroma toliko časa, da se riž skuha. Sama ga za Gurmančka Gala kar razkuham, saj mu je tako bolj všeč. Ko voda povre, piščančjo kračo vzemite ven, ji odstranite kosti, meso pa na drobno nasekljajte. Zelenjavo pa skupaj rižem na grobo pretlačite ravno toliko, da korenček razpade. Dodajte še čajno žličko kvalitetnega olja in postrezite.
Pa dober tek!
NASVET!
 1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
 2. Korenčkovo rižoto s piščancem lahko za vašega gurmančka oziroma gurmančico pripravite že za prvo uvajanje mesa, saj je perutnina idealna za prve mesno-zelenjavne kašice. Poleg tega, da je lažje prebavljivo, vsebuje tudi veliko vitaminov in mineralov. Med slednjimi je zagotovo ključnega pomena železo, ki je potreben za tvorbo hemoglobina. Namesto piščančje krače lahko izberete tudi prsa, ki so sicer bolj pusta, a ravno tako zelo okusna.