Pirini baby njoki z omako 'tris paprik'

Testenine, kdo jih ne obožuje?
Se mi zdi, da so testenine jed, ki jo lahko postrežemo s katerokoli omako pa ne bomo zgrešili. Kakor ostale testenine tudi njoke povezujejo z Apeninskim polotokom. Prvi njoki, kakršne poznamo danes pa naj bi nastali v 16.stoletju, ko je v Evropo prišel krompir.
Krompir je sicer ključna sestavina pravih njokov, a ravno tako jih lahko naredimo brez njega. Da pa so njoki še polnovrednejši pa uporabimo polnozrnato moko ali zdrob.


Tokratni recept Gurmančka Gala ponuja priložnost, da se preizkusimo v pripravi domačih njokov.  Njoki so odlična priložnost tudi za uvajanje koščkov, saj se bo otrok lahko hranil sam, v svojem tempu. Priporočam le, da njoke naredite v velikosti enega otroškega grižljajčka.

SESTAVINE 
Za njoke:
  • 50 g pirinega zdroba 
  • 50g pasirane skute 

  • 1 manjši rumenjak 
  • 1 čajna žlica naribanega parmezana 
  • 1 l vode
Na podlago vsujte moko in naredite jamico. V sredino jamice nasujte pasirano skuto, parmezan in rumenjake. Dobro pregnetite, da se sestavine med seboj dobro povežejo. Oblikujte dolg svaljek, jaz rečem kačo in jo narežite na manjše njoke.
Med oblikovanjem njokov, ne dodajajte več zdroba, saj je testo ravno pravšnje, se ne lepi na roke in ga tako lahko brez težav oblikujemo v svaljke. Glede na to, da boste njoke postregli malčku, predlagam, da naredite mini njoke, v velikosti nohta. Tako se bodo med kuhanjem lepo zmehčali, malček pa bo lahko mini njok pojedel v enem grižljajčku.
Vodo zavrite v večjem loncu in vanj vsujte njoke. Enkrat pomešajte in pustite. Ko njoki priplavajo na vrh, jih pustite, da se kuhajo še 10 minut. Namreč, ker vsebujejo večji delež moke oziroma zdroba, potrebujejo daljši čas kuhanja. Poleg tega pa so kompaktnejši od klasičnih krompirjevih njokov. Odlični za ljubitelje jedi 'na zob' oziroma al dente.
Po destih minutah kuhanja, jih s penovko poberite ven, odcedite in položite na krožnik. Zraven postrezite še omako.

Za omako:

  • 1 strok česna
  • 1/4 rdeče paprike, 1/4 zelene paprike, 1/4 rumene paprike
  • 0,5 dl paradižnikove omake 
    • Paradižnikovo omako lahko naredite sami. In sicer paradižnik prelijte z vrelo vodo. Ko se voda ohladi, paradižnik olupite in spasirajte s paličnim mešalnikom
  • 1 čajna žlička olivnega olja
  • ščepec origana (če je malček slabokrven, origano izpustite)
  • ščepec bazilike
  • lovorjev list
V ponvi segrejte žlico olivnega olja in vanj dodajte nasekljano papriko. Ko se paprika malo poduši, ji vmešajte nasekljan česen. Pazite, da vam česen ne porjavi. Ko česen zadiši, dodajte paradižnikovo omako, origano, baziliko in lovorjev list. Pokrito kuhajte še 10 minut. Ko so njoki kuhani, iz vode v kateri ste jih kuhali, vzemite 3 jedilne žlice vode in jo prilijte k omaki. Omako prelijte čez njoke. Po želji lahko končno jed potresete še s parmezanom.

Pa dober tek!

Nasvet!
  1. Namesto prinega zdroba, lahko uporabite tudi pšenični zdrob. Je pa pira lažje prebavljiva, zato sem tokrat za njoke izbrala slednjo.
  2. Tokratni recept je zagotovo primeren za vso družino. Količino sestavin prilagodite številu družinskih članov. Sama sem za tri osebe z Gurmančkom na čelu uporabila 200g skute, 200g dmBio pirinega zdroba, 2 rumenjaka, 1 jedilno žlico parmezana. Za omako po 1/2 rumene, rdeče in zelene paprike, 2 stroka česna in 1,5 dl paradižnikove omake.