Govedina z zelenjavo

Današnja priprava obroka, me je spomnila na nedeljska kosila, ki jih je kuhala moja mama. Juha, kuhana govedina in pire krompir sta bila na jedilniku skoraj vsako nedeljo. Zato sem danes želela ta spomin in okusno pojedino deliti tudi z mojim sinčkom. In seveda z vami.

Za govedino z zelenjavo (250g) potrebujete:
 • 1 manjši zrezek mlade govedine (50g)
 • 1 srednje velik korenček (100g)
 • 1 pest olupljenega in narezanega krompirja (70g)
 • 1/4 srednje velike čebule (30g)
 • vejico peteršilja 
 • 60ml adaptiranega ali materinega mleka
 • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja

Zrezek, čebulo, peteršilj in korenček kuhajte v pol litra vode 30 minut. Prav tako (posebej) v vodi skuhajte olupljen in narezan krompir. Kuhanje krompirja vam bo vzelo 20 minut. Ko je krompir kuhan, ga pretlačite, dodajte čajno žličko 100%, hladno stiskanega olja (jaz sem izbrala olivno) in 60ml adaptiranega ali materinega mleka. Dobro premešajte, da nastane gladek pire. Čebulo, korenček in meso spasirajte s paličnim mešalnikom in med pasiranjem dodajajte toliko tekočine, v kateri se je kuhalo meso in zelenjava, da dobite poleg zmletega mesa in korenčka še malo omakice. Jaz sem dodala približno 50 ml juhice. Mesno-zelenjavno kašico vmešajte k pireju.

Pa dober tek!


NASVET!

 1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
 2. V kašico sem danes vmešala le polovico količine mesa in korenčka, ostalo pa sem Galu ponudila po BLW metodi. BLW metoda nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 
Kaj pa ostali družinski člani?
Govedina z zelenjavo je vsekakor idealno nedeljsko kosilo za vse družinske člane. Tekočino, v kateri se je kuhalo meso in zelenjava, lahko za preostale člane družine začinite, dodate jušne rezance in postrežete kot toplo predjed. Poleg juhe pripravite goveje zrezke v naravni omaki in pire krompir. Za nas (3 osebe) sem tako skuhala 6 krompirjev. Vodo, v kateri se je kuhal krompir, nisem solila. Ko je bil krompir kuhan, sem iz vode vzela za 100g krompirja za Gala in ga pripravila po prejšnjem receptu. Preostanku krompirja pa sem dodala malo masla, soli in domačega kravjega mleka ter pretlačila. Na olivnem olju sem popekla 2 goveja zrezka in 1 čebulo, zalila z 2dl vode in 1dl belega vina. Začinila sem s ščepcem majarona, peteršilja in popra. Zrezke in omako sem na blagem ognju kuhala 30 minut, da so postali mehki. Zraven pire krompirja in govejih zrezkov sem pripravila še radič v solati.

Sadni riževi kosmiči

Sadni riževi kosmiči so lahko hitro pripravljena in okusna malica. Za tokratno malico (150g) potrebujete:
 • 2 jedilni žlici domače baby kašice z okusom jabolka
 • 1 srednje velik, zrel kaki
 • 2 jedilni žlici riževih kosmičev
Kaki olupite in ukašite na steklenem strgalu. Vmešajte še 2 jedilni žlici domače baby kašice z okusom jabolka (recept si lahko preberete tu) in 2 jedilni žlici riževih kosmičev.

Pa dober tek!


NASVET!

 1. Riževe kosmiče lahko kupite v vseh večjih in bolje založenih trgovinah in drogerijah. Sama kupujem riževe kosmiče znamke Milupa, ki so brez dodanega adaptiranega mleka.
 2. V kolikor bo kašica preredka, dodajte več riževih kosmičev, ki se super obnesejo za zgoščevanje jedi - ne le sadnih, tudi zelenjavnih, mesno-zelenjavnih idr.