Prosena kaša s hruško in suhimi marelicami

Že v dveh receptih (recept 1 in recept 2) sem ugotovila, da je kombinacija svežega in suhega sadja zmagovalna. Suho sadje je namreč zelo sladko in tako na zdrav in naraven način poskrbi, da je kašica sladka, brez nepotrebnega dodajanja sladkorja.

Tokrat sem proseno kašo kombinirala s hruško in suhimi marelicami. Pri nakupu suhih marelic bodite pozorni, da kupite nežveplane marelice. Te boste prepoznali po barvi, saj bodo rjave in ne svetlo oranžne barve.

Za 200g obroka potrebujete:
  • 1 jedilno žlico prosene kaše
  • 1 srednjo veliko hruško (100g)
  • 3 suhe marelice
  • 250ml vode
  • ščepec vanilije
Marelice narežite na manjše koščke. Hruško olupite in jo prav tako narežite na manjše koščke. Hruško, suhe marelice in proseno kašo dodajte v 250ml vode in kuhajte 15 minut. Nato pustite sestavine še 5 minut pokrite, da se kaša dodobro namoči. Vse sestavine na hitro pretlačite z vilico ali s tlačilko za krompir. Toliko, da marelice in hruška malo razpadejo. Kašici dodajte še ščepec prave vanilije in postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!



NASVET!

  1. Prosena kaša s hruško in suhimi marelicami je idealna tudi za potepe, saj je prav tako okusna, ko je hladna. Lahko pa steklen kozarček, v katerem boste shranili kašico, ovijete v alu folijo in topla kašica bo zdržala najmanj 2 uri. Preverjeno ;)
  2. Vanilija se odlično dopolnjuje z jedmi, ki vključujejo sadje. Več o vaniliji in drugih začimbah v prehrani malčkov pa v tej objavi.
  3. Prosena kaša je brez glutena in jo lahko ravno iz tega razloga v malčkovo prehrano uvedete že med prvimi žiti. Poleg tega prosena kaša vsebuje veliko fosforja, magnezija, kalija, železa, kalcija in vitamine skupine B.
  4. V hruški najdemo vitamine (C, E, A, B kompleks) in minerale (fosfor, kalcij,   .Hurška je diuretik, pospešujejo prebavo in čistijo črevesje. Proti zaprtju so ravno tako uspešne kot slive.
  5. Suhe marelice pa so vir karotenoida, vlaknin in kalija. Bogate so z vitaminom A, B in C ter z minerali (kalcij, magnezij, železo).