Abatini kosmiči

Abatine kosmiče lahko malčku ponudite za čas zajtrka ali malice. Abata je sorta hrušk, po kateri večkrat posežem, saj je sočna in zelo sladkega okusa, med kuhanjem pa se kar raztopi. Abate sem Gurmančku Galu pripravljala že na samem začetku uvajanja sadja, saj se je med kuhanjem v celoti raztopila, kar je bilo še posebej dobrodošlo za zakuho raznoraznih zdrobov.

Gurmanček Gal je Abatine kosmiče jedel za zajtrk in sicer za približno 250g obroka potrebujete:

  • 1 srednje veliko hruško sorte Abate (150g)
  • 4 jedilne žlice riževih kosmičev
  • 150ml pirinega napitka z okusom vanilije (recept si lahko preberete tu)
Pirin napitek z okusom vanilije pred uporabo dobro pretresite in segrejte toliko, da skoraj zavre. Vanj vmešajte riževe kosmiče in dobro premešajte. Ko se kašica malo ohladi ji dodajte hruško, ki ste jo olupljeno ukašili na steklenem strgalu.

Pa dober tek!


















NASVET!
  1. Z uporabo surove hurške, boste poskrbeli za vnos C vitamina, ki je ključnega pomena za dobro absorpcijo železa iz prehrane. Več o tem v tej objavi . Jaz sem zato Galu danes ponudila olupljene krhlje domačega, surovega jabolka.
  2. Riževe kosmiče, ki jih kupujem, so znamke Milupa in sicer jih največkrat kupim v Tuš drogeriji, ki ima ob ponedeljkih -20% popusta na otroški asortiman. 
  3. Namesto hrušk sorte Abate, lahko uporabite katerokoli hruško, svetujem vam le, da izberete sladko sorto, saj bo malčku tako zagotovo teknila.

Gurmančkov čokolino

Gurmančkov čokolino je okusna in zdrava alternativna trgovinskemu čokolinotu, ki pa namesto kakava vsebuje rožičevo moko. Namreč, rožiči so definitivno bolj zdrava različica, saj kakav za 71% zmanjšuje absorpcijo železa. Železo pa je med zelo pomembnimi minerali, za vnos katerega moramo dnevno skrbeti pri pripravi obrokov za male nadobudneže. Poleg tega kakav zaradi vsebnosti kofeina in teobromina (podoben učinek kot kofein) poživlja, kar zagotovo ni naš namen, ko pripravljamo večerni obrok za malčka. 

Za približno 230g obroka potrebujete:
  • 210ml vode
  • 2 jedilni žlici drobno mletih ovsenih kosmičev
  • 1 čajna žlica rožičeve moke
  • 4 merice adaptiranega mleka
Vodi vmešajte 2 jedilni žlici ovsenih kosmičev in čajno žlico rožičeve moke. Med mešanjem kuhajte še 2 minuti, toliko, da se kosmiči dobro napojijo in zmehčajo. Primerno ohlajeni kašici vmešajte še 4 merice adaptiranega mleka in postrezite.
Pa dober tek!



NASVET!
  1. Osnovo za Gurmančkov čokolino si lahko pripravite že za vnaprej in sicer za 500g vnaprej pripravljenega Gurmančkovega čokolinota zmešajte 400g mletih ovsenih kosmičev in 100g rožičeve moke. 
  2. Če ste že uvedli kravje mleko, lahko osnovo Gurmančkovega čokolinota vmešate v 200ml mleka. Lahko pa namesto kravjega ali adaptirange mleka uporabite tudi rastlinsko mleko (pirino, ovseno, proseno...)
  3. Da bi bila zmes resnično podobna čokolinotu, vam predlagam, da kašico dodatno spasirate še s paličnim mešalnikom.
  4. Ovsene kosmiče lahko nadomestite tudi z riževimi kosmiči, ki jih ni potrebno kuhati in bo priprava tako še hitrejša :)
  5. Svetujem vam, da zaradi boljše absorpcije železa, v kašico dodate živilo, ki vsebuje C vitamin.Več o tem v tej objavi. 

Baby krompirjev golaž

Za baby krompirjev golaž (300g) potrebujete:
  • 1 pest pora (80g)
  • 1 pest sladkega krompirja (100g)
  • 1 jedilno žlico mlete mlade govedine (50g)
  • 250ml vode
  • čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
V loncu, ki ne rabi maščobe, zelo na hitro popecite por in sicer toliko, da zadiši (30s). Nato dodajte mleto govedino in zalijte s 100ml vode. Meso in por na majhnem ognju kuhajte toliko časa, da voda izhlapi, nato pa dodajte še 100ml vode. Ko voda izhlapi, dodajte še preostanek vode ter k poru in mesu stresite na kocke narezan krompir. Sestavine kuhajte še 15 minut oziroma toliko časa, da krompir postane mehak. Primerno ohlajeni jedi dodajte čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja. Jaz sem izbrala repično.

Pa dober tek! 


NASVET!

  • Tokratni recept oziroma postrežbo si lahko prilagodite sebi in svojemu malčku. Če vaš malček že dodobra sprejema koščke, lahko Baby krompirjev golaž postrežete v njegovi prvotni obliki. Lahko pa vse sestavine pretlačite oziroma spasirate s paličnim mešalnikom. Jaz sem ubrala srednjo pot, saj sem meso in por spasirala s paličnim mešalnikom, v omako zakuhala krompir in ga med hranjenjem Gurmančka Gala grobo pretlačila z vilico. 
  • Sladki krompir je izredno zdravo živilo, saj vsebuje ogromno prehranskih vlaknin, veliko antioksidantov ter je bogat vir ogljikovih hidratov. V njem pa najdemo tudi vitamine B6, C, D, ter karotenoide in minerale (železo, magnezij, kalij).
  • Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.

Pirin napitek z okusom vanilije

Internet je poln receptov, kako si v domači kuhinji pripraviti rastlinski napitek, ki je odlična alternativna kravjemu mleku. Tako si doma lahko pripravite rižev, ovsen, kokosov, lešnikov in še kakšen drug napitek. Je pa doma pripravljen rastlinski napitek zagotovo boljša izbira kot tisti, ki ga dobite na policah vseh majhnih in velikih trgovin, saj ne vsebuje sladkorja, niti soli.

Jaz sem se odločila, da za Gurmančka Gala tokrat pripravim Pirin napitek z okusom vanilije. Za 1 liter rinega napitka potrebujete:
  • 100g pirnih kosmičev (1 skodelica)
  • 250ml vode (2,5 skodelice)
  • 1 liter vode
  • 1/2 stroka vanilije

Kosmiče prelijte z 250ml vode in pustite čez noč (ali več), da se dobro namočijo. Naslednji dan kosmiče precedite ter jim dodajte novo, svežo vodo (1 liter). Polovičko stroka vanilije prerežite, z nožem postrgajte semena in jih skupaj s strokom dodajte h kosmičem in vodi. Vse skupaj zavrite in kuhajte 3 minute oziroma toliko časa, da so kosmiči resnično mehki. Iz vode vzemite strok vanilije, preostale sestavine pa spasirajte s paličnim mešalnikom, da nastane gosta, kremasta zmes. Vse skupaj precedite skozi gazo in natočite v steklenico, ki ste jo prej ogreli na 70°C. Tako boste preprečili, da bi steklenica zaradi vročine počila). Doma pripravljen pirin napitek je uporaben do 3 dni.

Mlete pirine kosmiče, ki ostanejo, lahko uporabite za dopolnitev malčkovih obrokov. Gurmančku Galu sem jih tako dodala k popoldanski malici. In sicer sem za 180g obroka potrebovala:
Pirine kosmiče sem preprosto vmešala k domači baby kašici in postregla mojemu malemu gurmančku, ki je bil nad tokratno popoldansko malico več kot navdušen.