Ajdova kaša z rdečo peso in korenčkom

Za pripravo tokratnega kosila (cca 200 g) potrebujete:
  • 1 jedilno žlico ajdove kaše
  • 1/2 rdeče pese (50 g)
  • 2 manjša korenčka (50g)
  • 100 ml domačega jabolčnega mošta
  • 1 čajna žlička 100%, hladno stiskanega olja (olivno, repično, sončnično, ipd.)
Rdečo peso olupite in skupaj s korenčkom do mehkega skuhajte na sopari ali v soparniku. Ko je zelenjava kuhana, jo spasirajte.
Med kuhanjem zelenjave, v lonček pripravite 100 ml domačega jabolčnega mošta, 50 ml vode in jedilno žlico ajdove kaše. Kuhajte približno 20 min oziroma toliko časa, da kaša postane mehka. Nato zelenjavo in kašo zmešajte skupaj, dodajte žličko olja ter postrezite.

Pa dober tek!


NASVET!

  1. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina. Več o tem v tej objavi 
  2. Namesto ajdove kaše lahko uporabite tudi proseno ali katero drugo kašo.
  3. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.

Polenta z borovnicami in banano

Za okusen in barvit obrok (cca 150g) potrebujete:
  • 1 jedilno žlico borovnic
  • 1 manjšo banano
  • 1 jedilno žlico koruzne polente
  • riževo mleko z okusom kokosa
V lončku zavrite 100 ml riževega mleka z okusom kokosa, ki ste mu dodali borovnice. Med mešanjem k mleku in borovnicam zakuhajte še koruzno polento. Po treh minutah lonček odstavite in počakajte, da se polenta ohladi na telesno temperaturo. V tem času pretlačite manjšo banano.. Ko je polenta ohlajena, jo vmešajte k pretlačeni banani. 

Pa dober tek!




NASVET!
  1. Namesto riževega mleka z okusom kokosa lahko uporabite vodo ali kakšno drugo rastlinsko mleko. Sama sem riževo mleko kupila v Hoferju in je odlična zamenjava vodi, saj da jedem poseben, sladkast okus. 
  2. Koruzno polento lahko zamenjate tudi s kakšnim drugim zdrobom, bodisi pšeničnim, ajdovim, prosenim ali pirinim.
  3. Za ta recept sem uporabila zmrznjene domače borovnice, še boljša pa bi bila uporaba svežih. 

Koruzni rezančki s hokaido omako

Za pripravo koruznih rezančkov s hokaido bučko potrebujete :
  • 100g hokaido buče
  • 1 jedilno žlico koruznih rezančkov
  • 1 čajno žličko olivnega olja
Hokaido bučo narežite na koščke in jo v vodi skuhajte do mehkega. Ko je kuhana, jo odcedite. Vodo, v kateri ste kuhali bučo, ne zavrzite, ampak jo uporabite še za zakuho rezančkov.  Le-te skuhajte do mehkega, ravnajte se po času kuhanja, ki je zapisan na embalaži ali po svojem okusu. Sama med kuhanjem večkrat preverim, ali so testenine že pripravljene ali pa je potrebno še par minutk kuhanja.
Med kuhanjem rezančkov koščke hokaido buče spasirajte s paličnim mešalnikom in ji dodajte 1 čajno žličko olja. Olje naj bo 100% in hladno stiskano. Jaz sem uporabila olivno olje.
Ko so rezančki gotovi, hokaido omako prelijte čez rezančke.

Pa dober tek!







NASVET!
  1. Če vaš malček še ni dobil prvih zobkov, vam priporočam, da rezančke skupaj z omako malo pretlačite. Galu sem sprva ponudila nepretlačeno, a ker je imel kar nekaj težav s požiranjem rezančkov, sem nato vse skupaj zmešala in z vilico malo pretlačila. 
  2. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  3. Če že uvajate jajčka in gluten, lahko namesto koruznih rezančkov uporabite katerekoli testenine. Predlagam predvsem jušne testenine, saj so manjše in tako, vsaj zame, primernejše za prva spoznavanja z gosto hrano. Tako se super obnesejo zvezdice, rižek, šibioti...
  4. H kosilu malčku ponudite čaj iz kumine in jabolk. Sok iz jabolk zaradi vitamina C pomaga, da se iz hrane v telo lažje in boljše izloča železo. Več o tem v tej objavi