Gurmanček Gal se uči

Učenje je pomemben del našega življenja, ne le v obdobju odraščanja, ko hodimo v šolo, ampak skozi celo življenje. Gre za proces pri katerem ob spoznavanju in pomnenju novih informacij in znanj, spreminjamo tudi naše vedenje, razumevanje in doživljanje sveta. Vseživljenjsko učenje naj bi tako pozitivno vplivalo na duševno, čustveno in telesno zdravje.

Nova znanja pa zagotovo prispevajo tudi k temu, da znamo in ravnamo drugače in bolje.

Upam si trditi, da je uvajanje goste prehrane prav poseben učni proces. Ne le za najmlajše člane družine, a tudi za nas starše in pomembne bližnje, ki so del naše skupnosti.

Hrana je bila namreč do procesa samega uvajanja goste prehrane nekaj povsem samoumevnega, verjetno nismo kaj preveč posvečali pozornosti temu, katera živila naj med seboj kombiniramo, kaj vsebujejo in kakšen učinek imajo na naše telo. Z uvajanjem goste prehrane pa smo se srečali s tisoč in enim vprašanjem o tem, kdaj ponuditi določeno živilo, kako ga pripraviti, da bo okusno za našega malčka, kaj vse lahko sploh ponudimo in katera živila so 'prepovedana' v prvem letu otrokovega življenja.

Priznam, mene so ta vprašanja vsaj na začetku zelo obremenjevala, predvsem zato, ker je bilo okoli mene toliko različnih mnenj in nasvetov. Sem človek, ki potrebuje črno na belem zapisano, zakaj je nekaj dobro in zakaj ne. Zato sem se lotila branja in študiranja slovenskih in tujih člankov ter raziskav. Uvajanje goste prehrane je tako zame postal učni proces, s katerim sem pridobila ogromno novih znanj, predvsem pa vedenje o tem, kaj je prav in kako naj ravnam.

Pomembne informacije o uvajanju goste prehrane pa z veseljem delim tudi z vami, dragi starši. Zato so na tem mestu zbrani vsi pomembni prispevki, ki vam bodo odgovorili na ključna vprašanja, ki se vam v obdobju uvajanja goste prehrane porajajo. Vprašanja o tem, kdaj uvesti alergene, kaj ponuditi slabokrvnemu malčku, zakaj obroke malčkov ne solimo in še in še in še. 

(Klik na naslov članka vas vodi na želeno stran)

1. Zakaj je pomembno zdravo uvajanje goste hrane?

Hrana predstavlja pomemben del našega življenja, poleg telesne aktivnosti pa je ena izmed pomembnejših dejavnikov za zdravje otrok in odraslih. Zato je naloga nas kot staršev, da otrokom zagotovimo zdravo prehrano ter da otroke hkrati naučimo pomena zdrave prehrane ter kaj jo definira. Namreč, ko hranimo naše otroke, jih hranimo za celo življenje. Kako torej doseči, da bo proces uvajanja goste hrane zdrav?

2. Kaj potrebujemo za uvajanje goste hrane?

Uvajanje goste hrane je pomemben mejnik tako v malčkovem življenju kot tudi v življenju staršev oziroma skrbnikov. Informacij o tem, kako začeti z uvajanjem goste hrane in o tem, kaj pravzaprav potrebujemo na samem začetku je veliko, žal pa so te informacije velikokrat osnovane na želji prodajalcev in podjetij po čim večjem zaslužku. Kateri pripomočki so resnično nujno potrebni za uvajanje goste hrane in kateri so le marketinška poteza velikih podjetij? 

3. Zakaj v prehrano malčkov NE dodajamo soli?

Članek vam bo odgovoril na vprašanje, ali je sol potrebna oziroma škodljiva v prvem letu življenja ter kako jo nadomestiti, da bodo obroki ravno tako okusni.

4. Novosti na področju uvajanja goste prehrane

Kdaj v malčkovo prehrano uvesti oreščke in druge alergene ter kaj so prvi znaki, da je otrok pripravljen na gosto hrano.

5. Začimbe Gurmančka Gala

Katere začimbe lahko vključimo v obroke malih gurmančkov in kdaj.

6. Prehrana slabokrvnih malčkov

Slabokrvnost je zelo pogosta med najmlajšimi člani družine. Kako lahko izboljšamo vrednost hemoglobina in kaj največkrat pozroča slabokrvnost.


In še tridnevni meni boljšo kri ---> klik, klik.


7. Pomen C vitamina v prehrani malčkov

Kombiniranje pravih živil ima pomembno vlogo za uravnoteženo in zdravo prehrano. Na kaj moramo biti pozorni?

8. Protesti za mizo oziroma kaj storiti, če malček zavrača gosto hrano

Je bil vaš malček že pravi jedec, kar naenkrat pa zavrača gosto hrano in nikakor ne poje niti grižljajčka? Je protest za mizo obdobje, ki se ponovi vsakih nekaj mesecev? Kaj storiti?

Članek vam bo podal nekaj nasvetov o tem, kako se soočiti z malčkovim protestiranjem, kaj so pravi koraki in česa ne smemo početi.

9. Tedenski jedilnik Gurmančka Gala

Za pester in uravnotežen jedilnik ni potrebno porabiti ur in ur ždenja v kuhinji, dovolj je le malo domišljije in dobre volje. Na povezavi najdete tedenski jedilnik, primeren za malčke od dopolnjenega šestega meseca starosti naprej. 

10. Prebava malčkov in uvajanje goste hrane

Pomembno je poznati vpliv določene hrane na črevesje tako odraslih kot tudi najmlajših. Vedeti, katera hrana spodbuja in katera hrana upočasnjuje prebavo. Ker uvajanje goste hrane za otrokov prebavni sistem pomeni nekaj novega, nepoznanega, se lahko srečamo z zaprtjem. Zato je pomembno, da v času uvajanja poskrbimo za dovoljšen vnos tekočin, maščob in vlaknin.
Več o tem si preberite v naslednjih treh članki:

11. Gurmanček Gal gleda dokumentarce

Kratka vsebina dokumentarca Zvijače živilske industrije in Resnica o mesu, ki sta predstavila škodljivost uporabe predelanih živil pri odraslih in otrokih.


Knjižnico člankov bom seveda nadgrajevala, vesela pa bom tudi vašega komentarja in/ali predloga za nov študijski prispevek.

Gurmančka Gala pa lahko spremljate tudi na Facebooku in Instagramu.