Zelenjavni napihnjenčki s sirom

Zelenjavni napihnjenčki s sirom so brezglutenska alternativna mini pizzam. Z veliko zelenjave in sirom poskrbijo za odličen okus in kompaktnost, zato so super izbira za uvajanje goste hrane po metodi Baby-led weaning.

Ekspandirana žita so vedno bolj popularna, saj ne potrebujejo toplotne obdelave in jih lahko preprosto vmešamo v želeno kašico, jogurte, mlečni ali rastlinski napitek. Odlično pa se obnesejo tudi kot zakuha v juhah. In sicer poznamo več različnih ekspandiranih žitaric, kot je na primer riž, že prej omenjena kvinoja, pšenica, pira....V receptih sem tako že uporabila ekspandiran amarant, ki pa sem ga pripravila kar v domači kuhinji. Za napotke, kako sami naredite amarantove napihnjenčke, si preberite v tej objavi.

Za tokratni recept Gurmančkovega BLW izziva, ki poteka v mesecu januarju (več v tej objavi), sem uporabila ekspandirano kvinojo, ki sem ji dodala sir in zelenjavno.

Za pet zelenjavnih napihnjenčkov potrebujete:
  • 5 jedilnih žlic dmBio ekspandirane kvinoje
  • 1 jedilna žlica naribane surove cvetače
  • 1 jedilna žlica naribanega korenja
  • 1 jedilna žlica nasekljane rdeče paprike
  • 1 jedilna žlica pasirane puste skute
  • 2 jedilni žlici naribanega sira
  • ščepec kurkume
  • ščepec origana
Surovo cvetačo in korenje naribajte na strgalu in sicer na strani z najbolj drobnimi rezili. 2
Naribajte tudi sir.
Rdečo papriko na drobno nasekljajte.
Nasekljani papriki dodajte naribano korenje in cvetačo ter 1 jedilno žlico puste pasirane skute in 1 jedilno žlico sira. Dodajte še po ščepec kurkume in origana. Vse skupaj dobro pregnetite in dodajte še 5 jedilnih žlic ekspandirane kvinoje. Maso ponovno dobro pregnetite, da se vse sestavine med seboj povežejo. 
Nato z žličko oblikujte 5 kroglic, ki jih med rokami stisnite v ploskev oziroma manjšo pleskavico.
Zelenjavne napihnjenčke položite na peki papir, potresite s preostankom sira in v prej ogreti pečici na 200°C pecite 8-10 minut.
Ko dobijo zlatorjav rob, jih vzemite iz pečice in pustite, da se ohladijo. Primerno ohlajene postrezite vašemu najmlajšemu članu ali kar celi družini. Zagotavljam vam, da so odlični!

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Namesto ekspandirane kvinoje lahko uporabite navadno kvinojo, ki ste jo predhodno skuhali.
  2. V kolikor vaš malček ne prenaša mlečnih izdelkov, le te zamenjajte z jajcem.
  3. Ekspandirano kvinojo, ki je brez gensko spremenjenih organizmov, konzervansov, ojačevalcev okusa in barvil, lahko kupite v vaši najbližji dm prodajalni. Tam pa dobite tudi preostale ekspandirane žitarice.
Naslednji recept Gurmančkovega BLW izziva sledi že v petek 19.1.2018.

Gurmančku Galu sledite tudi na FB strani in Instagram-u. Vesela bom vaše podpore in komentarjev.